Annonce
Debat

Forstadsbøllerne kommer!

Portrætfotos af Lone Kofoed Hansen til klumme. Foto : Søren E. Alwan

"Ude i fremtiden, om ikke ret længe," siger mange, "så har vi selvkørende biler, og så har vi ikke problemer med parkering i byerne. Bilen finder selv det billigste sted at parkere, hvorfra den kan tilkaldes på 10 min."

Jeg glæder mig. Det gør jeg. For hvis nu det rent faktisk passer, så slipper jeg for de mildt sagt idiotiske situationer, hvor bilister kører rundt i de små gader på Frederiksbjerg i Århus og leder efter en parkeringsplads med et i stigende grad desperat blik.

Her er der mærkelige ensretninger, som man skal være lokalkendt for at kunne finde rundt i, og dertil skal man parallelparkere på meget lidt plads, og det er ikke alle chauffører, der har lige let ved det. Men det er tæt på alting, og parkeringspladsen er gratis i to timer, hvis de først kommer ind på plads, så mange tænker, at det er forsøget værd.

Som sagerne står nu, så er forholdet mellem bilkørsel og midtby nemlig en smule træls, for nu at sige det på jysk. Og det mærker man ofte, når man bor i de små gader i Århus midtby. Her møder man alt for ofte biler udefra, hvor chaufføren er blevet lige lidt for stresset over de smalle gader, de mange ensretninger, og de få parkeringspladser. Derfor kører vedkommende mod ensretningen, parkerer mod kørselsretningen, eller holder på nogle af de parkeringspladser, der er forbeholdt biler med delebilslicens eller handicapskilt.

"Jeg skulle bare lige ind til bageren," siger de. Eller "hvor vil du ellers have, at jeg skal holde," råber de, når man simpelt påpeger, at det altså både er ulovligt og virkelig farligt at køre mod ensretningen eller at parkere på cykelstien eller på en parkeringsplads, der er forbeholdt bestemte typer af biler, hvilket i øvrigt står meget tydeligt på et skilt lige ved siden af deres ene fordør.

Mine naboer refererer til den type bilister som "forstadsbøllerne". Det er dem, der er flinke, rare og betænksomme mennesker, indtil de får sat sig bag et rat i deres stationcar med ordene "nu skal vi ind til byen". Så forvandler de sig som en anden Dr. Jekyll og Mr. Hyde til et helt andet menneske, der primært tænker på at kunne holde tættest muligt og billigst muligt på alting. Og derfor forvilder de sig ind i smalle gader, de ikke kan overskue, hvor det er bøvlet at parallelparkere, og hvor restaurant-reservationen eller biografbookingen måske pludselig er ved at løbe fra dem. Og så er de ikke så flinke, rare og betænksomme længere.

Det er ikke alle bilister, heldigvis ikke. Men der er flere af dem, end man skulle tro. Det er muligvis de samme, som kører ulovligt nede ved Dokk1 og Mindet (se artikelserien i Stiften), og som kører ud i et stærkt trafikeret kryds kl. 7.50, selvom de godt kan se, at der ikke helt er plads på den anden side, og derfor kommer de nok til at spærre for de andre trafikanter, og derfor går der trafikprop i gaden. Men "jeg kørte jo ud, mens der var grønt lys" er ræsonnementet. Retten var, næsten, på deres side.

Jeg forstår godt, at det er dejligt at kunne tage sin bil fra dør til dør, og at det føles som en menneskeret at kunne parkere tæt på byens attraktioner. Men vi er nogen, der bor her. For os er det ikke en forlystelsespark. Mine naboer har børn, der lærer at cykle på gader, hvor de regner med, at folk respekterer ensretningen, og hvor det derfor er rasendes farligt, når nogen pludselig ikke gør.

Og der er andre bilister, der ikke regner med, at der kommer biler ræsende fra retninger, hvor de ikke skal komme ræsende fra. Typisk sker der nemlig det, at chaufføren panikker, når hun eller han opdager det halvvejs oppe ad gaden. Farten bliver straks sat op for at komme hurtigst muligt ud af situationen, og det gør det kun mere farligt. Det er et rent mirakel, at der ikke sker flere ulykker, end der gør.

Det lyder som et marginalt problem, men det sker flere gange om dagen og især fredag og lørdag aften. Her er man vel på vej i byen -- i biografen eller på restaurant -- og så løber tiden fra en. Der er ingen parkeringspladser at se, men "hov, der lige tyve meter oppe ad gaden, er der da en plads." Og vupti, så ræser man lige derop. Mod ensretningen, parkerende med bagenden inde over en udkørsel til en baggård, men herregud, det går jo nok. Og det gør det jo, men det er respektløst, og det er potentielt farligt. Hvis der var politi og parkeringsvagter, så ville det også være virkelig dyrt og koste et af de dyrebare klip.

Det værste er jo, at det er forudsigeligt. Vi, der bor her, kan se mønsteret. Og vi har alle sammen prøvet at stoppe nogen, der kører mod ensretningen, og de fleste af os har prøvet at blive råbt af i den forbindelse. Samtidig ved de fleste af dem, der prøver at parkere her, godt, at det er lidt et sats, men at hvis det lykkes, så er det jo skønt.

Men jeg er træt af det. Så parkér dog i Bruuns galleri, ved havnen eller på Viby Torv og gå eller tag bussen resten af vejen. Det tager i langt de fleste tilfælde ikke længere tid end at finde en p-plads på Frederiksbjerg, og man er samtidig ude over al stress med at skulle parallelparkere med en kort afstand til nabobilen. Dertil viser man en smule omtanke over for dem, der bor her hver dag, og på hvis trappesten man lige om lidt sidder med sin is.

Skulle du ikke bare bo et andet sted så, spørger folk, når jeg påtaler det i venskabeligt lag. Bo lidt væk fra midten, og så er der ikke noget, der forstyrrer din middagslur og din fredagsfred. Slap af.

Men nej, for det er ikke bylivet i sig selv, der er problemet. Der er fester og larm til højre og venstre og i baggården, når man bor her. Det er fint, det er en del af pakken, og jeg har ørepropper til formålet. Men det er vildt ubehageligt, at der kører "forstadsbøller" rundt og bryder loven og gør livet farligere for andre, bare fordi det er svært at manøvrere i gaderne, eller fordi at de ikke orker at lede efter en parkeringsplads og derfor kører mod ensretningen, når de ser en plads, de kan køre forlæns ind i, lidt oppe af en ensrettet gade.

Jeg synes, at det er fantastisk, at vi er så mange, der synes, at byen er vores. For Århus tilhører ikke mig mere end den tilhører enhver anden borger i kommunen. Eller gæster fra andre dele af landet og verden. Alle må virkelig gerne komme på besøg, jo flere jo bedre. De må bare også gerne huske på, at byen ikke kun er en fritidsfornøjelse, hvis gader og stræder man kun indtager engang imellem. Den er også et sted, som er hverdag og hjemsted for nogen.

Og ligesom det ville være træls, hvis nogen parkerede med forenden halvt inde over en indkørsel på en villavej efter at have kørt alt for hurtigt ned ad den, så er det også træls, at bilister i byen ikke er mere agtpågivende og opmærksomme. Delebilerne har faste parkeringspladser af en årsag, handicapparkeringspladserne er der af en årsag, cykelstier og fortove er forbeholdt bløde trafikanter, og ensrettede gader skal respekteres.

Så når man er aldeles ligeglad med at parkere ulovligt, køre mod ensretningen, eller siger "jamen jeg skal bare lige ind til bageren" når man parkerer sin bil på cykelstien og halvt oppe på fortovet, så viser man ikke, at man er borger i en by, man holder af. Så viser man, at man er ret ligeglad med, hvad andre tænker, bare man kan få sine rundstykker hurtigt, og "nogen kunne også bare lave flere parkeringspladser".

Jeg ved godt, at det kan være provokerende for nogen at blive kaldt en forstadsbølle af min sure nabo. Men det er også provokerende at glemme at være agtpågivende, fordi man lige blev lidt for stresset af at tage sin bil ind til byen. Og nej, kære ejer af den Range Rover, der lige nu holder henne på den plads, der er forbeholdt en af byens delebiler, det er faktisk ikke OK, at du lige holder der, fordi det regner. Det gør nemlig andres liv meget mere besværligt, når de ikke kan regne med, at du og dine venner overholder reglerne.

Så jeg glæder mig til de selvkørende biler, for de vil måske køre ud på villavejene i forstæderne, hvor de vil afvente deres næste tur, imens de parkerer gratis. Måske endda med forenden halvt inde over en indkørsel, for der er sikkert ikke nogen, der har brug for den lige nu alligevel, og hvor skal den ellers være.

Mine naboer refererer til den type bilister som "forstadsbøllerne". Det er dem, der er flinke, rare og betænksomme mennesker, indtil de får sat sig bag et rat i deres stationcar med ordene "nu skal vi ind til byen"

Lone Koefod Hansen, lektor i Digital Design, Aarhus Universitet
Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Debat

Det er tid til at sikre sundhed og foreningssport i Aarhus: Kære politikere, I risikerer, at lokale ildsjæle brænder ud

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce