Annonce
Kultur

"Forstenet" præst og "hjerneblæst" journalist krydser religions-klinger i mail-bog

Gudmund Rask Pedersen, sognepræst Vær-Nebel, krydser klinger med journalisten Peter Kjelstrup fra Stensballe i en ny debatbog om kirke og tro anno 2019. Arkivfoto: Martin Ravn
Gudmund Rask Pedersen og Peter Kjelstrup springer ud fra fordoms-vippen med "ærlig og munter" diskussion om kætteri, kultur og kirke i nutidens Danmark.

Horsens: Religion og tro er yt, mens mistro og skepsis er in...

Alligevel er langt hovedparten af danskerne medlem af folkekirken og lægger vejen forbi Guds hus, når børnene skal døbes, de døde i jorden, eller julen fejres. Men "hvordan kan det nu gå til", lyder spørgsmålet i en ny debatbog af lokale forfattere: en troende og en "mistroende".

Bogen "Skal Jeg Nu Også Tro På Dét, Præst" er netop udkommet, og over 140 sider debatterer sognepræst i Vær og Nebel Sogne Gudmund Rask Pedersen og journalist Peter Kjelstrup kætteri, kirkekultur og tro anno 2019.

Udgangspunktet er danskernes forhold til kirken og ikke mindst religions-duellanternes fordomme om hinanden: At præster er "forstenede i deres tro på en over 2000 år gammel fortælling om en mand, der kunne gå på vandet", og at "journalister er hjerneblæste og stiller dumme spørgsmål", fremgår det af bogens forord.

Annonce

Vi er meget glade for, at så mange af billetterne er væk allerede nu, og det er faktisk så god en indikation af interessen for koncerten, at jeg godt tør spå, at den bliver udsolgt.

Claus Visbye, direktør

Skrevet som mails

Selv om afsættet dermed er den gamle debat om modernitet vs. tro, er selve skriveprocessen foregået på nutidig manér.

Kapitlerne er skrevet som en mail-udveksling mellem præsten og journalisten, og de kommer vidt omkring; fra synet på biblens fortællinger som beretninger fra virkelige begivenheder eller som billeder på troens mirakler til grænserne for menneskelig fatteevne.

I de mange mails krydser de to tros-kombattanter klinger på afvekslende vis, og håbet er at give en "ærlig og munter diskussion", der kan gøre læserne klogere på nogle af de spørgsmål, der kan opstå, når mennesker og troen mødes: "Hvordan skal det moderne menneske forstå jomfrufødsler, helvede, evigheden og undere? Har folkekirken et image-problem. Og hvorfor er den gamle bygning stadig rammen om danskernes mærkedage?"

Bogen er udgivet på forlaget Eksistens.

Peter Kjelstrup har arbejdet på en stribe danske aviser og har i karrierens løb været kommunikationsansvarlig for Lego og Arla Foods. Han indtager rollen som skeptikeren i bogen, hvor sognepræst Gudmund Rask Pedersen er troens mand. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Liveblog: Midtjyderne virker stadig rystede over AGF's chokstart i anden halvleg

Aarhus

Alle tiders jul med pressefotograferne

Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Aarhus For abonnenter

Tøfting går til Herning: Men Gå-Petersen gik fra Aarhus til Paris og tilbage igen med to øl og en serveringsbakke

Annonce