Annonce
Østjylland

Fortællingerne væltede ud af husene

Specielt på Torvet løftede forestillingen byens centrum op på et lidt højere niveau. Foto: Morten Pape

Ord og stemmer fyldte midtbyen med liv, da forfatteren Ursula Andkjær Olsen fortalte en del af Odders historie på byens huse.

Annonce

ODDER: Tomme lokaler og alt for få mennesker på jule-shopping. Sådan kan man ofte opleve Torvet og Rosensgade på en ganske almindelig hverdag. Men sent torsdag eftermiddag og aften blev området pludselig løftet til noget nærmest magisk - også selv om der stadig ikke var ret mange mennesker. Altså rigtige mennesker.

For liv var der pludselig, og det skyldes de digte og fortællinger, som i tidsrummet 16-22 blev projekteret op på husmure på bl.a. Centralhotellet og den tidligere butik Hos Brian midt på gågaden. Ordene blev godt mikset med naive børnetegninger.

Digtene væltede ud af Centralhotellet. Ursula Andkjær Olsen, Thea Visti og mediekunstner Signe Klejs (bagerst) har arbejdet i flere uger med projektet, som bl.a. resulterede i fortællinger på Centralhotellet facade. Foto: Morten Pape

Imens sendte højttalere mundtlige fortællinger om kærligheden til Odder ud i den milde aftenluft. Enten i afslappet fortælleform eller som intim hvisken.

Kærligheden til Odder Her kunne man høre Odderborgere i alle aldre fortælle om f.eks. det forlængst hedengangne Diskotek Edelweiss, om 'den pæne' gård Vejlskovgård og om, hvorfor det er så mærkelig at bo i et hus, som altid vil være 'murermesterens' hus, fordi han byggede det i sin tid.

Fortællingerne, der alle var brudstykker af længere beretninger, er blevet sammesat af forfatteren Ursula Andkjær Olsen, som havde bedt hele kommunen skrive om deres kærlighed til egnen. Det har bl.a. ført til leverancer fra Hou Skole, Skovbakkeskolen, Odder Lille Friskole, Rathlouskolen, Vestermarksskolen, Parkvejens skole, Hundslund skole og Gylling Skole, som har arbejdet med temaer om byens fortid, nutid og fremtid. Elever på Odder Gymnasium har også bidraget.

Resultatet var Ursula Andkjær Olsen redigering af fortællingerne kombineret med mediekunstner Signe Klejs' opsætning i midtbyen.

Det fyldte for nogle timer centrum med et leben, som de alt for få tilskuere var begejstrede for.

- Jeg helt vild med projektet, som i den grad forvandler byen. Med et er her pludselig fyldt med liv - som giver god mening, for-di det afspejler os, der bor her, sagde Birte Christensen, som er lærer på Skovbakkeskolen, men som ikke selv har været med i projektet.

- Netop derfor kan jeg også godt tillade mig at ærgre mig over, at her ikke er flere mennesker, sagde hun, inden hun vandrede ned at den mennesketomme gågade - der denne torsdag summede af liv. En underlig fornemmelse!

Jeg helt vild med projektet, som i den grad forvandler byen. Med et er her pludselig fyldt med liv - som giver god mening, for-di det afspejler os, der bor her.

Birte Christensen
Birte Christensen, som her er fanget i et digt, var meget begejstret for forestillingen. Foto: Morten Pape

Borgere, der ikke nåede at opleve den magiske stemning i midtbyen torsdag aften, må væbne sig med tålmodighed. Men i hvert fald dele af stemningen vil blive forsøgt gentaget. Måske i en lidt anden form.

Det fortæller Thea Visti, der står for Sagn, Odders store satsning i forbindelse med Kulturby 2017.

- Det her er en del af Sagn, og jeg regner bestemt med, at nogle af fortællingerne vil blive brugt lørdag 18. november 2017, når den færøske sanger og komponist Teitur skal lave et korværk for et folkekor med 100 personer fra kommunen. Han vil givetvis også bruge nogle af historierne, siger hun.

Hør min historie om Odder. I den tidligere butik "Hos Brian" blev der vist dias, der forestiller Odder-borgere. Imens kunne man høre andre fortælle om deres relation til byen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-cheftræner er yderst tilfreds med europæisk lodtrækning: - Vi spiller på hjemmebane, så selvfølgelig er vi favoritter

Annonce