Annonce
Debat

Fortætning efter burhønse-princippet: Hvem stemmer for?

"Burhøns har ikke krav på udendørsarealer, vinduer og dagslys. Men ser man på økologiske høns, så er der krav om dagslys og fri adgang til udearealer, mindst fire kvadratmeter pr. høne. Dele af udearealet skal have f.eks. træer og buske", skriver beboere i Øgaderne. Arkivfoto: Morten Pedersen/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: God byudvikling må have som målsætning at sikre gode boliger til mennesker med mulighed for et godt byliv. Fortætning kan godt indpasses i byudvikling. Men indpasning – at der er plads – er nøglen.

Fortætning må ske på en måde, så man værner om de fantastiske boligkvarterer, vi har i Aarhus. Hvis fortætning skal give mening, skal det bidrage ikke bare til den kvantitative, men også og især til den kvalitative byudvikling. Mennesker skal bo her. Mennesker skal leve her.

Sølystgade-sagen i Øgaderne truer med at blive et eksempel på en byudvikling, hvor man glemmer hensynet til både nuværende og kommende beboere. Intentionerne i Kommuneplan 2017 opfyldes ikke, og de væsentlige kvalitetskriterier for fortætning er heller ikke imødekommet.

Sølystgade-projektet består af otte små lejligheder. Det opnås ved at fuldbebygge nuværende baggård til og udover skel samt bygge højere end forhuset. Der er ingen baggård og utilstrækkelige opholdsarealer i i forhold til Kommuneplan 2017's minimumskrav.

Burhøns har ikke krav på udendørsarealer, vinduer og dagslys. Men ser man på økologiske høns, så er der krav om dagslys og fri adgang til udearealer, mindst fire kvadratmeter pr. høne. Dele af udearealet skal have f.eks. træer og buske. "Det giver hønerne mere lyst til at bruge hele udearealet" (Danskeæg.dk).


Normalt og i henhold til øvrige byggesager i Øgaderne ville dette projektet få afslag. Man ville tilføje besked om, at et eventuelt nyt projekt skal reduceres og kunne indeholdes på egen matrikel, inklusive tilstrækkelige opholdsarealer og den karakteristiske baggård. Det er hidtil ikke sket i denne sag.


Nu sammenligner vi ikke et arkitekttegnet lejlighedsbyggeri med hønsehuse. Men overvej: Ville myndighederne dispensere, hvis et projekt om et øko-hønsehus var så stort, at der ikke var plads til de påkrævede udearealer? Nej, der ville blive givet afslag til projekt hønsehus med besked om, at et nyt hønsehus skal tilpasses grunden, således at tilstrækkelige udearealer kan anlægges, inklusive træer og buske.

Projektet Sølystgade 21 kan – uden øvrig sammenligning – ikke være på matriklen. Byggeriet vil dermed ske på bekostning af en lang række naboer, hvis lejligheder og baggårde pålægges væsentlige ændringer og gener f.eks. i form af indblik, forringet dagslys, skygge og mangel på sol. Byggeriet giver ikke plads til tilstrækkelige opholdsarealer, ingen fælles opholdsarealer og intet fælles opholdsareal i en gård, hvilket ellers er et af de bærende karakteristika for Øgaderne og Øgadernes kulturmiljø. Det er også karakteristisk generelt for midtbyens forskellige boligkvarterer: Gårde med mulighed for buske og træer, for fællesskaber, børns leg og byliv. Alt sammen en del af Kommuneplan 2017.

Normalt og i henhold til øvrige byggesager i Øgaderne ville dette projektet få afslag. Man ville tilføje besked om, at et eventuelt nyt projekt skal reduceres og kunne indeholdes på egen matrikel, inklusive tilstrækkelige opholdsarealer og den karakteristiske baggård. Det er hidtil ikke sket i denne sag. Tværtimod har Venstre i Stiften udtalt, at man støtter op om projektet, og at man fremover vil støtte lignende projekter både i Øgaderne og i midtbyen generelt. Det undrer os.

Mandag 19. oktober kommer sagen igen for Teknisk Udvalg. Hvem stemmer for, at vi i den fortættede Aarhus Midtby fremover ikke prioriterer tilstrækkelige opholdsarealer beskrevet i Kommuneplan 2017 og ikke værner om de karakteristiske bymiljøer og fællesskaber i baggårdene?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus

Smattede blade og standset godstog giver problemer

Annonce