Annonce
Aarhus

Fortrolig rapport: Chikanesag fældede begge topchefer

Seks år fik Erik Jespersen (tv) i stolen som direktør for Teknik og Miljø. Onsdag står han til en formel fyring af Aarhus Byråd på grund af manglende tillid, Han kan forlade kommunen med seks måneders opsigelsesvarsel og et års løn, i alt cirka 2,1 millioner kroner.

Baggrund: Revisionsrapport i skandalesag viser, at direktøren fældede sig selv ved at undlade at reagere på vigtige oplysninger i en mail fra Århus Stiftstidende.

AARHUS: Seks år fik Erik Jespersen i stolen som direktør for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Onsdag står han til en formel fyring af Aarhus Byråd på grund af manglende tillid, og kan forlade kommunen med seks måneders opsigelsesvarsel og et års løn, i alt cirka 2,1 millioner kroner, der skal gives ifølge hans overenskomst med kommunen.

Dermed slutter brat en hidtil flot karriere for den 50-årige landinspektør, der er uddannet på Aalborg Universitet, har en master i offentlig ledelse og var i direktørjob i Slagelse og Fredericia, inden han kom til Aarhus Kommune.

Mandag udkom en fortrolig rapport om sagen i Teknik og Miljø, og flere politikere konkluderede i avisen tirsdag, at det var summen af flere små og større hændelser, der tilsammen gjorde, at de mistede tilliden til den ellers vellidte direktør.

En direktør, der fik et tæt forhold til sin golfmakker, forvaltningschefen, og som derefter viste sig at have svært ved at følge op på kritik af forvaltningschef Claus Pedersen.

Det er dog især ét forhold, der reelt førte til fyringen af først Claus Pedersen og dernæst Erik Jespersen.

Det fremgår af den fortrolige rapport fra revisionsfirmaet Ernst & Young, EY, som Århus Stiftstidende har læst.

Annonce

Chikanesagen

Den centrale sag drejer sig om en alvorlig personalesag, hvor Claus Pedersen udførte grov mobning mod en medarbejder. Sagen er i rapporten benævnt 'chikanesagen' og den reagerede Erik Jespersen meget sent på.

Sagen handlede om en medarbejder, der i sommeren 2015 blev sygemeldt efter grov mobning af Claus Pedersen. Ifølge et referat fra et møde allerede i november 2014 var der tale om en række konkrete episoder af mobning fra forvaltningschefen. Tilsyneladende fik Erik Jespersen ikke kendskab til dette referat før to år senere.

Men i juni 2015 fortæller Claus Pedersen af egen drift Erik Jespersen om én episode, hvor han er kommet med en dum bemærkning til den pågældende medarbejder. Erik Jespersen tolker det som om, at den dumme bemærkning er faldet i forbindelse med et "hændeligt uheld" og minder Claus Pedersen om, at han skal være påpasselig med sit sprogbrug. Først to år senere finder direktøren ud af, at hændelsen blot er en af fem konkrete forhold i chikanesagen, som Claus Pedersen erkender.

Rapport dokumenterer afdækning

28. oktober 2016 kontakter Claus Pedersen direktør Erik Jespersen for at fortælle om referatet fra 2014 om chikanerierne. Dagen efter indkalder direktøren Claus Pedersen til en tjenstlig samtale. Det ender med en fratrædelsesaftale, som senere ændres til en fyring og bortvisning uden løn på grund af andre forhold om bestikkelse og misbrug af kommunens midler, som avisen tidligere har afdækket.

Rapporten fra EY dokumenterer det, som Århus Stiftstidende tidligere har afdækket. Nemlig at Erik Jespersen allerede 7. september - syv uger før afskedigelsen af Claus Pedersen - bliver gjort opmærksom på, at chikanesagen rummer flere forhold.

Det sker, da direktøren modtager en kopi af avisens anmodning om aktindsigt i sagen. Her nævner journalist Morten Svith, at han har hørt om flere tilfælde af chikane mod en medarbejder, og at der skulle være et referat af et møde om sagen.

Disse oplysninger om en topchef i forvaltningen reagerer direktør Erik Jespersen ikke på før efter syv uger. Først da Stiftstidende varsler en artikel om chikanerierne, og Claus Pedersen går til direktøren for at gå til bekendelse, sker der noget. Artiklen blev aldrig bragt af hensyn til den pågældende medarbejder, men Erik Jespersen afskediger Claus Pedersen.

Erik Jespersen svarer EY i rapporten, at han ikke kan huske at have set mailen fra avisen 7. september. Men kommunikationschef Sune Bové har fortalt EY, at han af Erik Jespersen blev bedt om at "riste" Claus Pedersen for at finde ud af, hvad der var op og ned i sagen - det husker Erik Jespersen heller ikke.

Erik Jespersen har sagt til revisorerne i EY, at han burde være orienteret om chikanesagen allerede i 2014. At det ikke skete har også medført en skriftlig påtale til en medarbejder, som fulgte den forulempede medarbejders ønske om ikke at gøre mere ved sagen.

Derudover handler rapporten om en anden personalesag, udbudssagerne og sponsorsagen og om, hvordan der er handlet i disse sager. Men det er reelt chikanesagen, der har fældet begge topchefer.

Her er overblikket over skandalerne:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Elever på nedskæringstruet gymnasium strejker: Vi håber, at de kan se, at det er forkert

Læserbrev

Læserbrev: Østjyderne taber på regeringens manglende ambitioner for infrastrukturen

Trængselsproblemerne på det østjyske vejnet er til at tage og føle på. For østjyderne betyder det, at køkørsel dagligt frarøver dem tid, som kunne have brugt meget bedre med familien eller på arbejdet. For de østjyske virksomheder skader trængselsproblemerne mulighederne for at skabe vækst – tid er, som bekendt, penge. Det er med andre ord en fuldstændig uholdbar situation. Både for østjyderne og de østjyske virksomheder, men også for samfundet i sin helhed, fordi vi går glip af vækst og arbejdspladser. Køkørslen koster nemlig et samfundsøkonomisk tab på over 20 milliarder kroner om året. Penge, der kunne have været brugt til vores fælles velfærd og på en fortsat ambitiøs grøn omstilling. Der er behov for en ambitiøs infrastrukturplan, som kan sætte ind, der hvor trængselsproblemerne er størst. Et behov, som altid har haft høj prioritet i Venstre. Sidste år var vi med til at lande en ambitiøs infrastrukturaftale, og i Østjylland bragte aftalen gode nyheder. For med planen skulle E45 udvides både på strækningen mellem Aarhus S og Aarhus N med anlægsstart allerede i 2021 og på strækningen mellem Vejle og Skanderborg S med anlægsstart i 2023. Dertil kom kapacitetsforbedringer på rute 26 og udbygning af rute 15 og en enighed blandt aftaleparterne om at prioritere en fortsat udbygning af E45 fra Aarhus og op mod Randers i en kommende flerårig plan. Samlet set et løft af infrastrukturen i Østjylland på 6,3 milliarder kroner. Ja, faktisk kunne vi næsten ikke få armene ned. Men lykken var kortvarig. Under valgkampen måtte man forstå på Socialdemokratiet, at også de havde store ambitioner om at investere i infrastrukturen. Der var nærmest ingen grænser for, hvor mange vejprojekter, som skulle igangsættes, og det kunne kun gå for langsomt. Derfor må det også undre de østjyske vælgere, at regeringen - med transportminister Benny Engelbrecht i spidsen - i sommer besluttede at skrotte den infrastrukturaftale, som den tidligere regering forhandlede på plads. Man fandt fra regeringens side, at der var behov for at starte helt forfra med et såkaldt blankt kanvas. Og blankt er det til stadighed. Nu er der gået et halvt år, og der er endnu ikke indkaldt til forhandlinger. Transportministeren vil end ikke sætte noget konkret tidsperspektiv for, hvornår forhandlinger skal gå i gang. I værste fald skal vi helt frem i 2022. Det er dybt problematisk, at regeringen hænger i bremsen. Der er store infrastrukturelle udfordringer nu og her, og der er behov for investeringer nu. Vi kan ikke vente til 2021, 2022 eller senere. Så kære regering, lad os nu komme i gang med forhandlingerne, så vi kan få de nødvendige investeringer på plads.

Aarhus

Ransagning af bil førte politiet til skunklaboratorium: 100 ulovlige planter beslaglagt

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce