Annonce
Danmark

Fortsat tvivl om betjente skal bistå ved hjemsendelser

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Fremover skal civile sagsbehandlere erstatte betjente ved sagsbehandling af asylansøgere og hjemsendelser.

Politiforeningen har advaret mod at fjerne betjente fra håndteringen af asylansøgere, fordi det kan svække kontrollen med udenlandske indrejsende.

Annonce

Regeringen står dog fast på beslutningen om, at opgaverne i det nationale udlændingecenter i Nordsjælland skal overtages af civile sagsbehandlere.

Det er dog fortsat usikkert, i hvilke tilfælde politiet skal bistå de civile med deres nye opgaver. Omrokeringen sker for at frigøre ressourcer. Det er meldingen på et samråd i Folketinget tirsdag.

- Der er potentiale til at opdele opgaverne smartere, end de bliver gjort i dag. Politiet står i dag for nogle opgaver, som andre sagtens kunne ordne. Det tager tid og ressourcer fra de egentlige politiopgaver, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Over 2000 personer hjemsendes årligt på grund af ulovligt ophold.

Regeringen vil for at frigøre værdifulde betjente flytte op mod 70 ansatte ved Udlændingecenter Nordsjælland til andre politiopgaver.

Når en udlænding søger asyl, bliver vedkommende mødt af politipersonale i Center Sandholm ved den indledende registrering.

Det er også betjente, som håndterer sagen, når der i den anden ende er givet afslag, og der skal ske hjemsendelse.

Det kan ske under tvang eller frivilligt.

Retsordfører Peter Skaarup (DF) har taget initiativ til samrådet. Han kritiserer, at regeringen endnu ikke har lagt et præcist snit for, hvornår betjente fremadrettet skal spille en rolle ved håndtering af asylansøgere.

Det kan blive nødvendigt at inddrage politiet. For eksempel ved hjemsendelser under tvang.

Omlægningen trådte i kraft 16. september. Men knap et halvt år efter savner han fortsat en mere præcis ansvarsfordeling. Det anerkender regeringen, der arbejder så hurtigt som muligt, lyder det.

- Vi er bevidst om, at der er oparbejdet noget ekspertise og erfaring, som man ikke bare kan trække i en automat.

- I den nærmeste fremtid vil vi kunne kunne præsentere præcist, hvor opgavesnittet skal lægge. Det er simpelthen ikke på plads endnu, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Det bliver civile sagsbehandlere, der skal stå for opgaven. Men de skal altså kunne bede politiet om hjælp ved for eksempel hjemsendelser under tvang.

- Det kunne være dejligt, hvis det var gået hurtigere. Hvis opgaveoverdragelsen havde været på plads, siger justitsminister Nick Hækkerup.

I Norge og Sverige er der flere civile der står for registrering, påpeger Tesfaye.

Skaarup er stærkt kritisk overfor, om der reelt kan frigøres betjente, hvis de også fremover skal bistå ved for eksempel hjemsendelser under tvang eller ransagninger hos asylansøgere.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Fra 10-15 millioner til uvished om AGFs regnskab: - Vi kan simpelthen ikke regne ud, hvilket resultatet vi ender med

Læserbrev

Læserbrev: Det handler om at være kreativ i en svær tid

Danmark står i en helt ekstraordinær situation på grund af coronavirussen og al dens uvæsen. Det er der efterhånden ingen tvivl om. Mens virussen hærger, dukker der heldigvis massevis af solstrålehistorier op om fællesskab og sammenhold. Dem er det værd at rette fokus mod. Landet over er danskere begyndt at flage om søndagen. Flage for fællesskabet. I Aarhus bakker vi på tværs af partiskel op om det fantastiske initiativ. Ved at hejse flaget om søndagen markerer vi sammen, at Aarhus og hele Danmark står sammen – hver for sig. For hvad kalder mere på sammenhold og fællesskab end gode gamle Dannebrog? Og det er ikke kun hjemme i det private, sammenholdet viser sig fra sin bedste side. Da Aarhus Kommune efterlyste værnemidler til brug i kampen mod virussen, meldte flere private virksomheder sig hurtigt på banen med værnemidler, som de godt kunne undvære. Flere produktionsvirksomheder har endda indstillet deres normale produktion af alt fra juice til reklameskilte for at producere værnemidler. I en krig dur det ikke, at soldaterne helt ude i fronten løber tør for ammunition. Så er slaget tabt. Det samme gør sig gældende på sygehusene, på plejehjem og alle de andre steder, hvor der bliver kæmpet en brav kamp for at holde virussen væk. Det er også vigtigt med nogle gode oplevelser, i en tid, som på trods af det gode vejr, kan virke lidt grå og trist. De fleste plejehjemsbeboere sidder afskærmet fra familie og venner, og kommunens oplevelsesmedarbejdere og frivillige kommer ikke længere på plejehjemmene. Hverdagen kan derfor godt virke lidt tom, selvom de dygtige medarbejdere på plejehjemmene gør deres, for at beboerne får en aktiv og god hverdag. Musikalske kræfter i Aarhus er derfor gået sammen om at give plejehjemsbeboere en god oplevelse. Aarhus Musikskole, Aarhus Jazz Orchestra og mange andre tager nemlig rundt og spiller vindueskoncerter uden for plejehjemmene til stor fornøjelse for mange plejehjemsbeboere. I denne uge er der også påskegodter på vej til beboerne på plejehjemmene i Aarhus Kommune, som ildsjæle pakker og udbringer. Listen af kreative tiltag er meget længere, og det viser, at vi på trods af krisetider sagtens kan finde sammen i fællesskab – selvom det sker på afstand – og hjælpe hinanden og hele samfundet. Og den slags skaber også håb for fremtiden.

Aarhus

Børn og ungerådmand: Skoler og daginstitutioner bliver klar til åbning efter påske

Aarhus

Hold afstand: Vi skal vænne os til at møde politiet i naturen

Annonce