Annonce
Aarhus

Fortvivlede pårørende kan ikke få svar: Hvor mange er døde af corona-relateret sygdom på smitteramt plejehjem?

DemensCentrum Aarhus har i snart fem uger været plaget af et voldsomt corona-udbrud. Pårørende ønsker et overblik over antallet af beboere, som kan have mistet livet på grund af corona-relateret sygdom. Men det overblik er ikke let at få, og det skaber hovedrysten og fortvivlelse. Foto: Flemming Krogh
Coronasmitte plager på femte uge demensplejehjem i Aarhus. Pårørende har bange anelser om omfanget af corona-relaterede dødsfald under det voldsomme udbrud, men de kan ikke få oplysninger om situationen fra kommunen eller andre myndigheder. Frustrationerne er kolossale.

AARHUS: Hvor mange er døde?

Det spørgsmål nager i øjeblikket de pårørende til beboerne i DemensCentrum Aarhus.

I snart fem uger har et voldsomt corona-udbrud plaget Aarhus Kommunes demensplejehjem, og undervejs er der ifølge pårørendes oplysninger sket corona-relaterede dødsfald.

Men de pårørende kan ikke få officielle og præcise meldinger om antallet af dødsfald på det plejehjem, som de på grund af corona-restriktioner er forment adgang til. Det frustrerer Søren Sørensen, der er formand for pårørenderådet ved DemensCentrum Aarhus.

- Jeg fatter ikke hemmelighedskræmmeriet. Det medvirker til at skabe en masse rygter, som ingen får noget godt ud af. Mange pårørende færdes meget på demensplejehjemmet, og de kender en bred vifte af beboere. Der er et stærkt fællesskab og derfor også en interesse i at høre, hvordan tingenes tilstand generelt er. Lige nu er der store frustrationer over det manglende overblik over mulige corona-relaterede dødsfald, siger Søren Sørensen.

Annonce

Et trist billede

Corona-udbruddet på DemensCentrum Aarhus tog fart den sidste weekend før jul.

I løbet af jule- og nytårsdagene eksploderede smitten, som ramte både ansatte og beboere. Torsdag 7. januar fortalte Aarhus Kommune, at der var konstateret coronavirus hos 38 beboere og 56 ansatte - i alt 94 personer med tilknytning til demensplejehjemmet i Aarhus Nord.

Siden er det lykkedes at bremse corona-udbruddet og reducere antallet af smittede. Aarhus Kommune har via nyhedsbreve fortalt de pårørende om udviklingen, men kommunen oplyser intet om mulige dødsfald på med relation til corona-udbruddet.

Søren Sørensen er formand for pårørenderådet ved DemensCentrum Aarhus. Han har skrevet til Aarhus Kommune for at blive klogere på, hvorfor de pårørende ikke kan få en orientering om antallet af corona-relaterede dødsfald under det aktuelle smitteudbrud. Foto: Flemming Krogh

Formand Søren Sørensen fra pårørenderådet har i flere omgange efterlyst oplysninger om omfanget af corona-relaterede dødsfald fra Aarhus Kommune eller andre myndigheder.

Søren Sørensen taler dagligt med mange pårørende, og han ser et trist billede samle sig. Bekymringen blandt de pårørende er, at en en del af det faldende antal smittede borgere på demensplejehjemmet bunder i dødsfald.

- Det er altså kun ret og rimeligt, at vi som pårørende orienteres om forholdene. Normalt tales der så fint, om det gode og åbne samarbejde mellem pårørende og kommunen samt andre myndigheder. Hvor er det nu, spørger formanden.

Annonce

Kommunen melder pas

Avisen har kontaktet flere myndigheder for at blive klogere på situationen omkring mulige dødsfald på DemensCentrum Aarhus og de pårørendes krav om flere informationer.

I Aarhus Kommune meldes der pas. Ifølge  kommunen har den ikke mulighed for at give oplysninger om corona-relaterede dødsfald på enkelte plejehjem.

Coronasmitte på DemensCentrum Aarhus

Den sidste weekend før jul dukkede de første tilfælde af coronasmitte op på DemensCentrum Aarhus.

Efterfølgende spredte smitten sig med lynets hast. Paradoksalt nok skete det samtidig med, at de 94 beboere 27. december var blandt de første i landet til at modtage det første stik med corona-vaccine.

I de første dage af 2021 brød vagtplanerne på demensplejehjemmet i Aarhus Nord sammen på grund af coronasmitte blandt de ansatte. En uge inde i det nye år toppede smitteudbruddet, og 7. januar var der konstateret coronavirus hos 38 beboere og 56 ansatte.

Aarhus Kommune skabte et nødberedskab på demensplejehjemmet. Siden er det lykkedes at bremse coronasmitten, og onsdag var der registreret 6 beboere og 17 ansatte med smitte.

Onsdag fik Aarhus Kommune også besked om, at revaccinationer af beboere skal ske 22. januar. Det vil gælde for alle, der blev vaccineret den 27. december - og som har været smittefri i 30 dage.

I et skriftligt svar henviser kommunen til, at der er tale om personfølsomme oplysninger. Ifølge kommunen har den heller ikke præcis viden om baggrunden for et dødsfald. Derfor kan den ikke melde ud, om et dødsfald har sammenhæng med coronasmitte.

Aarhus Kommune oplyser videre, at den kun får tilsendt overordnede tal om corona-relaterede dødsfald fra Sundhedsstyrelsen. Det er altså tal, der på landsplan beskriver antallet af dødsfald.

Endelig henviser kommunen til, at Statens Serum Institut holder øje med omfanget af corona-relaterede dødsfald i Danmark.

Annonce

Afgørende informationer

En henvendelse til Statens Serum Institut giver dog ikke nyt håb om klarhed over omfanget af mulige corona-relaterede dødsfald på demensplejehjemmet i Aarhus.

Instituttet henviser til Plejehjemsregistreret under Sundhedsdatastyrelsen. Men her er tallene ikke umiddelbart tilgængelige for hverken medier eller offentlighed. Styrelsen oplyser, at det typisk tager en uge at lave et særskilt data-træk for et enkelt plejehjem.


På grund af besøgsforbud er de pårørende afskåret fra at besøge deres kære, og derfor har informationsniveauet fra kommunerne større betydning end nogensinde før.

Nis Peter Nissen, Alzheimerforeningen


Alzheimerforeningen har fulgt med i det voldsomme corona-udbrud på DemensCentrum Aarhus. Ifølge formand Nis Peter Nissen falder de ubesvarede spørgsmål om mulige corona-dødsfald i tråd med en af de helt store problematikker under corona-epidemien.

- På grund af besøgsforbud er de pårørende afskåret fra at besøge deres kære, og derfor har informationsniveauet fra kommunerne større betydning end nogensinde før. Præcist som i den aktuelle situation skaber det enorme frustrationer, når man som pårørende føler sig sat udenfor, forklarer Nis Peter Nissen.

Annonce

Dødsfald på plejehjem

Formanden for Alzheimerforeningen fortæller, at han ikke er ekspert i regler og procedurer omkring offentliggørelser af corona-relaterede dødsfald.

Men Nis Peter Nissen appellerer til størst mulig åbenhed.

- Det er ikke mindst nødvendigt i den aktuelle situation, hvor antallet af dødsfald på plejehjem i Danmark desværre har nået meget højt niveau - tæt på de svenske tilstande. Det skaber naturligvis endnu større usikkerhed blandt de pårørende, som under vanskelige forhold ønsker at være så tæt som muligt på deres kære som muligt, fortæller han.

I ugevis har det været svært at praktisere nærvær på DemensCentrum Aarhus. Coronasmitte ramte i jule- og nytårsdagene mange beboere og endnu flere ansatte. Foto: Morten Stricker 

Formand Søren Sørensen fra pårørenderådet har skriftligt rejst problematikken vedrørende informationer om mulige corona-relaterede dødsfald på DemensCentrum Aarhus overfor Aarhus Kommune.

Det er sket i en henvendelse til sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF).

Rådmanden svarede onsdag aften formanden for pårørenderådet. Hun fortæller kort, at Aarhus Kommune ikke får tilsendt tal for enkelte plejehjem fra Sundhedsstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Navne

Ny kunderådgiver i Aarhus Nord

Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce