Annonce
Debat

Fortvivlet kasserer: Bankerne lukker foreningsdanmark

"Nogle kasserere har nok valgt at lade foreningens midler opbevare i en cigaræske under hovedpuden eller valgt at sætte dem ind på egen konto i banken. Det er selvfølgelig ikke en god idé at blande private og foreningens midler, men hvad skal de ellers gøre", spørger Jørgen Christensen. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Myten om, at hver gang, der samles 10 mennesker med den samme interesse i Danmark, så danner de en forening, er nok ikke helt gal, for der findes en hel del små foreninger rundt om i Danmark.

Bankerne er nu blevet pålagt at registrere alle deres kunder efter deres egne store hvidvaskskandaler. Det gælder også foreninger, men her er det ikke kun kassereren og formanden - som har råderetten over foreningens penge - men også alle de øvrige medlemmer af bestyrelsen, der skal registreres med ID.

Hver gang, der skal vælges nye medlemmer på generalforsamlingen til en bestyrelse, forstår jeg godt, at alle medlemmer får travlt med at kigge ned i gulvet.

Det skal være en særdeles velpolstret forening, eller den skal have temmelig mange medlemmer for at have en bankkonto med de gebyrer, der findes på foreninger.

For den forening, jeg er kasserer for, er det pr. kvartal 150 kroner for abonnement plus 120 kroner for netbank. Altså en årlig udgift på 1.080 kroner til banken.

Der kræves ekstra gebyrer, hver gang en ny formand eller kasserer skiftes ud på en generalforsamling.


Hvis banken forlangte at få de samme penge af hr. og fru Jensen, som foreninger betaler, skulle man nok høre et ramaskrig.


En stor del af medlemskontingenterne går til at have en bakkonto kørende.

Det er cirka 10 procent af medlemskontingentet i den forening, jeg er kasserer for – som ellers skulle have gavnet medlemmerne – men som nu betaler for bankernes hvidvask-skandaler. Der kan ikke være meget hvidvask i et budget på 8.000-10.000 kr. Foreningen bliver registreret i banken som erhverv, hvad den aldrig nogensinde bliver. Mange små foreninger har valgt at opsige bankkontoen.

Nogle kasserere har nok valgt at lade foreningens midler opbevare i en cigaræske under hovedpuden eller valgt at sætte dem ind på egen konto i banken. Det er selvfølgelig ikke en god idé at blande private og foreningens midler, men hvad skal de ellers gøre?

I begge tilfælde, hvis kassereren "stritter før tiden", taber foreningen sine penge, da de vil indgå i boet efter afdøde.

Lav en bagatelgrænse for små foreninger og lad dem fungere på samme måde som hr. og fru Jensens nemid-konto og registrer kasserer og formand, som har adgang til foreningens midler.

Hvis banken forlangte at få de samme penge af hr. og fru Jensen, som foreninger betaler, skulle man nok høre et ramaskrig.

Som det er nu, tørres bankernes hvidvask af på foreningerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Aarhus

Corona fordelt på alder: Det går den rigtige vej for alle grupper i Aarhus

Annonce