Annonce
Debat

Fortvivlet kasserer: Bankerne lukker foreningsdanmark

"Nogle kasserere har nok valgt at lade foreningens midler opbevare i en cigaræske under hovedpuden eller valgt at sætte dem ind på egen konto i banken. Det er selvfølgelig ikke en god idé at blande private og foreningens midler, men hvad skal de ellers gøre", spørger Jørgen Christensen. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

DEBAT: Myten om, at hver gang, der samles 10 mennesker med den samme interesse i Danmark, så danner de en forening, er nok ikke helt gal, for der findes en hel del små foreninger rundt om i Danmark.

Bankerne er nu blevet pålagt at registrere alle deres kunder efter deres egne store hvidvaskskandaler. Det gælder også foreninger, men her er det ikke kun kassereren og formanden - som har råderetten over foreningens penge - men også alle de øvrige medlemmer af bestyrelsen, der skal registreres med ID.

Hver gang, der skal vælges nye medlemmer på generalforsamlingen til en bestyrelse, forstår jeg godt, at alle medlemmer får travlt med at kigge ned i gulvet.

Annonce

Det skal være en særdeles velpolstret forening, eller den skal have temmelig mange medlemmer for at have en bankkonto med de gebyrer, der findes på foreninger.

For den forening, jeg er kasserer for, er det pr. kvartal 150 kroner for abonnement plus 120 kroner for netbank. Altså en årlig udgift på 1.080 kroner til banken.

Der kræves ekstra gebyrer, hver gang en ny formand eller kasserer skiftes ud på en generalforsamling.


Hvis banken forlangte at få de samme penge af hr. og fru Jensen, som foreninger betaler, skulle man nok høre et ramaskrig.


En stor del af medlemskontingenterne går til at have en bakkonto kørende.

Det er cirka 10 procent af medlemskontingentet i den forening, jeg er kasserer for – som ellers skulle have gavnet medlemmerne – men som nu betaler for bankernes hvidvask-skandaler. Der kan ikke være meget hvidvask i et budget på 8.000-10.000 kr. Foreningen bliver registreret i banken som erhverv, hvad den aldrig nogensinde bliver. Mange små foreninger har valgt at opsige bankkontoen.

Nogle kasserere har nok valgt at lade foreningens midler opbevare i en cigaræske under hovedpuden eller valgt at sætte dem ind på egen konto i banken. Det er selvfølgelig ikke en god idé at blande private og foreningens midler, men hvad skal de ellers gøre?

I begge tilfælde, hvis kassereren "stritter før tiden", taber foreningen sine penge, da de vil indgå i boet efter afdøde.

Lav en bagatelgrænse for små foreninger og lad dem fungere på samme måde som hr. og fru Jensens nemid-konto og registrer kasserer og formand, som har adgang til foreningens midler.

Hvis banken forlangte at få de samme penge af hr. og fru Jensen, som foreninger betaler, skulle man nok høre et ramaskrig.

Som det er nu, tørres bankernes hvidvask af på foreningerne.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Hvad nu, Venstre: Ahlers exit er en katastrofe

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce