Annonce
Erhverv

Forurenede fødevarer og rod i papirerne giver kiosk sur smiley og 5.000 kroner i bøde

Virksomheden Asia Råvarer har fået en sur smiley af Fødevarestyrelsen, fordi indehaveren har flyttet varer til et andet selskab uden at have styr på den såkaldte sporbarhedsdokumentation, der skal dokumentere, hvor varer købes, og hvem de sælges videre til. Foto: Martin Franciere
Det begyndte med tilbagekaldelsen af et parti pesticid-forurenede nudler og endte med en sur smiley og en bøde på 5.000 kroner. En virksomhed i Odder har ikke haft styr på sporbarheden af sine varer, og det har fået konsekvenser efter Fødevarestyrelsens seneste besøg.

Odder: Det er nok kun hos de færreste, at ordet Ethylenoxid ringer en klokke. Bruger man derimod betegnelsen pesticider, vil de fleste nok forstå, at her er tale om noget, man gerne vil undgå at putte i munden.

I for høje mængder kan pesticidstoffet Ethylenoxid være kræftfremkaldende, og da det i august blev konstateret i et parti nudler med grøntsagsmix blev produktet tilbagekaldt.

Den information gav Fødevarestyrelsen til virksomheden Asia Råvarer under et kontrolbesøg på firmaets adresse i Odder i sensommeren.

Annonce

Asia Råvarer oplyste ifølge Fødevarestyrelsens rapport, at det pågældende produktet var flyttet til en butik i Horsens, og her opstår problematikken.

Asia Råvarer kunne nemlig ikke fremvise dokumentation for, at de tilbagekaldte nudler var blevet flyttet fra Odder til ejerens anden virksomhed i Horsens.

Det kunne derfor ikke sandsynliggøres, hvilken leverance de pågældende fødevarer stammer fra, og det går ikke, siger Fødevarestyrelsen, som efter et opfølgende besøg i november har konstateret, at Asia Råvarer stadig ikke har fået helt styr på procedurerne.

- En virksomhed skal have styr på, hvem den får leveret fødevarer fra, og hvem den sælger videre til. Sporbarheden er vigtig i forbindelse med opsporing af, hvilke kunder eller andre virksomheder der har købt virksomhedens varer, hvis der for eksempel bliver fundet en fejl ved produktet, der betyder, at varen skal trækkes tilbage fra markedet, oplyser Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Derfor er Asia Råvarer blevet tildelt en sur smiley og en bøde på 5.000 kroner, men det er virksomhedens indehaver Duc Luu Vinh ikke tilfreds med.

Indehaver forstår ikke bøden

Han stiller sig ifølge kontrolrapporten uforstående overfor Fødevarestyrelsens kritik.

Han mente at have passende dokumentation for sine varer, og Duc Luu Vinh pointerer i rapporten, at alle varer kommer ind på lageret hos virksomheden i Odder, hvorefter de overgår til hans virksomhed i Horsens.

Og da Duc Vuu Linh havde fakturaer for alle indkøb til lageret i Odder, mente han ikke, at der var behov for yderligere dokumentation for flytningen til hans egen virksomheden i Horsens.

Det erklærede Fødevarestyrelsen sig uenig i under kontrolbesøget den 19. august 2021 - varerne skal kunne spores, så de let kan tilbagekaldes i tilfælde af fejl eller forurening - og styrelsen varslede derfor et opfølgende kontrolbesøg.

Det skete den 16. november 2021. Her havde Duc Vuu Linh ifølge Fødevarestyrelsen ændret sin praksis. Han noterede nu antallet af de respektive varer, han flyttede mellem de to virksomheder.

Men han noterede ikke, hvilke respektive leverancer varerne kom fra, når de blev overført til virksomheden i Horsens. Derfor var Fødevarestyrelsen stadig ikke tilfredse med indehaverens sporbarhedsdokumentation, og det resulterede i en sur smiley.

Det vækker undren hos Duc Vuu Linh, som i rapporten er citeret for følgende:

- Jeg forstår ikke, at jeg skal lave dette regnskab, når jeg altid kan vise fakturaer på alle mine varer.

Odder Avis har af flere omgange forsøgt at indhente en uddybende kommentar fra indehaver af Asia Råvarer, Duc Vuu Linh, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Alarm 112

Gymnasium og universitet indgik i overvejelser om masseskyderi

Aarhus

To mænd blev varetægtsfængslet for drab i Rådhusparken: Nu er de blevet løsladt

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv For abonnenter

Stadil gør klar til, at børnene overtager Hummel: Multinationalt Aarhusbaseret milliardfirma skifter hænder

Erhverv

Aarhus Havn eksploderer i vækst: Omsætning fordoblet på 5 år

AGF

Genforenet med familien efter to år alene i Aarhus: Zach Duncan tror endelig på, at han kan tage et par store kænguruspring for AGF

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Alarm 112

Kemikalie-udslip gav storalarm: Otte ansatte på fabrik kørt på sygehus

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Aarhus

Politikerne ønsker LGBT+ politik i Aarhus: Skal svømmehallen have tre omklædningsrum, og skal rådhuset flage med regnbueflag?

Annonce