Annonce
Aarhus

Forurening med PFOS fra brandskole har spredt sig: Gift er fundet i kunstig sø midt i populært udflugtsmål

Formand Robert Møldrup Axelsen fra Gl. Skejby Beboerforening er bekymret efter fund af giftstoffet PFOS i en kunstigt anlagt sø ved den lille by. Området er gennem årene brugt af børn, voksne og kæledyr til blandt andet vandpjaskeri. Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med at vurdere sundhedsfaren. Fotos: Henrik Ask
Aarhus Kommunes undersøgelser efter fundet af PFOS på brandskolen i Skejby viser forurening af et stort regnvandsbassin ved Gl. Skejby. Til gengæld er der ikke spor af giftstoffet i nærliggende vandløb. Undersøgelserne fortsætter.

AARHUS: En kunstig sø i et velbesøgt naturområde i Aarhus er forgiftet med PFOS.

Området ved det sø-lignende og store regnvandsbassin nær Gl. Skejby bruges af landsbyens børn og voksne til gåture, vandpjaskeri og lignende.

Nu har Aarhus Kommune fundet PFOS-rester i regnvandsbassinet. Det sker i forbindelse med en forurening fra brug af tidligere tiders brandskum på den nærliggende brandskole.

Annonce

Forekomsterne af PFOS i vandet overskrider grænseværdien med ca. 100 gange.

- Blandt borgerne skaber det naturligvis en bekymring, som vi tager meget alvorligt. Kommunen har kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed for at få en vejledning om, hvordan naboer skal forholde sig til at færdes ved regnvandsbassinet. Og vi har indskærpet, at det haster, siger områdechef Simon Grünfeld fra Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Utryghed og uvished

Beboerne i Gl. Skejby har tidligere udtrykt bekymringer for en mulig PFOS-forurening af det yndede udflugtsmål ved byen.

I weekenden besøgte avisen landsbyen med 110 husstande, og beboerforeningsformand Robert Møldrup Axelsen beskrev situationen.

Vand fra Østjyllands Brandvæsens brandskole havner i denne kunstigt anlagte sø. Søen er et yndet udflugtsmål for borgerne i Gl. Skejby, og nu er der fundet høje forekomster af det ekstremt giftige PFOS i vandet. Giften stammer fra tidligere tiders brug af brandskum på brandskolen. Foto: Henrik Ask

Nu er det så konstateret, at der findes høje forekomster af PFOS i regnvandsbassinet.

- Ja, det kommer desværre ikke helt bag på os. Der giver selvfølgelig bekymringer, og vi er spændte på at høre udmeldingerne fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Heldigvis er det ikke vand, som mennesker drikker af. Men det maner alligevel til eftertanke i forhold til eksempelvis mulige kræfttilfælde blandt byens borgere i fremtiden, Robert Møldrup Axelsen.

Annonce

Giftigt brandskum

Aarhus Kommunes undersøgelse af regnvandsbassinet indgår i en større kortlægning af mulige forureninger med PFOS omkring Østjyllands Brandvæsens brandskole.

Det ekstremt giftige fluorstof er fundet på brandskolen, hvor det er aflejret efter brug brandskum med store mængder PFOS. Den slags brandskum var lovlig at benytte frem til 2011.

Brandskolen og forureningen

  • Der er fundet højde forekomster af det ekstremt giftige PFOS på Østjyllands Brandvæsens brandskole i Skejby. Stoffet var lovligt at bruge i brandskum frem til midt i 2011.
  • PFOS er et fluorstof, der giver en øget risiko for eksempelvis bestemte kræftformer, forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk, stofskiftesygdomme, svangerskabsforgiftning samt påvirkninger af immunsystemet.
  • Det står klart, at stoffet er sluppet ud i omgivelserne via udledning til en grøft ved brandskolen på Kirstinemindevej i Skejby. Brandskolen har haft tilladelse til udledningen af vandet. 
  • I forbindelse med fundet har Aarhus Kommune kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed og Fødevarestyrelsen. Myndighederne er nu i gang med yderligere undersøgelser.
  • Fødevarestyrelsen kontrollerer blandt andet mælk fra køer, der går i brandskolens nærområde.
  • Desuden er der indtil videre lukket ned for øvelser med vand og skum på brandskolen.

På brandskolen har Aarhus Kommune konstateret, at der var opsamlet koncentrationer af PFOS 1.000 gange over grænseværdierne i vand i et bassin på brandskolen.

Samtidig blev der fundet for høje PFOS-forekomster i en grøft, som brandskolen har udledt vand til.

Annonce

Undersøgelser fortsætter

Grøften med det giftige flourstof er i direkte kontakt med Koldkær Bæk.

Derfor har kommunen frygtet, at der også er en PFOS-forurening af bæk-forløbet og Egåen.

Men nye prøveresultater viser ingen rester af det svært nedbrydelige giftstof i vandet.

Det udelukker ikke, at der kan være PFOS i jord og græs og i sidste ende i kvæget, der græsser i området. Det er det, vi og fødevaremyndighederne er i gang med at undersøge.

Simon Grünfeld, Aarhus Kommune

Ifølge Simon Grünfeld er det gode nyheder, men det er ikke nok til at afblæse PFOS-alarmen omkring en mulig spredning via Koldkær Bæk.

-  Det udelukker ikke, at der kan være PFOS i jord og græs og i sidste ende i kvæget, der græsser i området. Det er det, vi og fødevaremyndighederne er i gang med at undersøge, fortæller han.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Alarm 112

32-årig motorcyklist mister livet på køreanlæg

Aarhus

Kendt fiskehandel får sur smiley for rengøring: - Det gør kraftedeme ondt

Aarhus

Ugens corona-tal: Smitten stiger på landsplan, men Aarhus ligger stadig lavt

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Debat

Nu går det løs på lygtepælene: Valgplakaterne skal op, og det skal være efter reglerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Menneskelort flyder fortsat i Riis Skov: Nu vil kommunen sætte endnu større skilte op for at stoppe skovskidning

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Annonce