Annonce
Sport

Forventninger og forbilleder: Sådan er det at være den mellemste Toft-Hansen

Der følger både priviligier og udfordringer med når man har to storebrødre, der spiller samme plads som en selv, men på herrelandsholdet. Foto: Axel Schütt

Majbritt Toft-Hansens to storebrødre, Rene og Henrik, er forsvarsgeneralerne i herrelandsholdets forsvar, og det har gjort det svært for hende at slå sit eget navn fast. Folk tror automatisk, at fordi hun er en Toft-Hansen, så må hun være pissegod, forklarer hun. Der ligger dog også en stor styrke i at have dem som brødre.

HÅNDBOLD: Når man er en yngre søskende til etablerede sportsstjerner, følger der både privilegier og udfordringer med. Man kan læne sig op ad deres erfaringer, men der er også ofte forventninger udefra. Det har Majbritt Toft-Hansen fra Aarhus United kunne mærke, siden hun første gang greb harpikskuglen. Hun startede som bagspiller, men blev hurtigt smidt ind på stregen. Den position spillede både Rene og Henrik, hendes to ældre brødre. De gjorde det godt der, så det måtte Majbritt også have flair for.

Hendes fysik er da også til det. Eller det vil sige hendes højde er til det, for hun siger selv, at en af hendes største udfordringer er at få bygget kilo nok på til at kunne mosle de andre stregspillere i ligaen. Hun har alligevel bevist sig selv. Det vidner tre og en halv sæson i ligaen om. Alligevel har hun haft en følelse af, at hun har haft svært ved at slå sit eget navn fast.

- Jeg har haft det svært med, at der har været nogle forventninger til, at jeg skulle være ligeså god som mine to ældre brødre. Folk har tænkt, at jeg er en Toft-Hansen, så jeg må være pissegod. Nogle gange føltes det også som om, at folk hilste på Henrik og Renes lillesøster og ikke på mig. Det har gjort, at jeg har haft svært ved at føle, at jeg var god nok, siger Majbritt Toft-Hansen.

Annonce

Majbritt Toft-Hansen er 25 år og stregspiller for Aarhus United. Hun er vokset op på en gård i Salling som den mellemste i en søskendeflok på fem.

Hun har to storebrødre, Rene og Henrik Toft-Hansen, der begge spiller på det danske herrelandshold i håndbold og for henholdsvis ungarnske Vezprem og franske PSG. Derudover er Majbritt storesøster til Allan, der spiller streg for Mors-Thy og Jeanette, der indtil for nylig har spillet højreback for Aarhus Uniteds ungdomshold.

Majbritt Toft-Hansen har spillet ligahåndbold siden sommeren 2015.

Majbritt Toft Hansen og resten af Aarhus United møder lørdag Skanderborg Håndbold. Arkivfoto: Ole Nielsen

- De sørger for, at jeg ikke er så hård ved mig selv

Indtil for få år siden havde hun svært ved at stille sig selv tilfreds, efter hun havde spillet en kamp. Selvom hun altid har set sig selv som en fin og stabil ligaspiller, har hun haft svært ved at se, at det er noget hun selv har kæmpet sig til, og ikke noget, der er kommet dumpende, fordi hun hedder Toft-Hansen.

Hun har aldrig haft et mål om, at hun skulle blive ligeså god som sine storebrødre. Andre folks forventninger kan man dog ikke styre, og det har lagt et pres på hende.

- Jeg har haft svært ved at synes, at jeg har indfriet folks forventninger. Jeg har hele tiden tænkt, at jeg ikke gør det ligeså godt, som folk forventer eller tror, siger Majbritt Toft-Hansen.

I de situationer bruger hun ofte Rene og Henrik.

- Jeg ved, at jeg altid kan ringe til dem, og så skal de nok få mig til at være glad igen. De sørger for, at jeg ikke er så hård ved mig selv, siger hun.

At være en Toft-Hansen betyder, at man ikke går ned på støtte fra hjemmefronten. I familien er de meget tætte, de prøver at se hinandens kampe så ofte som muligt og facetimer og taler ofte i telefon.

Majbritt bruger også brødrene til sparring eller til at læsse dårlige oplevelser fra håndboldbanen af på. Henrik var sågar Majbritts første agent. Han havde selv været med til at forhandle sine egne kontrakter, og så kunne det ligeså godt være ham, der forhandlede for hende.

- I min søskendeflok er vi meget tætte. Mine brødre har fungeret som motivation og drivkraft. De er mine forbilleder, siger Majbritt Toft-Hansen og fortsætter.

- Når jeg ser dem spille, prøver jeg at tage nogle af elementerne fra deres spil og putte dem over i mit eget.

Træningsiver og pligtopfyldelse

De er fem søskende i familien Toft-Hansen. Alle spiller eller har spillet håndbold, og alle undtagen Majbritt, har været på et ungdomslandshold. Derfor mener Majbritt heller ikke, at hun har haft et specielt stort talent for håndbold, hun har snarere haft fysikken og viljen. Hendes nuværende træner, Heine Eriksen, beskriver også hendes karriereforløb som værende meget atypisk.

- Hun startede i Skive, hvor hun ikke havde så stor en rolle. Så kom hun til SK Aarhus og fik en lidt større rolle, og nu er hun i Aarhus United og er blevet en vigtig spiller for os. Hun bliver ved med at bygge til sit spil og selvom hun er 25 år, er jeg ikke i tvivl om, at vi stadig kan hæve hendes niveau med flere procent, siger Heine Eriksen.

Ifølge ham er det hendes træningsiver og lederegenskaber, der gør hende til en vigtig spiller, og det er især træningsiveren, der har sat skub i karrieren. Når man spørger Majbritt selv, hvorfor hun er blevet ligaspiller, er det også, det hun selv fremhæver.

- Jeg er pligtopfyldende og går op i, at tingene fungerer. Så er det vigtigt for mig, at man passer sin træning og går til den, når man er her. Jeg gider ikke sløseri.

Majbritt Toft Hansen og resten af Aarhus United møder lørdag Skanderborg Håndbold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Aarhus

Slagsbrødre gik løs på hinanden på gaden: Aggressiv og voldelig adfærd

Annonce