Annonce
Aarhus

Forvirring forud for genåbning: Hvad er egentlig et værtshus?

Arkivfoto: Axel Schütt


Den 18. maj må danske værtshuse genåbne, mens barer og natklubber må vente til august. Men hvor skelner man mellem en bar og et værtshus?

Hvad definerer egentlig et værtshus? Det spørgsmål er i disse dage blevet særligt relevant. Ifølge den danske genåbningsplans fase to må værtshuse nemlig åbne igen efter lang tids nedlukning fra mandag den 18. maj, mens barer og diskoteker skal vente til august. Radio4 Morgen har derfor sat sig for at blive klogere på, hvad der kendetegner et værtshus.

På ordnet.dk er et værtshus defineret som en ”mindre restauration, hvor man kan købe øl, vin og spiritus m.m. – ofte en beskeden eller tarvelig restauration”.

Men trods den definition planlægger folkene bag Aarhus’ største bar, Tír Na Nóg, at åbne igen den 18. maj.

- Jeg kan sagtens argumentere for, at vi er en café og et værtshus. Jeg kan ikke argumentere for, at vi skulle være en natklub eller et spillested som så, siger ejer af Tír Na Nóg, Andreas Madariaga Ruigrok, til Radio4.

På Tír Na Nóg er der normalt plads til 500 gæster, men for at følge de danske retningslinjer har man på restaurationen brugt en uge på at måle op og flytte rundt på borde og bænke, så der i stedet bliver plads til 150 siddende gæster med en meter imellem.

I brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Horesta, savner man nogle mere konkrete definitioner af, hvad der fra politisk side menes med værtshuse.

- Vi går ud fra, at det er værtshuse over en bred kam, der godt må åbne, men det er så indtil vi får at vide, at det ikke skal opfattes sådan, og det venter vi stadig på svar på, lyder det fra Annette Hyldebrandt, chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Horesta.

Radio4 har forsøgt at få svar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) på, hvordan man i denne forbindelse kan definere et værtshus, og i en mail skriver han, at der er en god dialog og at man er ved at se på det.

Imens fortsætter planlægningen af Tír Na Nógs genåbning i Aarhus – og det velvidende, at indtjeningen kun vil blive en brøkdel af, hvordan den så ud forud for nedlukningen af Danmark.

- Om jeg åbner eller ej, så kommer jeg til at tabe penge på det her. Så vil jeg hellere sige, at hvis vi kan minimere det tab og minimere det tab, som staten skal betale os, så vil jeg hellere tjene 10-20 procent af det, som vi kan, siger Andreas Madariaga Ruigrok og understreger, at man på Tír Na Nóg vil overholde alle gældende retningslinjer.

- Men hvis vi får at vide, at vi ikke må åbne, så må vi lade være, og så skal vi have vores kompensation.

Annonce

Lyt til hele indslaget fra Radio4 Morgen herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tivoli Friheden stækkes kort før åbning: Cobraen må ikke køre normalt på grund af smittefare

AGF

AGF-spillere: Det er fladt uden tilskuere

Aarhus

Dagens måske mærkeligste nyhed: Blæst og corona får vores varmeregning til at stige kraftigt

Annonce