Annonce
Aarhus

Forvirring om corona-test: Hvor længe er ventetiden egentlig?

Nogle kan bestille en testtid inden for det første døgn, mens andre må vente tre-fire døgn. Foto: Jens Thaysen
Ventetiden varierer efter, om du har været i nærkontakt med en smittet eller ej. Men det er ofte muligt at springe frem i køen alligevel.

AARHUS: Hvor lang ventetid er der egentlig, hvis man gerne vil testes for corona? På redaktionen har vi den seneste tid fået vidt forskellige bud på, hvor lang ventetiden er. Én kan fortælle, at første ledige tid var fire døgn senere, mens en anden kunne blive testet bare tre timer efter, at vedkommende klikkede ind på coronaprover.dk.

En teori - vi på avisen har hørt - er, at den længere ventetid skyldes, at Region Midtjylland har måttet overlade en stor del af testkapaciteten til Nordjylland - ligesom en del af kapaciteten tidligere blev sendt til Hovedstadsområdet, da coronaen-spredningen satte ind der.


Annonce

Der er lige nu større interesse for at blive testet. Derfor er ventetiden blevet længere, og en person skal regne med at der kan gå tre-fire døgn før der er en ledig testtid

Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland


Region Midtjylland har ganske vist sendt ti biler og 23 podere til Nordjylland, hvor der lige nu er brug for ekstra kapacitet som følge af nedlukningen deroppe, fortæller Per Sabro Nielsen, der er lægefaglig direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland.

- Det er den hjælp, vi er blevet bedt om at sende til Nordjylland, men biler og podere er taget af vores ekstra kapacitet, fortæller han.

Dermed er det lige nu ikke sværere at få en tid til en coronatest end det var før weekenden. Alligevel er der længere vente tid på en test end tidligere, fortæller Per Sabro Nielsen.

- Der er lige nu større interesse for at blive testet. Derfor er ventetiden blevet længere, og en person skal regne med, at der kan gå tre-fire døgn, før der er en ledig testtid.

Spring køen over

Det afgørende for hvor længe ventetiden er, er det lille ord 'nærkontakt'. For har man været i nærkontakt med en coronasmittet - for eksempel hvis en person i husstanden er konstateret smittet - får man gennem enten Styrelsen for Patientsikkerhed eller egen læge kortere vej til en test.

- Ved nærkontakt skal en person kunne testes inden for et døgn, forklarer Per Sabro Nielsen.

Selv om det ikke gælder for personer der af andre årsager ønsker at blive testet, har de alligevel ofte mulighed for at springe frem i køen. Der bliver løbende ofte ledige tider - enten fordi nogle aflyser deres tid, eller fordi der bliver frigivet nye tider, hvis Region Midtjylland vurderer, at nogle af de tider der i første omgang er forbeholdt personer, der har været i nærkontakt med en smittet, kan gives videre til andre.

Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland. Pressefoto

Derfor har Per Sabro Nielsen et tip til folk.

- Selv om du allerede har bestilt en tid, kan du prøve at tjekke, om der skulle være dukket ledige tider op på coronaprover.dk, forklarer han.

Skulle der det kan du ændre din tid. Metoden skulle ofte give bonus.

Fra årsskiftet bliver der mulighed for at skrue voldsomt op for testkapaciteten i både Region Midtjylland og resten af Danmark, fortæller Per Sabro Nielsen. Det sker, når et helt nyt analysecenter åbner i Skejby. Analysecentret kommer til at ligge på marken lige ved siden af testcentret.

- Når analysecentret åbner, får vi i Danmark mulighed for at teste 95.000 personer dagligt, fortæller Per Sabro Nielsen.

Der er travlt på Aarhus Universitetshospitals testcenter. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Mistænkt for at køre betjent ned er kendt fra tv-klip: - Jeg kører over for rødt hele tiden

Annonce