Annonce
Aarhus

Forvirring om grill-regler i østjyske kommuner: Her er overblikket

Man må gerne grille med både kul- og gasgrill i de østjyske kommuner. Men grillen skal stå på ikke-brændbart underlag, som for eksempel en flisebelagt terasse. Grillen skal stå i forsvarlig afstand fra brændbar vegetation, som for eksempel det knastørre græs. Og så skal man have haveslange eller andet slukningsudstyr i nærheden og generelt bruge sin sunde fornuft, lyder det fra Beredskab og Sikkerhed og Østjyllands Brandvæsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Må vi kun grille med gasgrill? Må vi grille på stranden? Eller hvad hvis vi bruger kokosbriketter, som vikingerne ved Moesgård Strand gør det i disse dage? Her på redaktionen har vi været meget i tvivl, så nu har vi samlet et overblik over grill-reglerne.

Annonce

ØSTJYLLAND: - Hvis bare vi måtte grille, så kunne vi lige smide nogle pølser på grillen, sagde den ene.

- Jamen det må vi gerne, bare vi ikke gør det på det tørre græs, sagde den anden.

- Nej, det er kun gasgrill, man må bruge, ikke kul, sagde den tredje, og sådan fortsatte forvirringen her på redaktionen.

Derfor satte vi os for at finde ud af, om vi i Østjylland må grille vores grillpølser, eller hvad vi skal stille op med dem.

Annonce

Grill med forsigtighed derhjemme

Kort sagt er svaret ja.

Man må gerne grille med både gas og kul, så længe det foregår på privat ejendom. Det gælder for de østjyske kommuner Aarhus, Skanderborg, Odder, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs.

Fælles for kommunerne er, at man gerne må grille derhjemme, hvis man blot følger de rigtige anvisninger. For både gas- og kulgrill gælder det, at de skal stå på ikke-brændbart underlag, som for eksempel en flisebelagt terrasse. Desuden skal grillen stå med en forsvarlig afstand til det knastørre græs og andet brændbar vegetation.

Griller man med trækul, træbriketter eller lignende er der nogle restriktioner.

- Hvis man bruger kul, skal man gøre det i en lukket grill med låg, og man skal fyre op i sine kul nede i grillen i stedet for en grillstarter, siger Niels Henrik Nielsen, beredskabsinspektør hos Beredskab og Sikkerhed, der dækker kommunerne Favrskov, Norddjurs, Syddjurs og Randers.

Det nikker Anders Rathcke, operativ chef hos Østjyllands Brandvæsen, genkendende til. Østjyllands Brandvæsen dækker kommunerne Aarhus, Odder, Skanderborg og Samsø.

- Hav vandslange eller andet slukningsudstyr i nærheden, tilføjer Niels Henrik Nielsen.

Annonce

Grill tilladt på nogle strande

Men hvad så, hvis man vil på stranden eller i parken med sin engangsgrill og vandpibe?

Her er reglerne forskellige for de østjyske kommuner.

I Aarhus, Skanderborg, Odder og på Samsø må man gerne grille på strandene:

- På ubrændbart underlag og med respektafstand for omgivelser må man gerne grille i vores område, men man skal være omhyggelig med, hvordan man bruger sin grill, siger Anders Rathcke, operativ chef hos Østjyllands Brandvæsen.

- Men det er ikke nok med en flise i parken, uddyber Anders Rathcke.

I parker, skove og andre brændbare områder skal man derfor ikke tage hverken grill, trangia eller vandpibe med.

Hvis man griller på stranden, opfordrer Anders Rathcke til, at man slukker den godt og grundigt, så man er helt sikker på, at der ikke er noget tilbage.

Annonce

Totalforbud mod grill i natur

I Favrskov, Norddjurs, Syddjurs og Randers er reglerne for grill i naturen en anelse strammere. Her må man ikke grille på strandene.

- Lad være med at grille ude i naturen. Det gælder både strande, parker, skove og lignende, siger Niels Henrik Nielsen.

Forbuddet gælder både engangsgrill, transportable engangsgrill, trangiasæt eller hvad man kan finde på at lave mad med i naturen.

- Hvis man vil på picnic, må man tage en færdiglavet sandwich med, siger han.

Begge opfordrer til, at man er særligt opmærksom i disse varme og tørre tider. Afbrændingsforbuddet er gældende, indtil brandmyndighederne vurderer, at der ikke længere er forhøjet brandrisiko.

For nærmere information om afbrændingsforbud i de enkelte kommuner kan man tjekke Beredsskabsstyrerelsens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Wellness-center brød igen og igen coronaregler: Til sidst kom politiet forbi med bøder

Annonce