Annonce
Aarhus

Forvirring om smittetal - men det går den gale vej: To sogne trues af tvangsnedlukning

Aarhus Kommune har tidligere haft stor succes med at sætte massivt ind med testning og oplysning, da blandt andet Gellerup var hårdt ramt af corona-smitte i august 2020. Arkivfoto: Flemming Krogh
Både Ravnsbjerg Sogn og Gellerup Sogn er så hårdt ramt af coronasmitten, at begge sogne risikerer at blive tvangsnedlukket.

AARHUS: Efter en dag med stor forvirring om smitttetallene, har Aarhus Kommune torsdag eftermiddag slået fast, at de to hårdt ramte sogne Ravnsbjerg og Gellerup ikke bliver tvangslukket lige her og nu. Men en tvangsnedlukning hænger dog fortsat som en tung, mørk sky over begge sogne.

For at tvangsnedlukning en af et sogn træder i kraft, kræver det, at tre ting er opfyldt.

  • Der skal være konstateret flere end 20 nye corona-tilfælde over en uge.
  • Positivprocenten skal være 2 eller derover.
  • Incidensen - altså antal smittede per 100.000 indbyggere - skal være over 400.
Annonce

Både Gellerup og Ravnsbjerg opfylder de to første punkter. I Gellerup er der registreret 31 nye smittede den seneste uge, men tallet for Ravnsbjerg er 30, og begge steder er positivprocenten på 2.

Derimod mangler der endnu lidt i forhold til incidensen, der er på 334 i Ravnsbjerg og 332 i Gellerup. Begge steder dog med en kraftig stigende tendens som ikke udelukker, at et eller begge sogne fredag når over en incidens på 400. For eksempel er Gellerup steget fra 246 til 332 på et døgn.

To slags data forvirrer

Kigger man udelukkende på de data, som Aarhus Kommune dagligt opdaterer, burde både Ravnsbjerg Sogn og Gellerup Sogn tvangsnedslukkes allerede nu. Problemet er bare, at de data, som stammer fra Styrelsen For Patientsikkerhed , indeholder både PCR-test og lyntest. Eftersom en del af de analyserede lyntests fejlagtigt viser, at personen er smittet med corona, er tallene fra Styrelsen For Patientsikkerhed for høje. Samtidig kan der også være personer, der figurerer to gange, fordi de både er registreret med en positiv lyntest og en positiv PCR-test.

Kun Statens Serum Institut har adgang til folks CPR-numre og kan således rense tallene, så de bliver brugbare. Derfor er det seruminstituttets tal, der afgør, om et sogn skal tvangsnedlukkes eller ej, fastslår stadsdirektør Niels Højberg, der også er i spidsen for kommunens coronaberedskab.

Skulle der sidde læsere, der er en smule forvirrede over corona-tallene, så forstår vi det godt her på Århus Stiftstidende. Samme forståelse lyder fra stadsdirektøren.

- Den forvirring deler vi også, så det skal I ikke være kede af, siger han.

Annonce

Tre krav

Hvis det ender med en tvangsnedlukning i et sogn lukker følgende i området:

  • Alle grundskoler.
  • Alle SFO’er og klubtilbud.
  • Alle ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner.
  • Alle lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter.

- Det er besluttet, at det kun er de skoler og institutioner, der fysisk ligger i sognet, der lukker. Alt andet lukker ikke, siger Niels Højberg.

Beslutningen er truffet af Sundhedsstyrelsen og vedtaget af Folketingets partier.

Dermed skal de børn, der dagligt bliver transporteret i skole i områder uden for et tvangsnedlukket sogn, stadig i skole.

Annonce

Smitten skal holdes nede

Som skrevet går det i øjeblikket i den gale retning i sognene i både Ravnsbjerg og Gellerup - og det er selvom, at Aarhus Kommune har sat en lang række tiltag i gang i begge områder i håbet om at holde smittespredningen nede.

Data viser ikke nogen forskel på smitten blandt de forskellige etniske minoriteter. Arkivfoto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Aarhus Kommune har blandt andet aktiveret trossamfundene i de to lokalsamfund.

- For eksempel spiller fredagsbønnen under ramadanen en stor rolle. Der har moskeerne været meget opmærksomme på at holde flere bønner for på den måde at sørge for, at der ikke kommer ret mange ind ad gangen, siger stadsdirektøren.


Vi kan ikke se nogen spredning i smitten mellem de forskellige etniske minoriteter. Der er lige kommet en rapport fra seruminstituttet, der viser, at der ikke er nogen forskel mellem grupperne. De fleste er enige om, at det formentlig er boligformen i områderne, der gør, at smitten spreder sig.

Niels Højberg, stadsdirektør


I forbindelse med ramadanen er man meget sammen i familierne, hvilket kan øge smittespredningen, og Aarhus Kommune er ekstra opmærksom på de kommende eid-fester, der slutter ramadanen.

Niels Højberg understreger dog, at der lige nu ikke er noget, der tyder på, at smitten rammer muslimerne mere end andre beboere i områderne.

- Vi kan ikke se nogen spredning i smitten mellem de forskellige etniske minoriteter. Der er lige kommet en rapport fra seruminstituttet, der viser, at der ikke er nogen forskel mellem grupperne. De fleste er enige om, at det formentlig er boligformen i områderne, der gør, at smitten spreder sig, siger han.

Aarhus Kommune opretter et ekstra testcenter i Gellerup snarest muligt. Arkivfoto: Flemming Krogh

Aarhus Kommune vil nu sørge ekstra testkapacitet i Gellerup.

- Vi har lige besluttet, at den kommer vi til at lave i vores eget kontorhus Blixens. Vi ved endnu ikke, hvornår den kommer op at køre. Bygningen er lukket ned, fordi alle er hjemsendt, så vi skal lige have lukket op igen, men det bliver så snart som muligt, lover Niels Højberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce