Annonce
Aarhus

Frø haves - græsørkener søges: Kommunen uddeler gratis frøblandinger med vilde blomster

Mange små lommer af vilde blomster kan gøre stor en forskel i den samlede indsats for at understøtte planter og dyrs muligheder for at sprede sig og trives.  Arkivfoto
For at fremme biodiversiteten deler Aarhus Kommune blomsterfrø ud til fællesråd og grundejerforeninger

AARHUS: Har du en stump græsplæne, du kunne tænke dig at gøre 'vild', så kan du nu søge om en gratis frøblanding, der passer til netop dine jordforhold.

Det er Aarhus Kommune, der uddeler blomsterfrø til grundejerforeninger, fællesråd og lignende for at fremme biodiversiteten og skabe nye levesteder for eksempelvis bier og sommerfugle.

Det er anden gang, Aarhus Kommune uddeler frøblandinger. Første gang var i foråret, hvor der blev delt frø ud til omkring 50 arealer rundt om i kommunen, og i efteråret håber man på, at endnu flere vil søge om at komme i betragtning til de vilde blomsterblandinger.

Annonce

- Det har været inspirerende at se, hvordan borgere i lokalsamfundene er gået sammen om at skabe smukke, blomstrende arealer. Derfor er vi også rigtig glade for, at vi igen kan give århusianere mulighed for at omdanne græsplæner til blomsterenge. Flere blomster betyder nemlig mere mad til vores bier og insekter, og det har de rigtig meget brug for, siger Hanne Lund Steffensen, som er projektleder hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune

Sådan gør man

Der er fire forskellige blandinger, som henholdsvis hedder 'Sommerfugleblandingen', 'Dansk Vildeng', 'Engblanding til Lerjord' og 'Salttolerant Blomsterblanding'.

Hvilken blanding, man får, afhænger af jordbunden på det areal, man ønsker at omlægge.

For at få fingre i en af blandingerne, skal man finde et græsareal på minimum 200 m2, som kan omlægges. Arealet må gerne være privatejet, men det skal være offentligt tilgængeligt.

Her kan man se en slags før/efter i samme billede. Hvor der før var et ensartet græstæppe, vokser der nu vilde blomster. Foto: Benny Gade

Derudover skal man bogstavelig talt være parat til at få jord under neglene. Det er nemlig hårdt arbejde at omlægge en græsplæne til vild eng idet både græsset og dets rodnet skal fjernes. Ellers vil græsset komme igen og udkonkurrere de vilde arter.

Til gengæld behøver man ikke nødvendigvis bortskatte græstørvet og jorden. Det kan stakkes sammen i en bunke, så der opstår en lille bakke på arealet.

Annonce

En ørken af græs

Grunden til, at der skal ligge en græsplæne i forvejen på det areal, der ændres, er at græs for naturen er det samme som en ørken for os mennesker.

Der er ikke ret meget at komme efter i en græsplæne for insekter, og græsset fortrænger desuden andre planter, når det klippes regelmæssigt.

Danmarks vilde bier har gennem mange år været i kraftig tilbagegang som følge af, at deres levesteder er blevet begrænset til små lommer af natur. Foto: Benny Gade

Hvis man vil have del i puljen, skal man sende en ansøgning afsted inden 1. september. Læs mere på Aarhus Kommunes hjemmeside under 'Aarhus Blomstrer Vildt'.Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Strejke fra morgenstunden: Mere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Aarhus For abonnenter

Liv i det døde hav: Sådan får Aarhus igen fisk i sin bugt

Odense-skole lukker midlertidigt efter fund af ukendt coronavariant

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat For abonnenter

Stiften mener: Ikke flere corona-restriktioner, lad fornuften klare resten - og hjælp så de erhverv, som lider

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Annonce