Annonce
Kultur

Frøken Koch får sin egen 2,20 meter høje skulptur

Line Thordarson arbejder her på en mindre udgave af skulpturen af Nicoline Koch til Nicolinehus på Aarhus Ø. Foto: Axel Schütt

Århusiansk kunstner skaber 2,20 meter figur af kvinden bag N. Kochs Skole.

AARHUS: Nicoline Koch kommer til ære og værdighed. De færreste er vist klar over, at hun har lagt navn til N. Kochs Skole i Aarhus. Nu er en plads på Aarhus Ø opkaldt efter hende, og på det sted får et nyt, stort hus med lejligheder navnet Nicolinehus. Og dér vil den begavede kvinde så stå til tid og evighed.

Den århusianske kunstner Line Thordarson har nemlig fået til opgave at lave en skulptur af Nicoline Koch. Den 2,20 meter høje figur skal stå ved indgangen til boligerne i Nicolinehus, så beboerne vil hver dag kunne hilse på hende. Selskabet Bricks står bag de 145 ejerlejligheder.

Line Thordarson er i fuld gang med det store værk, selv om det først skal være klar i 2020.

Det tager rundt regnet et år at skabe sådan en skulptur. Først skal kunstneren sætte sig ind i personens udseende og virke, så skal figuren tegnes, og der skal laves modeller i mindre og forskellige størrelser, og til sidst skal der støbes i bronze. Det sidste alene varer cirka et par måneder.

Line Thordarson, 52 år, er meget glad for og beæret over at have fået opgaven.

- Det er egentlig kommet ret tilfældigt. For nogle år siden var jeg på jagt efter en lejlighed og skrev til Martin Busk, der skal bygge Nicolinehus. Jeg sendte også en henvisning til de skulpturer, jeg har lavet. Og pludselig spurgte han en dag, om jeg kunne tænke mig at lave skulpturen til Nicolinehus, forklarer kunstneren.

Line Thordarson

Line Thordarson er uddannet på det Islandske Kunstakademi i Reykjavik og er Bachelor of Fine Art, med speciale i skulptur. Hun har siden 1997 haft separat- og gruppeudstillinger på danske og udenlandske museer, gallerier, kulturcentre og institutter, bl.a. i Frankrig, Monaco, Tyskland, Island, Italien og Grækenland. Hun har lavet flere udendørsbronzeskulpturer i ind- og udland. Er desuden kunstnerisk koordinator på forskellige kunst events samt huskunstner med støtte fra Statens Kunstråd. Er stifter af den multikunstneriske performance gruppe Culturesheart. Hun har boet og arbejdet som udøvende kunstner i Frankrig i fem år. Bor nu i Århus, hvor hun arbejder på atelieret, Spanien 19B, Kalkværksvej 7.www.linethordarson.dk

Nicolinehus er et terrasseformet, sydvendt byggeri mellem Bassin 7 og Lystbådehavnen på Aarhus Ø. Det skal indholde 145 ejerlejligheder, og skulpturen skal stå mellem de to bygninger. Illustration: Bricks

Måske mindre udgaver

- Nicoline Koch var en statelig kvinde med kraft, udsyn og mod, også mod nok til at tage til Paris for at studere. Hun var livlig og vittig og underviste i fransk, religion og historie, forklarer Line Thordarson og føjer til, at Nicoline Koch også var religiøs. Derfor har skulpturen et kors om halsen.

Line Thordarson har lige nu lavet skulpturen i to størrelser, og der er langt op til den på 2,20 meter. Men den kan ses som tegning på værkstedet, hvor hun arbejder. Hun overvejer, om hun skal lave en mindre udgave i mange eksemplarer og sælge den til for eksempel de mennesker, som skal bo i lejlighederne, eller til velgørenhed.

- I 25 år har jeg haft en drøm om at hjælpe piger i Indien og på Filippinerne, siger hun.

Arbejdet med skulpturen foregår i værkstedet med titlen Spanien 19B, men hvor adressen nu er Kalkværksvej i Sydhavnen.

Hun har skabt skulpturer til andre steder i området, for eksempel Institut for Sindslidende i Skejby, Risskov Gymnasium, Aarhus Statsgymnasium og Egmonthøjskolen i Hou. I London er hun lige nu med blandt de sidste tre udvalgte i konkurrencen og om at lave en 3,50 meter høj skulptur af King Alfred the Great til en offentlig plads. Og i marts skal hun pynte 40 borde med sine skulpturer ved en gallaforestilling i Prince Albert Foundation.

Nicoline Koch

Nicoline Marie Koch levede 1870-1932. Var skolebestyrerinde på N. Kochs Skole, som er opkaldt efter hende. Hun var født i Haderslev og blev uddannet lærerinde på N. Zahles privatlærerinde-kursus og var på flere danske herregårde. 1899-1914 var hun på Sorø Pigeskole og rejste derfra til Paris og uddannede sig i fransk. I 1916 overtog hun frk. Lindhards højere Pigeskole i Christiansgade i Aarhus, og i 1921 blev det muligt at tage realeksamen på N. Kochs Skole. Hun var skolebestyrerinde til sin død i 1932.På Aarhus Ø er Nicoline Kochs Plads opkaldt efter hende.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Hilsner fra landsholdet, OB, Brøndby og Odenses borgmester: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Annonce