Annonce
Aarhus

Frønørd: Ingen burde eje vores mad på den måde

26-årige Laura Grubbe driver virksomheden Fantastiske Frø fra sin jyske gård. Bag blomster- og grøntsagsfrøene ligger tanker om FN’s verdensmål, økologi og bæredygtighed, der både er rettet mod miljøet og mennesker. Foto: Fantastiske Frø
26-årige Laura Grubbe driver virksomheden Fantastiske Frø fra sin jyske gård. Bag blomster- og grøntsagsfrøene ligger tanker om FN’s verdensmål, økologi og bæredygtighed, der både er rettet mod miljøet og mennesker. - Et bæredygtigt frø er et let valg. Den kan man lige så godt tjekke af med det samme. Det er alt det, der kommer efter, der er svært, siger hun.

Hver eneste gang, Laura Grubbe træffer et valg, vurderer hun, om det er bæredygtigt. Det falder hende helt naturligt, for hvis det ikke kan bære, er der ingen fremtid. Og sådan ser hun på både sin virksomhed Fantastiske Frø og sit eget liv.

- Der er ikke noget alternativ. I det store billede er et bæredygtigt frø et let valg, men det er også vigtigt. Vi kan ikke blive ved med at dyrke jorden konventionelt. I forhold til frø er det helt skørt, at det ikke er standarden, at man kan dyrke sine egne frø. Hvordan er det blevet konventionelt at lave hybrider, som ikke kan avles på? Det giver ikke mening. F1-hybrider, der tvinger folk til at købe nye frø hvert år, fordi de ikke kan høste fra deres planter, er ikke bæredygtige. Det giver virksomheder copyright til frø, men det er vores frøarv, og jeg synes ikke, at nogen burde eje vores mad på den måde, siger Laura Grubbe, der kalder sig selv frønørd.


Annonce

Jeg bliver nødt til at have noget, der gror omkring mig. Og først var det krydderurter og peberfrugter indenfor i en lejlighed. Så flyttede jeg til et sted med to altaner, og jeg proppede dem med 70 forskellige sorter. Det kneb dog med at få plads til det hele.

Laura Grubbe, ejer af Fantastiske Frø


For et år siden åbnede hun sin webbutik, fantastiskefrø.dk, der sælger økologiske og biodynamiske frø til blomster, urter og grøntsager. Frøene giver planter, der sætter nye frø, som havefolket selv kan samle og gemme, til de skal i jorden igen. På den måde indgår de i et naturligt kredsløb.

- Man kan jo sige, at jeg måske skyder mig selv i skoen, når jeg sælger frø, som folk selv kan avle videre på. Men det er det eneste, der giver mening. Og jeg er nu sikker på, at der er kunder nok alligevel, siger Laura Grubbe, der har bygget sin forretning op, så den også er bæredygtig på et helt personligt plan.

Bæredygtighed er afstressende

- Jeg er vokset op ude på heden og har, siden jeg var barn, haft en have at pusle med. Da jeg flyttede til Holstebro for at gå i gymnasiet, kunne jeg mærke, at jeg manglede noget. Jeg bliver nødt til at have noget, der gror omkring mig. Først var det krydderurter og peberfrugter indenfor i en lejlighed. Så flyttede jeg til et sted med to altaner, og jeg proppede dem med 70 forskellige sorter. Det kneb dog med at få plads til det hele. Men jeg har haft stress og døjet med angst, og så har altanhaven hjulpet mig rigtig meget. Det er meditation og jordforbindelse, siger Laura Grubbe.

I det hele taget har bæredygtighed en afstressende effekt på den jyske kvinde.

- Jeg kan godt forstå, hvorfor nogle synes, at bæredygtighed er besværligt og dyrt, men den måde, hvorpå jeg tænker bæredygtighed, er hele tiden at spørge: Har jeg egentlig brug for det? Hvis ikke sparer jeg penge, for det er altid billigere ikke at købe noget. Når mine cowboybukser er fine, som de er, behøver jeg ikke nye. Og med tiden bliver beslutningerne lettere, og man finder ud af, at det faktisk er afslappende ikke hele tiden at skulle have den sidste nye telefon eller nyt tøj, siger hun.

Fantastiske Frø er en bæredygtig virksomhed, der sælger økologiske og biodynamiske frø til de danske haver. Bag virksomheden står Laura Grubbe, der også selv tegner illustrationerne til frøindpakningen. Foto: Fantastiske Frø

Sidste år flyttede hun til Nårup i Midtjylland med sin mand. Her bor de på en gård, som de håber vil gøre dem selvforsynende med tiden.

- Det er ren kontrast til bylivet, som jeg synes er stressende, at man kan gå ud i baghaven, vælge grøntsager i buffeten og høre fuglene synge. Men jeg er faktisk ikke så god til at udnytte grøntsagerne og lave maden. Det bliver det næste, siger hun.

Gården i Nårup skal også i fremtiden være en del af frøbutikken. Med tiden håber hun at kunne dyrke økologiske frø selv. Og så skal stalden renoveres til gårdbutik og laves til en socioøkonomisk virksomhed med flere praktikanter.

- Jeg vil gerne være bæredygtig også på det menneskelige plan, siger hun.

Se mere på fantastiskefrø.dk.

Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Debat

Danmark skal ud af EU: Nu samles vi til kamp for en ny afstemning

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce