x
Annonce
Erhverv

Fra 1. division til superliga: SportConcept International kender spillernes behov bedre end de fleste

Selvom Henrik Wieland har interesse for fodbold og sin ungdom spillede selv, har han ikke selv dyrket sporten særligt meget siden. Foto: Søren E. Alwan
I mere end tre årtier har SportConcept International med Henrik Wieland som frontfigur sendt danske sportsfolk indenfor særligt fodbold- og svømmesporten på træningsophold og til turneringer i udlandet. Et arbejde, der udover et godt netværk kræver indgående viden om sporten. Nu er tiden kommet til at indtage resten af Skandinavien.

HORSENS: 62-årige Henrik Wieland kender fodboldtrænerne i superligaen bedre end de fleste.

- Hvis det ikke var for den mus, jeg fik i knæet som ung, så havde jeg nok været i Roma eller Juventus i dag, fortæller han med et grin.

– Det er i hvert fald min holdning, tilføjer han hurtigt.

Men selvom Henrik Wielands interesse for sport er stor, er det ikke på grund af hans evner på fodboldbanen, at han er et kendt ansigt blandt superligaens trænere.

Det er derimod, fordi han i over 30 år har hjulpet både amatør- og professionelle fodboldspillere med at finde alt fra indkvartering til kampmodstandere i lande som Tyrkiet, Spanien, Italien, Cypern og Malta gennem rejsebureauet SportConcept International.

Annonce

SportConcept International

SportConcept International har gennem mange år været kendt for at arrangere træningslejre i udlandet for særligt fodboldspillere fra superliga til breddeidrætsspillere og elitesvømmere.

Derudover arrangerer de også flere ungdomsturneringer, som for eksempel deres eget Veronacup, der finder sted ved Gardasøen i Italien, og som er rejsebureauets helt store fodboldstævne for unge fodboldspillere med op mod 2400 deltagere fra forskellige nationaliteter.

Foruden turneringer og træningslejre i udlandet, arrangerer SportConcept International også fodboldsskoler. Blandt andet arrangerer de Real Madrid-fodboldskoler, der både foregår i Madrid, hvor deltagerne får mulighed for at træne på selve anlægget i Madrid 100 meter fra dér, hvor spillere som Gareth Bale og Marcelo Vieira da Silva Júnior befinder sig, og i Danmark, hvor danske klubber kan få en anderledes træning i egen klub af to til fem dages varighed.

Rejsebureauet henvender sig primært til aktive sportsudøvere og arrangerer i øjeblikket træningsophold og turneringer for både U21-landsholdet, syv superligahold samt deres ungdomshold, tre 1. divisions fodboldhold og omkring 30 forskellige fodboldhold indenfor breddesporten, samt omkring 12 svømmeklubber på eliteplan.

Dertil kommer sponsorrejser for superligaklubbernes forskellige sponsorer, som blandt andet bliver inviteret til at se fodboldkampe i England og Spanien.

Kilde: SportConcept International

I nye hænder

SportConcept International har siden maj 2018 været ejet af den svenske koncern Steg Nordic AB, der købte rejsebureauet, efter den tidligere ejer Profil Rejser valgte at sælge det fra. Men før det, i årene 2005 og frem til 2016, var SportConcept International ejet af Henrik Wieland, der har været en gennemgående figur i rejsebureauet helt tilbage fra 1990, hvor bureauet hed Panter Rejser og var ejet af Wulff Bus i Hedensted.

Faktisk var det netop Henrik Wielands interesse for fodbold og rejser, der i første omgang lagde grund til den virksomhed, som SportConcept International er i dag. Så selvom de reelle ejere bor i Sverige, er essensen af SportConcept International bosiddende i Horsens, hvor rejsebureauet også har til huse i den samme gård, som Henrik Wieland har bopæl i.

Henrik Wieland virker dog mere end godt tilfreds med, at Steg Nordic AB i dag har styringen med bureauet, som han har været primus motor i gennem mere end 30 år.

- Synergierne er oplagte, mener Henrik Wieland, der blandt andet ser et potentiale i samarbejdet med koncernens rejsebureau LA Travel, der holder til i Herning, og som sælger blandt andet fodboldrejser til privatpersoner til Europas topligaer, NFL, Formel 1 og NHL.

Derudover har koncernen også netværk og kontakter i Skandinavien, som kan være med til at udvide SportConcept Internationals kundekreds af fodbold- og svømmeklubber i særligt Sverige og Norge.

Trofaste kunder

- Nu kan vi for eksempel sige til vores samarbejdspartnere i Tyrkiet, at vi har danske hold, der kommer ned og træner i januar, svenske hold i februar, og så en smule norske hold i marts, siger Henrik Wieland og tilføjer:

- Så det forlænger perioderne, og det gør os ikke mindre interessante som samarbejdspartnere.

Ifølge Henrik Wieland findes der omkring fem-seks andre rejsebureauer, der har et overlap i forhold til de træningspakker, som SportConcept International udbyder.

Men han føler sig ikke truet af konkurrencen udefra.

- Vi har i mange år været en af de få, der ramte hele paletten i forhold til både at udbyde træningslejre, sponsorrejser, fodboldskoler og turneringer, siger Henrik Wieland.

- Og med LA Travel har vi nu fået et endnu bredere udvalg, tilføjer han.

Økonomien har da også, med undtagelse af perioder med skiftende ejere, været nogenlunde stabil igennem årene.

- Vi har rimeligt trofaste kunder, og det er indenfor begge sportsgrene, fortæller Henrik Wieland og fortsætter:

- Så vi har da levet pænt af det gennem mange år og også kunnet udvide forretningen.

SportConcept International ligger side om side med Henrik Wielands privatadresse i et charmerende gult bindingsværkshus i den gamle bydel i Horsens. Bygningen har tidligere været bødkergård og går derfor også under navnet i folkemunde. Foto: Søren E. Alwan

Et godt match

Langt de fleste af rejsebureauets kunder er af sted i skolernes ferier, da der ofte er tale om unge atleter, som går i skole. Men det gælder ikke superligaholdene, der som oftest er af sted op mod sæsonstart i januar og eventuelt også en enkelt gang i løbet af sommeren.

- Superligaholdenes træningsophold bliver stort set altid arrangeret tæt på, at spillerne skal spille deres første kamp, fortæller Henrik Wieland.

- Så mange af dem, der har været af sted nu her i januar og februar, kom hjem i sidste uge, spillede for eksempel deres første kamp i weekenden. Derfor er det vigtigt, at de er oppe imod modstandere, der kan gøre dem klar til kamp, forklarer Henrik Wieland, der løbende er i kontakt med sit netværk rundt omkring i Europa for at sikre fodboldholdene værdig modstand under træningskampene i forbindelse med deres ophold.

Ens for alle træningslejre, turneringer og fodboldskoler er nemlig, at al planlægning og afvikling er lagt i SportConcept Internationals hænder, så det eneste spillerne og trænerne behøver at koncentrere sig om, er selve træningen.

- Og i dag skal spillerne virkelig matches på højeste niveau, lyder det fra Henrik Wieland.

Men med en efterhånden stor ekspertise på området, lykkedes det som oftest.

- De seneste hold, vi har haft af sted, er netop kommet hjem, og det har været med supergode tilbagemeldinger fra de steder, de har været, fortæller Henrik Wieland stolt.

På kontoret er de to fastansatte, Henrik Wieland og Gert Mikkelsen (tv), der har været med siden 1998. – Det er ikke sådan, at vi arbejder fra 7 til 16. Vi sidder tit også i weekender i spidsbelastede perioder, fortæller Henrik Wieland. Foto: Søren E. Alwan

Anderledes krav

SportConcept International står med andre ord foruden opgaven med at arrangere fly og hotel, også for alt fra at finde ordentlige træningsfaciliteter til at finde egnede kampmodstandere og til at sørge for en sund og nærende kost undervejs til spillerne. En opgave, der kræver mere end man måske kunne tro.

- Det er så anderledes, det som vi laver, i forhold til traditionelle ferieformer. Der er helt andre krav, siger Henrik Wieland og forklarer:

- På en traditionel ferie er ferien stort set vellykket, hvis solen skinner. Men vi har klubber, der stiller krav til både banekvalitet, træningstider, kampmodstandere, kost og selvfølgelig hotelforhold og faciliteter.

- Mange af dem, vi har afsted, er jo professionelle sportsudøvere. Så det er folk, der er på arbejde. Og det betyder også, at de ser på hotelforholdene på en helt anden måde end almindelige rejsende. Hotellerne kan derfor sagtens blive valgt fra, selvom de er fem eller seksstjernede, hvis de ikke er fleksible i forhold til ting som spisetider og vasketøj, forklarer han.

Henrik Wieland er egentligt uddannet folkeskolelærer i 1985, men har kun brugt sin uddannelse sparsomt. Før uddannelsen rejste han ud som guide i blandt andet Italien, Israel, på de græske øer, i Skotland og på Sri Lanka. Og efter to år som lærer på Øvelsesskolen i Gedved, søgte han så til Centrum Turist i Aarhus, hvor han for første gang stiftede bekendtsskab med det, der siden blev til egentlige sportsrejser. Foto: Søren E. Alwan

Vigtigt kendskab

Som rejsearrangør indenfor sportsrejser henvendt til aktive sportsudøvere er det derfor ikke nok at have et overfladisk kendskab til sportsgrenen, og af samme grund arrangerer SportConcept International som udgangspunkt ikke rejser til sportsfolk indenfor andre sportsgrene.

- En del af vores succes ligger jo i, at vi kender sportsgrenene og ved, hvad vi kan tilbyde. Og det er sværere indenfor eksempelvis golf og motorsport, fortæller Henrik Wieland og slår fast:

- Man skal vide, hvad det handler om.

En erfaring han i øvrigt har gjort sig efter, at rejsebureauet for år tilbage forsøgte sig med både rejser til både racerløbet Le Mans og golfrejser uden det store held.

- Det vidste vi ikke nok om, indrømmer han blankt.

- Så det kan godt være, at der kommer flere sportsgrene til engang. Men som det er nu, har vi rigeligt at se til med fodbold og svømning, slutter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Lars fra Åbyhøj lod sig ikke begrænse af omgivelsernes forventninger

Kultur

Så bliver det ikke billigere: Værtshus lokker med tre liter øl for en tyver

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Aarhus

Golfspillere svinger igen køllen trods coronakrisen: Masser af spillere mødes på greenen

Annonce