Annonce
Aarhus

Fra 99 til 250 kroner: Stor prisforskel på mundbind i Aarhus

De gjorde en god handel, de mange mennesker, der stod i kø foran Matas i Bruuns Galleri for at købe mundbind. Matas sælger mundbindene til 99 kroner. I apotekerne er de langt dyrere.
Matas sælger mundbind til 99 kroner. Apoteker tager meget mere. – Ikke meningen at forretninger skal tjene styrtende med penge på mundbind, siger Aarhus’ borgmester.
Annonce

CORONA: Da Matas i Bruuns Galleri i hjertet af Aarhus på slaget 10 mandag formiddag slog dørene op, var køerne lange.

De fleste stod i kø med ét formål: At købe mundbind.

Henne om hjørnet på Banegårdspladsen ligger Aarhus Jernbane Apotek. Her var køerne også lange.

For i Aarhus er corona-epidemien blusset op med så alarmerende styrke, at det nu er et krav, at passagerer i den kollektive trafik skal bære mundbind.

Men man skal se sig godt for, inden man køber sine mundbind.

Mens Matas tager 99 kroner for 50 mundbind af type 1, der reducerer smitte fra bæreren, tager Aarhus Jernbane Apotek 178 kroner for 50 mundbind af nøjagtigt samme type.

Og jernbaneapoteket er ikke alene. Forargede læsere beretter om apoteker, der tager både 250 og 175 kroner for 50 mundbind.

Annonce

Vil ikke forære dem væk

Jernbaneapotekets ejer, apoteker Bent Hougaard, kan ikke se noget urimeligt i en prisforskel på 79 kroner.

- Jeg vil ikke forære mundbindene væk, eller tabe penge på at sælge dem. I forærer jo heller ikke jeres aviser væk. Nej, I tjener penge på dem, og det vil jeg også gerne gøre. Og det gør jeg ikke, hvis jeg sælger dem til 99 kroner. Det hænger simpelthen ikke sammen. At Matas vil forære mundbind væk, er deres beslutning, siger Bent Hougaard.

Mundbind i den kollektive transport

Et påbud om at bruge mundbind i al offentlig transport i Aarhus gælder fra 11. august til 1. september.

Her skal der bruges mundbind:

Alle bybusser i Aarhus Kommune.

Alle regionale busser, der krydser kommunegrænsen til Aarhus Kommune, i de pågældende regionalbussers fulde længde - det vil sige også uden for Aarhus Kommune.

Al Flextrafik uden for Aarhus Kommune og ind og ud af kommunen.

Alle letbaneruter - også uden for Aarhus Kommune.

Turistbusser inden for Aarhus Kommunes grænser.

Skolebusser inden for kommunens grænser og skolebusser, der krydser grænsen til kommunen.

Alle færger, der sejler til og fra Aarhus.

Personer, der befinder sig på en tog- eller busstation, et letbanestoppested, en letbanestation eller i en færgeteminal i Aarhus Kommune.

Regler gælder ikke for børn under 12 år og mennesker, der har vejrtrækningsproblemer eller som har fysiske eller mentale svækkelser, der gør, at de ikke selv kan tage mundbindet af eller på.

Midttrafik har indsat ekstra G4S-kontrollører i busser og letbanen, der skal afvise passagerer uden mundbind. Der falder ikke bøder.

Og det er faktisk meget tæt på at være en foræring, når Matas sælger mundbind til 99 kroner. Indtjening er der i hvert fald ikke noget af, fortæller Klaus Fridorf, der er kommunikationschef hos Matas.

- Det eneste, vi får dækket, er omkostninger til transport. Det her er en ekstraordinær situation, og det er ikke noget, vi kommer til at tjene på. Vi kigger på, hvordan vi kan hjælpe bedst muligt. Det må ikke være sådan, at folk lader være med at bære mundbind, fordi de ikke synes, at de har råd. Derfor lægger vi os i selen for at sikre, at alle kan betale prisen for mundbind, siger Klaus Fridorf.

Annonce

Tjener Matas til ære

Og den holdning skal Matas have ros for, siger borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S).

Han råder folk til at se sig godt for, inden de køber mundbind.

- Priserne varierer meget, har jeg lagt mærke til. Men forretningerne hjælper til med at løse en samfundsopgave, og det er altså ikke meningen, at de skal tjene styrtende med penge på at sælge mundbind, siger Jacob Bundsgaard.

Han synes, at Matas’ pris på 99 kroner for 50 mundbind lyder rimelig.

- Det tjener Matas til ære at sælge til så lav en pris, og jeg vil gerne opfordre alle til at sælge til rimelige priser, siger Jacob Bundsgaard.

Annonce

Alle må sælge mundbindene

Og når borgmesteren siger alle, så mener han alle. Også Rema 1000, hvis informationschef, Jonas Schrøder, på Twitter undrer sig over, at det kun er apoteker og Matas-butikker, der skal fordele nationalt indkøbte mundbind til århusianerne.

”Det ville være mere effektivt med bredere distribution, hvor for eksempel dagligvarekæderne inddrages. Vi er i hvert fald klar,” skriver Jonas Schrøder.

Men Rema 1000 kan bare henvende sig.

- Alle kan være med. At det i første omgang er apotekerne og Matas, der sælger mundbind, skyldes, at der var behov for at handle hurtigt, siger Jacob Bundsgaard.

Annonce

Særlig afgift

Det hører med til historien om apotekernes dyre mundbind, at apotekerne er pålagt en såkaldt sektorafgift på næsten 5,5 procent.

Den ene halvdel betaler apotekernes vagtordninger, uddannelse af elever og bidrag til driften af lægemiddelstyrelsen. Den anden halvdel går til at sænke medicinprisen.

- Disse sektorafgifter er der ikke nogen i detailhandlen, der betaler. De er en del af økonomiaftalen mellem apotekerne og Sundhedsministeriet, forklarer Dan Rosenberg Asmussen, der er viceadministrerende direktør i Danmarks apotekerforening.

Han oplyser, at når indkøbsprisen på 50 mundbind er 93 kroner, så skal apotekerne på grund af moms og afgifter tage en pris på 123 kroner for ikke decideret at tabe penge på at sælge mundbindene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Udvist efter 90 sekunder: - Jeg tænkte, jeg ville udvise lidt ro. Men det var ikke smart ...

Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

AGF

Patrick Olsen: Vi arbejder som svin

Annonce