Annonce
Aarhus

Fra Aarhus Ø til Den Permanente: Nu skal byens mest 'ubrugelige' strand omdannes til promenade

Aarhus Ø skal bindes bedre sammen med den gamle træskibshavn via et promenadeforløb, der skal strække sig videre helt ud til Den Permanente. Sådan lyder en fælles vision fra to århusianske rådmænd.

AARHUS: I dag en ankelknækkende kampestenskyst.

I morgen en ny, lækker strandpromenade, hvor man kan slentre neden for Riis Skov.

Sådan lyder visionerne for kyststrækningen mellem Aarhus Ø og Den Permanente, hvis historie vi for nylig har udfoldet her i Stiften.

Annonce

Rådmændene for Teknik og Miljø og Kultur og Borgerservice går nu sammen i en fælles plan for området ved Aarhus Ø, Fiskerihavnen og strækningen ud mod Den Permanente.

Målet er at binde Aarhus Ø sammen med den indre kyststrækning via en promenade mellem i første omgang Bassin 7 (havnebadet) og træskibshavnen og derfra videre ud mod badeanstalten.

Sådan ser en foreløbig skitse over en mere sammenhængende oplevelsespromenade ud. De røde streger angiver, hvor man kunne lave nye passager mellem Aarhus Ø og Fiskeri- Træskibs og Lystbådehavnen. Illustration: Aarhus Kommune

- Vi er kommet langt med at udvikle Aarhus Ø, men vi er slet ikke i mål endnu. Det er helt oplagt, at vi undersøger, hvordan vi skaber plads til sjov og leg og anlægger en promenade samt en god forbindelse til fastlandet og skaber oplevelser helt ud til Den Permanente, så promenaden også bliver attraktiv for andre end beboerne på Aarhus Ø, siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

Adgang til letbanen

I slutningen af august blev den planlagte letbanestrækning til Aarhus Ø droppet, fordi samspillet med den øvrige trafik ville resultere i kaos i Nørreportkrydset, hvis endnu et letbanespor skulle passere her.

De to rådmænd ønsker derfor også at tænke lettere adgang til letbanen ind i projektet.

I dag skal man ind til broen ved Østbanetorvet (nederst i billedet) for at komme over på fastlandet. De to rådmænd ønsker et mere sammenhængende promenadeforløb mellem selve Aarhus Ø og den gamle Fiskeri- Træskibs og Lystbådehavn (lystbådene i bassinet til venstre) og samtidig endnu en forbindelse til fastlandet længere ude på Aarhus Ø. Dette kunne eksempelvis være i form af en tunnel under vandet. Luftfoto Danmark

Det kunne eksempelvis ske gennem en tunnel for gående og cyklister under vandet fra den nordlige del af Aarhus Ø og ind til fastlandet, hvor letbanen kører.

- Når nu Letbanen ikke kan komme til Aarhus Ø, er det vigtigt, at borgerne på Aarhus Ø nemt og hurtigt kan komme til Letbanen. På den måde kan vi undgå trængsler og kø, samtidig med at vi kan gøre noget godt for klimaet, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice, ser det som afgørende, at både fritidsbrugere, borgere og gæster blive inddraget i planerne, der skal binde Aarhus Ø og Fiskeri- Træskibs og Lystbådehavnen tættere sammen. Foto: Jens Thaysen
Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, har tidligere luftet ideen om at skabe bedre adgang fra Aarhus Ø til fastlandet. Nu sætter han sammen med sin rådmandskollega, Rabih Azad-Ahmad (R) et skib i søen, der skal undersøge behov og ideer blandt borgere i området. Foto: Søren Willumsen

For at planen rigtig skal give mening, vil det kræve et nyt letbanestop et sted mellem Fiskeri- Træskibs og Lystbådehavnen og Den Permanente.

- Hvis man etablerer et letbanestop et sted på strækningen, så får beboerne på Aarhus Ø cirka 500 meter til letbanestoppet. Det er cirka den samme afstand, som de havde fået, hvis der var blevet etableret et stop ved Havnebadet, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Byen skal med på råd

I første omgang lægger Teknik og Miljø og Kultur og Borgerservice nu op til en offentlig inddragelsesproces, som skal indsamle forslag og  ideer til hvilke aktiviteter og funktioner, det vil give mening at tænke ind i området.

Afklaringsarbejdet ventes at tage et års tid, og de to rådmænd forventer dermed at kunne fremlægge mere konkrete planer for resten af Aarhus Byråd i slutningen af 2022.

Til den tid kan der i parentes bemærket være kommet nye ansigter i rådmandskontorerne, da der er kommunalvalg i november 2021, men et rådmandsskifte får som hovedregel ikke betydning for igangværende projekter.

Ved at rykke promenaden om på den ydre side af letbaneskinnerne, kan man slentre ud mod Den Permanente lige på kanten af vandet, samtidig med, at man kan kigge på sportsaktiviteter på vandet. Imens kan cyklisterne bruge den nuværende cykelsti på skovsiden af sporene. Visualisering: Schønherr
Hen over sommeren har der været flere forslag fremme om, hvordan man kunne udnytte kyststrækningen fra Den Permanente og ind mod byen. Sådan kunne en helt ny bystrand se ud, forestiller E+N Arkitektur sig. Illustration: E+N Arkitektur
E+N Arkitektur har også smidt en ide om en tunnel med glasloft på bordet, så man følge livet i bugten, mes man går fra Aarhus Ø til fastlandet. Illustration: E+N Arkitektur
Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Navne

José Carreras fylder 75: Verdensstjerne favner både opera og popmusik

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce