Annonce
Aarhus

Fra Aarhus Ø til Den Permanente: Nu skal byens mest 'ubrugelige' strand omdannes til promenade

Aarhus Ø skal bindes bedre sammen med den gamle træskibshavn via et promenadeforløb, der skal strække sig videre helt ud til Den Permanente. Sådan lyder en fælles vision fra to århusianske rådmænd.

AARHUS: I dag en ankelknækkende kampestenskyst.

I morgen en ny, lækker strandpromenade, hvor man kan slentre neden for Riis Skov.

Sådan lyder visionerne for kyststrækningen mellem Aarhus Ø og Den Permanente, hvis historie vi for nylig har udfoldet her i Stiften.

Annonce

Rådmændene for Teknik og Miljø og Kultur og Borgerservice går nu sammen i en fælles plan for området ved Aarhus Ø, Fiskerihavnen og strækningen ud mod Den Permanente.

Målet er at binde Aarhus Ø sammen med den indre kyststrækning via en promenade mellem i første omgang Bassin 7 (havnebadet) og træskibshavnen og derfra videre ud mod badeanstalten.

Sådan ser en foreløbig skitse over en mere sammenhængende oplevelsespromenade ud. De røde streger angiver, hvor man kunne lave nye passager mellem Aarhus Ø og Fiskeri- Træskibs og Lystbådehavnen. Illustration: Aarhus Kommune

- Vi er kommet langt med at udvikle Aarhus Ø, men vi er slet ikke i mål endnu. Det er helt oplagt, at vi undersøger, hvordan vi skaber plads til sjov og leg og anlægger en promenade samt en god forbindelse til fastlandet og skaber oplevelser helt ud til Den Permanente, så promenaden også bliver attraktiv for andre end beboerne på Aarhus Ø, siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

Adgang til letbanen

I slutningen af august blev den planlagte letbanestrækning til Aarhus Ø droppet, fordi samspillet med den øvrige trafik ville resultere i kaos i Nørreportkrydset, hvis endnu et letbanespor skulle passere her.

De to rådmænd ønsker derfor også at tænke lettere adgang til letbanen ind i projektet.

I dag skal man ind til broen ved Østbanetorvet (nederst i billedet) for at komme over på fastlandet. De to rådmænd ønsker et mere sammenhængende promenadeforløb mellem selve Aarhus Ø og den gamle Fiskeri- Træskibs og Lystbådehavn (lystbådene i bassinet til venstre) og samtidig endnu en forbindelse til fastlandet længere ude på Aarhus Ø. Dette kunne eksempelvis være i form af en tunnel under vandet. Luftfoto Danmark

Det kunne eksempelvis ske gennem en tunnel for gående og cyklister under vandet fra den nordlige del af Aarhus Ø og ind til fastlandet, hvor letbanen kører.

- Når nu Letbanen ikke kan komme til Aarhus Ø, er det vigtigt, at borgerne på Aarhus Ø nemt og hurtigt kan komme til Letbanen. På den måde kan vi undgå trængsler og kø, samtidig med at vi kan gøre noget godt for klimaet, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice, ser det som afgørende, at både fritidsbrugere, borgere og gæster blive inddraget i planerne, der skal binde Aarhus Ø og Fiskeri- Træskibs og Lystbådehavnen tættere sammen. Foto: Jens Thaysen
Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, har tidligere luftet ideen om at skabe bedre adgang fra Aarhus Ø til fastlandet. Nu sætter han sammen med sin rådmandskollega, Rabih Azad-Ahmad (R) et skib i søen, der skal undersøge behov og ideer blandt borgere i området. Foto: Søren Willumsen

For at planen rigtig skal give mening, vil det kræve et nyt letbanestop et sted mellem Fiskeri- Træskibs og Lystbådehavnen og Den Permanente.

- Hvis man etablerer et letbanestop et sted på strækningen, så får beboerne på Aarhus Ø cirka 500 meter til letbanestoppet. Det er cirka den samme afstand, som de havde fået, hvis der var blevet etableret et stop ved Havnebadet, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Byen skal med på råd

I første omgang lægger Teknik og Miljø og Kultur og Borgerservice nu op til en offentlig inddragelsesproces, som skal indsamle forslag og  ideer til hvilke aktiviteter og funktioner, det vil give mening at tænke ind i området.

Afklaringsarbejdet ventes at tage et års tid, og de to rådmænd forventer dermed at kunne fremlægge mere konkrete planer for resten af Aarhus Byråd i slutningen af 2022.

Til den tid kan der i parentes bemærket være kommet nye ansigter i rådmandskontorerne, da der er kommunalvalg i november 2021, men et rådmandsskifte får som hovedregel ikke betydning for igangværende projekter.

Ved at rykke promenaden om på den ydre side af letbaneskinnerne, kan man slentre ud mod Den Permanente lige på kanten af vandet, samtidig med, at man kan kigge på sportsaktiviteter på vandet. Imens kan cyklisterne bruge den nuværende cykelsti på skovsiden af sporene. Visualisering: Schønherr
Hen over sommeren har der været flere forslag fremme om, hvordan man kunne udnytte kyststrækningen fra Den Permanente og ind mod byen. Sådan kunne en helt ny bystrand se ud, forestiller E+N Arkitektur sig. Illustration: E+N Arkitektur
E+N Arkitektur har også smidt en ide om en tunnel med glasloft på bordet, så man følge livet i bugten, mes man går fra Aarhus Ø til fastlandet. Illustration: E+N Arkitektur
Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Fysioterapeut ønsker sig sammenhæng i sundhedsvæsnet: Kære politikere, I skal bare gå til opgaven på samme måde som os

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce