Annonce
Fødselsdage

Fra Aarhus til Viborg som forældreløs: Spejderlivet gjorde Ole til et helt menneske

Ole Rasmussen fik sit liv i Viborg efter, at han var blevet forældreløs i Aarhus som 12-årig. Foto: Jens Ingolf Nørgaard
Ole Rasmussen kom som forældreløs fra Aarhus til Viborg, da han var 12 år. Hos Det Danske Spejderkorps og Sct. Georgs Gildet fik han den omsorg, tillid og det ansvar, der har fulgt ham igennem livet. Lørdag 5. oktober fylder han 70 år - og han bor stadig i Viborg.

70 Ole Rasmussen kom til verden på Åboulevarden i Aarhus og har aldrig kendt sin far. Da han var tolv år, forsvandt hans mor.

Han blev anbragt på Ungdommens Vels Optagelseshjem for forældreløse børn i Sct. Ibs Gade i Viborg og kom i Østre Skole. Alt var fremmed, og han følte sig meget ensom i en fremmed by, han ikke kendte noget til.

I en periode tog en plejefamilie i Viborg sig af ham, og han fik kontakt til 1. trop hos Det Danske Spejderkorps i Viborg. Her blev han både patrulje- og tropsfører, og især husker han sommerlejrene på Sct. Georgs Gildets sommerhus i Vorupør.

Spejderne fik udleveret en DSB-feriebillet og drog afsted til store oplevelser med fodbold, håndbold, temadage og pejseaftener. Igennem 50 år var spejderkorpset et af fundamenterne i Ole Rasmussens tilværelse.

Annonce

Bryg og forskning

Ole Rasmussen er gift med Grethe. Familien tæller sønnen Jesper, der er ejendomsmægler, og datteren Helle, der er skolelærer, samt seks børnebørn. Hele familien bor i Viborg.

Efter at have erhvervet studenterhuen på Viborg Handelsskole blev Ole Rasmussen indkaldt som soldat ved Nørrejyske Artilleriregiment i Skive. Spejderlederen fra Viborg blev sendt på sergentskole i Ringsted og aftjente sin soldatertid som værnepligtig sergent.

- Jeg fik tilbudt et job som ferieafløser hos Odin Bryggeriet i Viborg, hvor jeg senere blev fastansat. I 1976 foreslog man, at jeg fik mit eget øldepot, som jeg derefter havde igennem 26 år, fortæller fødselaren.

- Jeg har altid haft det godt som sælger, og det er nok også det, jeg er bedst til. Sådan lidt ad omveje blev jeg tilbudt at overtage firmaet Nordisk Slægtsforskning. Her var forudsætningen for at leve og overleve, at vi kom ud og fik solgt nogle slægtsbøger. Vi havde adresse i Skals Gl. Skole og var 20 ansatte. Jeg blev helt ærligt lidt træt af både at være direktør, pedel og altmuligmand, så da vi i 2008 fik mulighed for at købe huset på vores nuværende adresse, flyttede vi virksomheden hjem til Viborg.

Ole Rasmussen fandt sin hustru i Ravnstrup og spillede en lang årrække fodbold i Ravnsbjerg IF, hvor han både har været i bestyrelsen og formand. I dag er han medlem af både en badminton- og en golftrup.

Fritid og ferie

Ferierne er som oftest tilbragt i campingvognen.

- Vi har et specielt dejligt sted i det sydlige Østrig, som vi gang på gang vender tilbage til sammen med børn og børnebørn. Østrig er også det foretrukne mål, når vi er på skiferie om vinteren.

- Herhjemme i Viborg glæder jeg mig dagligt over mit store netværk, som begyndte i spejderårene og har været en fantastisk livsværdi både gennem arbejdsliv og fritidsaktiviteter. Jeg er glad for, at Viborg tog godt imod mig, da jeg var Ole alene i verden, og Viborg blev min by. Jeg forstår bare ikke, hvorfor vi ikke må få en motorvej til Viborg, slutter 70-årsfødselaren med et smil på læben, trods alt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Aarhus Fremad-profil rykker til Kolding

Læserbrev

Læserbrev: Hvorfor vil kommunen holde Bøgeskovshus på private hænder?

Siden 2014 er Bøgeskovshus i Viby blevet forpagtet af Forenede Care med det formål at bringe de økonomiske udgifter ned og med en vision om et privat-offentlig samarbejde, hvori kommunen skulle kunne lære en masse af pleje- og omsorgskoncernen. Ved onsdagens byrådsmøde vil et flertal formentlig vedtage forlængelsen af Forenede Cares kontrakt og dermed bibeholde Bøgeskovshus på private hænder. Noget, vi er meget uforstående overfor. I seks år har kommunen udliciteret driften af plejehjemmet, og på seks år er ingen af de ambitioner, som dannede grundlag for udliciteringen, blevet mødt, og der har ikke været nogen nævneværdig økonomisk gevinst. Målsætningen var, at vi skulle skabe vækstbetingelser for innovation, gensidig inspiration og læring, således vi kunne forbedre og sikre det gode ældreliv - også på andre institutioner. Cirka to år efter udliciteringen viste en analyse af læringspotentialet og ressourceforbruget på Bøgeskovshus, at ingen konkrete gevinster kunne uddrages. I den seneste evaluering lyder det sort på hvidt: ”Det kan konstateres, at der ikke i det offentlige-privat samarbejde omkring Bøgeskovhus er blevet skabt et rum til gensidig læring og inspiration” (Evaluering – Bøgeskovshus, 2019). Alligevel vil store dele af byrådet nu forlænge kontrakten med Forenede Care, og man fristes til at spørge: hvorfor? Der er ikke sket nævneværdige resultater på seks år, hverken på det økonomiske- eller privat-offentlige samarbejdsområde. Ældrerådet har givet udtryk for, at det ikke ser den hidtidige drift af Bøgeskovshus som prangende, men det er bekymret på borgernes vegne i tilfælde af endnu et skift af driftsherre. Spørgsmålet er, om ikke det er uundgåeligt, hvad enten det bliver nu, om to eller fire år. Det private-offentlige samarbejde på Bøgeskovshus har ikke været en fiasko. På en række parametre klarer institutionen sig lige så godt som andre kommunale tilbud, og intentionen om at skabe et godt plejehjem, som kommunale tilbud kunne lære noget af, har ikke fejlet noget. Dog må vi erkende, at projektet ikke har skabt nogen merværdi for kommunen. Hvis en sådan aftale alligevel skal forblive på private hænder, kan man spørge, hvad det næste bliver. Mener Socialdemokratiet, at vi skal udlicitere endnu mere af vores kommunale velfærd til private firmaer? Og vil Danske Folkeparti forsøge at privatisere yderligere plejehjem? Hos SF mener vi ikke, denne tendens bør forsætte. I byrådet satte vi os nogle konkrete mål og tog et godt initiativ, men initiativet slog fejl. Det er på tide at indse, og projektet bør ikke fortsætte, nu hvor vi kan se, at det ikke fungerer, som vi havde til hensigt.

Annonce