Annonce
Erhverv

Fra bilmekaniker til direktør: En minigraver vendte op og ned på Keld Ringgård Christensens karriere

- Entreprenørfaget er et meget spændende fag, der indeholder mange forskellige ting rent håndværksmæssigt. Nedbrydning er jo bare én del af paletten, siger Keld Ringgård Christensen, der anslår, at omkring 25 procent af virksomhedens opgaver handler om nedbrydning. Foto: Anne Myrup Pedersen
Keld Ringgård Christensen siger sjældent nej til en opgave. Da han i 1996 anskaffede sig en minigraver som en af de første i sin by, var han derfor ikke sen til at låne både den og sin arbejdskraft ud. I dag har han eget entreprenørfirma med otte mand på lønningslisten.

MARIAGER/RANDERS: Solen hænger lavt på himlen.

Den lader sine stråler skinne ind over byggepladsen i Mariager, hvor et par arbejdere klædt i neongule jakker går omkring i de kølige morgentimer med udsigt til fjorden. Murbrokker og byggeaffald ligger i store bunker rundt på pladsen.

Var det ikke for de store buede træspær, der står tilbage som et kæmpe afpillet skelet, så var det ikke til at se, at XL-Byg tidligere havde haft tilholdssted på grunden. Og netop det er målet for KRC Entreprenørfirma, der for få måneder siden fik til opgave at rive den gamle bygning ned.

- Byggemarkedet havde stået tom i 10 år, så det pyntede ikke ligefrem. Derfor har vi også joket lidt med, at de omkringliggende huse godt kunne spæde i, når nu de får så fin en fjordudsigt, siger Keld Ringgård Christensen med et bredt grin.

Men joken til trods har økonomien det fint i KRC Entreprenørfirma, der bærer Keld Ringgård Christensens initialer.

- Vi har gennem tiden tilegnet os mere og mere viden og bundet os an på større og større opgaver. For min tilgang er og har altid været, at der ikke er noget, vi ikke kan lave. Derfor siger vi sjældent nej til en opgave, også selvom det ikke er noget, vi har prøvet før, forklarer den 56-årige direktør.

Annonce
- Vi flytter løbende murbrokker væk herfra, ellers drukner vi i materialer. Noget køres til afbrænding i Aalborg, andet til losseplads eller genanvendelse i Randers, fortæller Keld Ringgård Christensen. Foto: Anne Myrup Pedersen

Et populært redskab

Netop det med ikke at sige nej til opgaver har været et gennemgående tema i virksomheden helt fra starten. Faktisk kan man sige, at det var netop sådan, at virksomheden fik sin begyndelse.

I 1985 fik Keld Ringgård Christensen sit uddannelsesbevis som udlært mekaniker. Det lå med andre ord ikke i kortene, at han skulle ende ud med eget entreprenørfirma.

Men da Keld Ringgård Christensen i 1996 stod over for en ombygning i sit autoværksted, besluttede han sig for at anskaffe sig en minigraver til opgaven. Et køb, der endte med at blive afgørende for hele hans fremtidige karriere. For en dag kom en mand fra byen forbi for at høre, om han måtte leje minigraveren af Keld Ringgård Christensen.

- På det tidspunkt boede vi nær Hadsten i Vissing, der jo ikke er en særlig stor by, så det var meget synligt at se, at jeg havde en minigravemaskine stående udenfor, husker han.

Minigraveren var på tidspunktet lidt af et nybrud indenfor gravemaskiner og mere anvendelig end de større maskiner, da den både kunne grave havens blomster op, men også bruges til at grave ud til tilbygninger. Derfor var efterspørgslen hurtig stor på at få Keld Ringgård Christensen og minigraveren på besøg.

Brugbar erfaring

- Der var mange, der godt kunne tænke sig at låne den, men som ikke vidste, hvordan man skulle bruge sådan én. Så derfor spurgte de, om jeg ikke ville køre den, fortæller Keld Ringgård Christensen.

Det ville han gerne.

- Jeg var egentligt træt af at rode med gamle biler, så det passede mig perfekt med det skift, der kom, siger Keld Ringgård Christensen, der i 1997 også tog sig en kloakmesteruddannelse.

De mange opgaver med minigraveren betød, at Keld Ringgård Christensen kort før årtusindskiftet valgte at lukke sit autoværksted ned for i stedet at satse på den spirende forretning med udlejning af gravemaskiner. En forretning, der hurtigt greb så meget om sig, at Keld Ringgård Christensen valgte at flytte sin virksomhed fra Vissing til Randers for at få bedre plads.

Men selvom Keld Ringgård Christensen forlod mekanikerfaget, har han stadig gavn af sin tid under kølerhjelmen.

- Med en basisuddannelse som mekaniker kan jeg servicere vores maskiner selv, og jeg fremstiller også specialværktøj, hvis der er noget, vi lige står og mangler, forklarer han.

- Vores opgaver er ikke altid synlige, så det kan være svært for folk at se, at vi har været der, siger Keld Ringgård Christensen og uddyber: - Når vi nu for eksempel har en opgave med nedbrydning, er der jo ingen spor at se efter os, når vi er væk. Der er det anderledes med murere og tømrere, der efterlader sig et byggeri. Foto: Anne Myrup Pedersen

Stille afmatning på vej

Meget har ændret sig, siden Keld Ringgård Christensen første gang tog ud med sin minigraver.

Hvor kunderne dengang primært var privatpersoner med brug for hjælp til en enkelt opgave eller to, udfører KRC Entreprenørfirma i dag flest opgaver for større virksomheder, der har brug for hjælp til alt fra nedbrydning til jordarbejde og kloakering. Og hvor maskinudlejning var i centrum fra start, fylder entreprenørarbejdet mindst ligeså meget i dag.

Derudover har Keld Ringgård Christensen også fået flere ansatte. I øjeblikket er otte mand på lønningslisten, herunder også hans kone og ældste søn.

Men selvom fremtiden i de senere år har tegnet lyst, er KRC Entreprenørfirma som så mange andre danske virksomheder i øjeblikket afventende på, hvad den økonomiske udvikling over de næste år vil bringe.

- Jeg fornemmer, at byggeriet i øjeblikket er stagneret. Måske på grund af, at vi er på vej ind i mere stille tider. Derfor har vi i øjeblikket fokus på at få flere lokale opgaver ind, fortæller Keld Ringgård Christensen, der af samme årsag gennem det sidste halve år har skåret sin maskinkapacitet ned.

- Det skal jo gerne være sådan, at man tør investere i nye ting, når behovet er der. Men omvendt skal man også kunne tilpasse sig, når efterspørgslen er dalende, siger han.

Uanset hvad der venter, frygter Keld Ringgård Christensen dog ikke for fremtiden.

- Jeg har været selvstændig de sidste 30 år, og der har ikke været fuld knald på alle årene. Så jeg ved godt, at det ikke er altid, at telefonen ringer. I 2008 da finanskrisen ramte, var min telefon fuldstændig død i halvanden måned. Men det er ikke min opfattelse, at det bliver sådan nu. Men jeg tror, at der er en stille afmatning på vej, siger han.

De fleste af entreprenørfirmaets kunder er kommet til gennem anbefaling fra andre kunder. - Det ved vi, fordi vi altid spørger nye kunder om, hvor de har hørt om os før, fortæller Keld Ringgård Christensen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Keld Ringgård Christensen har tre sønner, der alle på skift har arbejdet i virksomheden. I øjeblikket er det den ældste søn på 27 år, der er fast i firmaet, mens de to yngre sønner på 20 og 22 arbejder andre steder. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Første dansker undersøges for coronavirus i Aarhus: Patienten har det godt, siger overlæge

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce