Annonce
Erhverv

Fra bord til jord: Aarhus-robot rykker ud i marken

Ole Green fra Agrointelli foran den selvkørende markrobot ladet med raps-frø på den økologiske landmand Bent Johannessons mark uden for Lem. Den kommercielle premiere forløb efter planen, så i de kommende uger fortsætter Robotti med nye opgaver. Foto: Jørgen Kirk

Verdenpremiere på den innovative landbrugsmedhjælper, Robotti, på en økologisk mark ved Lem. En halv hektar raps blev sået til uden en chauffør i styrehuset.

LEM/AARHUS: En vældig vind blæser fra vest, da Robotti - en selvkørende markrobot - ruller ud hen over en økologisk mark mellem Ringkøbing og Lem.

Hastigheden er gåtempo. Fire hydrauliske motorer - én per hjul - sørger for, at maskinen triller adstadigt afsted. Fredagens opgave består i at så raps på en halv hektar, og der er tale om en vaskeægte verdenspremiere, for det er første gang, at robotten er på arbejde uden for forskning- og testmiljøer, men i stedet med det formål at tjene til udbyttet hos en landmand.

Der er intet styrehus eller rat. I stedet kan landmanden styre sin nye medhjælper via app på en tablet. Faktisk kan farm-manageren nu sidde hvor-som-helst i verdenen og følge på nettet i realtid.

Manden bag robotten er selvfølgelig selv til stede i marken på mærkedagen sammen med syv ingeniører. Ole Green fra Ringkøbing er direktør i Aarhus-virksomheden Agrointelli, som gør sig i udvikling af markmaskiner til præcisionsjordbrug og automatiseringsløsninger til den moderne landmand. For ham er der tale om et stort gennembrud.

- Det er en milepæl og det her, der skal til. At almindelige landmænd begynder at bruge teknologien og forholde sig til den, for det er dem, vi udvikler til, forklarer Ole Green og fortsætter:

- Nu er robotten i gang. Den skal passe og pleje fire marker i alt her. Nogle af markerne er dog for tørre til at så i endnu. Senere skal den blandt andet også så rug.

Det er ganske sikkert at slippe den selvkørende robot fri på marken, ifølge Ole Green. Der er nemlig udviklet både et proaktiv sikkerhedssystem med sensorer og kameraer til at opdage forhindringer i marken, og et reaktivt system i form af et nødstop, der får robotten til at stoppe ved mødet med uforudsete forhindringer. Foto: Jørgen Kirk

Igen og igen uden stress

Efter såningen er overstået, skal robotten blandt andet bidrage med mekanisk rensning og sprøjtning af afgrøderne. Ja, alt det, der hører til plantepleje-delen.

- I eksempelvis et økologisk jordbrug som dette er tid, kapacitet og præcision vigtig, og her vil robotten komme til sin ret. Du kan programmere alt fra hastighed og jordbundsforhold ind, den kan genkende den mark, som den kører i, og der sidder ikke længere end stresset chauffør i marken, der bare gerne vil være færdig. Det sikrer kvaliteten, fordi robotten leverer det samme efter 12 timer som efter 10 minutter, og landmanden får et automatiseret system med fuld sporbarhed og dataregistrering, siger Ole Green.

Robotten er desuden væsentlig lettere end en traditionel traktor. Det minimere risikoen for jordpakning, og jo mindre energi skal der efterfølgende til at løsne jorden igen. Kampvægten er 800-1200 kilo fuldt tanket og lastet, mens løftekapaciteten er 750 kilo. Arbejdsbredden går fra halvanden og op til tre meter.

Annonce

100.000 ingeniør-timer

Robotti blev præsenteret på landbrugsmessen Agromek i efteråret 2016 som en tre-stjernet nyhed. Siden er robotten solgt til udenlandske universiteter i Belgien, Holland og Norge, men nu er den også kommet ind i et kommercielt setup med en maskinstation som mellemmand.

- Vi har udviklet på konceptet siden præsentationen, og tæller vi ingeniør-timerne op, når vi over 500 mande-måneder. Dertil kommer prototype-test og produktion, og hvis vi ovenikøbet regner udvikling af sensorteknik og sikkerhedssystemer med, runder vi vel 700-800 mande-måneder i alt, fortæller Ole Green.

Til gengæld ser han nu et enormt potentiale foran sig.

- I Europa bliver der hvert år registreret 150.000 nye traktorer, og robotter kan selvfølgelig ikke erstatte dem alle. Der er stadig arbejde, der skal en traktor til, men jeg håber, at vi om tre år har solgt 500 robotter til kommercielle landbrug rundt i verdenen, lyder det fra opfinderen.

Idéen er, at fremtidens landmand er i marken sammen med sine robotter - gerne flere på samme tid - der tager sig af alt det gentagelige arbejde og de lange, kedelige træk. For der skal trods alt fortsat være en operatør til at programmere, servicere og overvåge den nye medhjælper.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Aarhus

To mænd blev varetægtsfængslet for drab i Rådhusparken: Nu er de blevet løsladt

Annonce