Annonce
Fødselsdage

Fra brat ministerexit til finansminister

Pia Gjellerup iført FCK-poloshirt på talerstolen på den socialdemokratiske kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter i 2004. Torsdag 22. august fylder hun 60 år. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Pia Gjellerup, der torsdag 22. august fylder 60 år, sad i Folketinget i 20 år. Hun nåede at have tre ministerier, og hun blev Danmarks første kvindelige finansminister.

60 Hendes debut som minister i 1993 blev en kort omgang. Men hun vendte stærkt tilbage og opnåede blandt andet at blive Danmarks første og indtil nu eneste kvindelige finansminister.

Pia Gjellerup, som torsdag 22. august fylder 60 år, repræsenterede Socialdemokratiet i Folketinget i cirka 20 år. Her blev hun kendt som en yderst kompetent og hårdtarbejdende politiker - med et lidt kedeligt image.

Det sidste passede hende ganske fint, for som hun sagde til Berlingske i 2007: "Jeg er i holdningsbranchen og ikke i underholdningsbranchen".

Allerede i 1982 trådte advokatdatteren fra Frederiksberg ind i kommunalbestyrelsen i samme kommune, og her blev hun i fem år, inden Folketinget kaldte.

Da Poul Nyrup Rasmussen blev statsminister i januar 1993, var den dengang 33-årige Pia Gjellerup med på holdet som justitsminister, men det varede kun i to måneder. Så trak den cand.jur.-uddannede Gjellerup sig som minister, efter at hun var blevet kritiseret for sin rolle som bestyrelsesformand for den socialdemokratiske kursusejendom Solhavegård, der gik konkurs.

Hun blev året efter gruppeformand for Socialdemokratiet, og efter folketingsvalget i 1998 fik hun comeback på ministerholdet som erhvervsminister. I det sidste års tid med Nyrup-regeringen fik Pia Gjellerup prøvet rollen som finansminister, og efter valgnederlaget i 2001 kom hun tilbage i rollen som S-gruppeformand.

Hun støttede Frank Jensen mod Helle Thorning-Schmidt ved S-formandsvalget i 2005, men efter Jensens nederlag begyndte tiden i dansk politik så småt at rinde ud.

- Jeg har haft muligheder for at prøve næsten det hele og alt, jeg gerne ville. Jeg har lagt både tid, kræfter og engagement i gerningen, og det i et omfang, at jeg vist for længe siden har afleveret et helt arbejdsliv i dansk politik, sagde Pia Gjellerup, da hun i 2007 meddelte sin afgang fra Folketinget. Det skete til fordel for en stilling som leder af den politiske afdeling i fagforeningen Djøf.

I dag er hun centerleder ved Center for Offentlig Innovation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Læserbrev

Læserbrev: Håber på borgerlige stemmer imod udstykning på Rolighedsvej

For nylig kom de to konservative byrådsmedlemmer i Aarhus Mette Skautrup og Peter Sporleder med nogle udmeldinger i byens aviser om, at de fremover i højere grad vil vægte arbejdet med byens hjemløse, sikre byens kulturværdier og de grønne områder. Hvor skønt med et par borgerlige politikere, der endelig tør tale om traditionelle konservative værdier og ikke overlader hele denne vigtige værdidiskussion til socialisterne på den yderste venstrefløj og Dansk Folkeparti. I alt for lang tid har Venstre fået lov til at dominere byens dagsorden med deres evindelige snak om nybyggeri, så vi snart ikke kan genkende byen, og det i sådan en grad at man kan komme i tvivl om, hvor man skal sætte krydset ved næste valg. Især en sag foruroliger, nemlig hele diskussionen om Rolighedsvej 16A. Selvfølgelig skal vi stå vagt om den private ejendomsret, og selvfølgelig ønsker vi, at det offentlige skal blande sig så lidt som muligt, men vores gamle land skal ikke være en bananstat, hvor kun jungleloven og pengene hersker. Hensynet til to bygherrer skal aldrig overtrumfe hensynet til det skønne, grønne område, det kønne, fredede hus, naboerne og byens borgere i øvrigt. Så vil vi svigte vores borgerlige værdier. Jeg sætter min lid til, at Mette Skautrup og Peter Sporleder står ved deres ord og vil være med til at sikre denne lille oase for vores børn og børnebørn, men hvad med alle Venstre-byrådsmedlemmerne, hvor er de henne? Har de alle sammen parkeret anstændigheden bag lås og slå og smidt nøglen væk? Jeg håber så sandelig, at et flertal af vores borgerlige byrådsmedlemmer vil stemme klart imod denne udstykning.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce