Annonce
Aarhus

Fra dobbeltstraf til frikendt: Bandefolk handlede i nødværge

Århusianske bandemedlemmer fra LTF blev en juliaften i 2017 overrasket af tre biler fra en rivaliserende gruppe på Hasle Torv. Der opstod tumult og flaskekast, og de fem mænd blev dømt for grov vold. Men nu har landsretten omstødt dommen.Foto: Scanpix Danmark
Århusianske medlemmer af Loyal to Familia blev overrasket af tre biler med rivaliserende medlemmer fra Brabrand og kastede flasker i hovedet af dem for at skræmme rivalerne væk.
Annonce

AARHUS: Fem århusianske bandemedlemmer fra banden Loyal to Familia (LTF) er ved Vestre Landsret blevet frifundet for grov vold mod rivaliserende bandemedlemmer fra Brabrand. Det skriver Ekstra Bladet.

I november 2018 blev de fem medlemmer ellers idømt mellem seks og ti måneders fængsel for forsøg på grov vold ved Retten i Aarhus. Dengang fandt retten det bevist, at de fem mænd var medlemmer af en bande på gerningstidspunktet, og at angrebet skete under den verserende bandekonflikt, så derfor blev alle fem dømt under den såkaldte "bandeparafgraf", der fordoblede deres straf. To af de dømte blev desuden betinget udvist.

Alle dømte ankede dengang dommen, da flaskerne blev kastet i nødværge lød forklaringen, og nu har Vestre Landsret så afsagt den opsigtsvækkende dom - frikendelse, fordi de handlede i nødværge.

Selve episoden, som de fem nu er frikendt for, fandt sted om aftenen tirsdag 25. juli 2017. Her blev de fem bandemedlemmer pludselig overrasket af tre biler med medlemmer fra en rivaliserende bande fra Brabrand, da de var på vej ud fra en kiosk på Hasle Torv. Herefter opstod der tumult og ballade, og de fem mænd hentede flere flasker i kioskens køleskab, som de kastede efter den anden gruppe for at jage dem væk. Herefter barrikaderede de sig i kiosken, men kom atter ud og kastede på ny med flasker.

Ved Retten i Aarhus lagde dommerne vægt på, at kun de første flaskekast kunne være i nødværge, men da de fortsatte med at kaste flasker, blev det vurderet som et angreb. Det har Vestre Landsret så omstødt.

- Det er også min opfattelse, at der er tale om nødværge. Men som forsvarer er man altid en anelse bekymret, når der er tale om bandemedlemmer. Jeg er bestemt meget tilfreds med, at Vestre Landsrets dommere er nået frem til, at der vitterligt var tale om nødværge, siger advokat Mette Grith Stage, der er forsvarer for en af frikendte LTFere, til Ekstra Bladet.

Vidneudsagn og videoovervågning har været med til at fastslå mændenes færden på stedet. Under urolighederne blev et medlem af Brabrand-gruppen blandt andet bidt i skridtet af en af gruppens egne hunde.

Mens alle fem bandemedlemmer blev frikendt for volden, så blev tre af dem dog idømt mindre bøder og kortvarige fængselsstraffe for blandt andet at have overtrådt knivloven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Aarhus

Dagens corona-tal i Aarhus: Et skridt frem søndag og et tilbage mandag

Annonce