Annonce
Mærk Aarhus

Fra fermentering og råddenskab til gourmet og madlavning

Foto: Mærk Aarhus
Loop Food Lab har en ambition. De vil prøve at lave produkter, som man normalt kun har kendt fra det asiatiske køkken, med råvarer, som vi har i norden. Det er blevet til produkter, som nu bruges på nogle af byens bedste restauranter

Hvad siger du til en soya, der er lavet i Danmark? Og hvad med miso på hestebønner? Det lyder måske underligt for nogen, men det er ikke desto mindre det, Jonatan Marcussen og Gábor Laki har kastet sig ud i. Med virksomheden Loop Food Lab (Loop) har man sat sig for at tage nogle af de smage, man normalt kender fra det asiatiske køkken, og lave dem på ingredienser, vi har i Danmark. Ambitionen er at lave produkter, som kan gå ind og løfte de nordiske køkkener, men også at skabe det på en mere bæredygtig måde.

- Det er produkter, vi i store træk godt kan lave i norden, men som der bare ikke har været tradition for, fortæller Jonatan Marcussen.

Produkterne, man arbejder med hos Loop, har især én ting til fælles. Man bruger naturens kræfter til at skabe fødevarer, som løfter de fleste køkkener. Her fermenteres, og at ting rådner, er ikke nødvendigvis en dårlig ting, fordi det sker kontrolleret og er med til at udvikle produkterne.

Fra en forurenende produktion til et bæredygtigt produkt

Et af de produkter, Loop Food Lab har kastet sig over, er soya. Soya er en af de hyppigst brugte ingredienser i køkkener på tværs af asien og er også en ingrediens, flere og flere danskere er begyndt at bruge i madlavningen. Den er god til at give salt og umami til ens retter, hvilket gør den meget anvendelig. Problemet med traditionel soya er dog, at produktionen sætter et stort aftryk på klimaet. Derfor ser Loop det som en oplagt ingrediens at lave på danske råvarer. Deres er en Shoyu, som er en lys soya med en høj mængde af hvede. Loop laver den på flækærter og hvedekerner, som giver en blød og lækker soya.

- Soya er et produkt, som mange kender. Derfor er det også en god måde at introducere det, vi laver, på. Og vi synes selv, at vi er endt med et ret godt produkt, siger Jonatan Marcussen.

Produktion til byens restauranter

Lige nu sælger Loop kun til byens restauranter. Her har man indtil for nyligt leveret mikrogrønt, som man dog netop er stoppet med. Derudover har man også leveret specielle svampe, som for eksempel den meget populære Lions Mane eller Pindsvinesvamp, som den hedder på dansk. Lige så stille begynder man nu at udrulle miso og Shoyu, som man ser et stort potentiale i.

- Restauranterne efterspørger nye ingredienser, som kan være med til at give nye nuancer i deres køkken. Her ser vi et stort potentiale i dansk og bæredygtigt produceret soya og miso, afslutter Jonatan Marcussen.

Folkene bag Loop håber på sigt, at man også kan sælge i større skala til forbrugerne, så endnu flere kan få glæde af deres produkter


Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet