Annonce
Byudvikling

Fra hård ghetto til attraktivt del af Hasle: Tryg hverdag skal tiltrække børnefamilier

Bispehaven bliver sammen med Ellekær og dele af Hasle til Hasselhøj. Arkivfoto Michael Svenningsen
Bispehaven, Ellekær og dele af Hasle skal i løbet af det næste årti udvikles til en sammenhængende bydel, der blandt andet skal tiltrække århusianske børnefamilier. Planerne for området er på vej i byrådet.

HASLE: Tre århusianske boligområder - Gellerupparken, Toveshøj og Bispehaven - har stået på Transport- og Boligministeriets ghettoliste, siden den udkom første gang i 2010. Alle tre områder er derfor kategoriseret som hård ghetto.

Gellerupparken har længe været under forvandling i form af en meget tiltrængt renovering, der i nærmeste fremtid skal fjerne området fra ghettolisten. Snart kommer turen så til Bispehaven.

Området i og omkring Bispehaven står nemlig foran en større forvandling i de kommende år, der blandt andet indebærer nedrivning af seks boligblokke, som skal give plads til en ny boliggade og en ny kultur- og idrætsfacilitet. Derudover bliver en række af boligerne i Bispehaven renoveret.

Annonce

Der er tale om et forslag til en udviklingsplan for Hasselhøj: Bispehaven, Ellekær og dele af Hasle samt Helhedsplan for Bispehaven, der netop er blevet behandlet og godkendt i Magistraten.

Inden længe skal Aarhus Byråd tage stilling til planerne, så de kan komme i høring hos århusianerne.

Farvel til Bispehaven - goddag til Hasselhøj

De nye planer sætter retningen for at binde Bispehaven, Ellekær og Hasle bedre sammen og skaber samtidig seks nye kvarterer under det fælles navn Hasselhøj.

Hasselhøj

Når udviklingsplanen er godkendt, sendes den i høring i otte uger.

Godkendelse af Helhedsplanen er betinget af, at beboerdemokratiet i Østjysk Bolig godkender planen. Der stemmes om planen på et afdelingsmøde 30. november.

  • Udviklingsplanen sætter de strategiske målsætninger for den fremtidige udvikling i og omkring Hasselhøj, der tæller Bispehaven, Ellekær og dele af Hasle. Målet er, at Bispehaven i 2030 eren mere integreret del af Hasle, som ligner resten af byen i forhold til for eksempel uddannelsesniveau, beskæftigelse, sundhed og tryghed.
  • Helhedsplanen konkretiserer udviklingsplanen inden for Bispehaven og fastsætter økonomien til renoveringer af blokke, infrastruktur, nedrivning af seks blokke og genhusning af de berørte beboere. Planen understøtter områdets forvandling hvor Bispehaven i fremtiden bliver en del af en ny tryg og attraktiv bydel i Hasle.
  • Planerne bygger videre på Tryghedsrenoveringen af Bispehaven, som netop er afsluttet og som har gjort op med en stor del af de fysiske rammer, der var med til at gøre området utrygt at færdes i. Blandt andet er udearealerne mellem blokkende blevet renoveret, så de fremstår mere imødekommende og overskuelige, de mørke parkeringskældre er blevet revet ned, og der er kommet bedre adgang og blødere facader i tegl og træ som kontrast til den hårde beton.
  • Planerne går nu videre med at tage endeligt livtag med områdets strukturelle udfordringer vedr. beboersammensætning, udsathed, kriminalitet, uddannelsesniveau mm., så Bispehaven og området omkring bliver en mere blandet by i balance.

- De to planer er grundstenen til en helt ny bydel, der er koblet tættere sammen med det øvrige af Aarhus og med nye boliger og kultur- og idrætsfaciliteter, som hele byen kan få glæde af. Samtidigt med at der kommer gang i renoveringen af de almene boliger i Bispehaven og dermed bedre boliger til de nuværende beboere. Derfor er planerne også et vigtigt skridt i udviklingen af Bispehaven, Ellekær og Hasle, men først skal planerne i høring, og jeg ser frem til at høre både hvad borgerne i Aarhus – og ikke mindst i lokalområdet – har af input, så vi bedst muligt kan løfte området til gavn for beboerne og resten af byen, forklarer borgmester Jacob Bundsgaard.

Formålet er at omdanne områderne, åbne dem og skabe bedre rammer for en god og tryg hverdag for beboerne. Kvarterne skal indeholde flere boligtyper, der kan fastholde og tiltrække nye beboere til området, som vil bidrage til en bydel i balance.

Annonce

Vil tiltrække børnefamilier

I det nye Hasselhøj vil Aarhus Kommune og Østjysk Bolig særligt gå efter at tiltrække flere børnefamilier, der er en gruppe, som især har svært ved at finde bolig i Aarhus.

Ifølge rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, er der meget mere potentiale i området, end det leverer i dag.

- Vi skal tage ordentligt livtag med de sociale udfordringer, der stadig eksisterer i Bispehaven og få gjort området meget mere attraktivt for børnefamilier og andre målgrupper, så vi får en bredere beboersammensætning. Vi kan ikke sminke os ud af den forandring. Derfor gentænker vi de fysiske rammer og bruger dem strategisk til at levere sammenhængende og åbne udendørsarealer og forskellige og tidssvarende boligtyper, som appellerer til flere, siger rådmand Bünyamin Simsek, Teknik og Miljø.

Planerne skal også sikre, at Aarhus Kommune og boligforeningen lever op til lovgivningen om parallelsamfund, der definerer, hvordan særligt udsatte boligområder – heriblandt Bispehaven – skal udvikles. Ét af grebene er at reducere antallet af almene familieboliger til maksimalt 40 procent inden 2030, så områderne får en mere blandet beboersammensætning.

Udviklingsplan og Helhedsplan forventes behandlet af byrådet 1. december.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Alvorlig ulykke med hestevogn midt i juletravlt Aarhus

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Byudvikling

16 meter langt målebånd fik ikke den ønskede effekt: Udvalg vil sende omstridt byggeri i høring

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Annonce