Annonce
Aarhus

Fra havnen til Godsbanen: Nyt liv til 13 gamle træer

Paskram. Nordisk Træflyt har flyttet træer med deres specialdesignede træspade siden 1987, så egetræet sidder lige i hullet. Foto: Jens Thaysen

Kommunen flytter 13 velvoksne egetræer i et snuptag ved hjælp af en specialkonstrueret træspade.

AARHUS: 13 egetræer fik frisk luft og nyt liv langs den "grønne kile" på godsbaneterrænet.

- På Kalkværksvej stod 13 egetræer i vejen for en ny varmetransmissionsledning. I gamle dage ville man nok bare havde fældet dem, men i dag vil vi gerne bevare store træer i Aarhus, siger Kim Gulvad Svendsen, der er driftschef Teknik og Miljø.

Træerne er mellem 20 og 30 år gamle, så umiddelbart kunne det godt lyde som lidt af en mundfuld at få dem gravet op og plantet igen. Men faktisk kan det klares - nå ja, om ikke lige i et snuptag, så med noget der minder om det på kun to arbejdsdage.

- Vi har lavet en aftale med Nordisk Træflyt, de har en stor "spade", der kan gå ned omkring træet og grave det op med hele rodklumpen. Vi bevarer træerne, og samtidig kommer de til at stå i et, for træer, mere sundt miljø, end der hvor de kommer fra, forklarer han.

Annonce

På Kalkværksvej stod der 13 egetræer i vejen, for en ny varmetransmissionsledning. I gamle dage ville man nok bare havde fældet dem, men i dag vil vi gerne bevare store træer i Aarhus.

Kim Gulvad Svendsen
De skarpe tænder på træspaden kan hapse et træ med en diameter på op til 35 centimeter. Foto: Jens Thaysen

På egne rødder

Torben Mertz bakker forsigtigt sin specialdesignede lastbil hen mod et hul, der er gravet i forvejen, så det passer præcist i størrelsen til det træ, hvis krone rager ind over lastbilen.

- Vi er de eneste i landet, der kan flytte træer på den her måde, fortæller Torben Mertz, der er medejer af Nordisk Træflyt.

Træerne er mellem seks og otte meter høje.

Hvad koster det at flytte sådan et træ?

- Det afhænger af hvor stort træet er, og hvor langt vi skal køre med det. De her træer koster cirka 3000 kroner stykket at flytte. Men sådanne nogle træer kan man slet ikke købe. Normalt skal store nye træer bindes op og støttes, men her følger rodnettet med, så træet kan klare sig selv, siger han.

Ny luft til de gamle træer, der er flyttet fra en lidt klemt og mørk placering ved Kalkværksvej og ud i lyset. Foto: Jens Thaysen
Den "grønne kile" leder fra Godsbanen mod ringgadebroen og ud af byen. Foto: Jens Thaysen
Sådan flytter man et helt træ i en mundfuld. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

Annonce