Annonce
Kultur

Fra helvede og ud i rummet: Aarhus-band har ladet sig inspirere af den sortsynede klassiker 1984

Simon Olsen, hvid trøje, er manden bag Baest's tekster. Denne gang har han blandt andet lade sig inspirere af George Orwell-klassikeren "1984". Foto: PR-foto
Århusianske Baest har hentet inspiration hos en af litteraturens store navne, da de skulle skabe universet til deres kommende plade 'Necro Sapiens', der bliver udsendt 5. marts.

AARHUS: Sanger og sangskriver Simon Olsen kan godt lide at kaste et blik tilbage i historien, når han skal finde inspiration til de tekster og universer, der skaber det lyriske fundament til det populære århusianske metalband Baest's sange.

På debutpladen ”Danse Macabre” vendte han og bandkammeraterne blikket mod de syv dødssynder og tog lytterne med på en tur gennem helvedet. Denne gang har de valgt at tage deres fans på en tur ud i universet og præsentere dem for et dystert, sortsynet scifi-mareridt med diktatur og overvågning.

Stærkt inspireret af George Orwells bog fra 1948 ”1984”.

Annonce

- Vores guitarist Svend Karlsson har det med at arbejde med drejebøger og spytter fede ideer og koncepter ud, som jeg kan tage til mig og læne mig opad rent lyrisk. Jeg blev meget inspireret af George Orwells dystopi fra bogen "1984", som fortæller om det her totalitære fascistiske regime. Jeg har ikke taget noget direkte fra bogen eller oversat passager. Jeg har ladet mig inspirere af mange andre ting også. Mad Max-filmene fra 1980erne, Warhammer universet og Magic-kort, fortæller sangeren og understreger, at der er en gennemgående fortælling på den nye plade, som strækker sig fra første nummer til pladens sidste skæring.

Et koncept eller fortælling om man vil.

- Den første sang hedder ”Genesis”, som er en skabelsesberetning, der er centreret om den her zar-skikkelse, der også er afbilledet på albumcoveret. Han er ligesom leder i det her totalitære regime i det ydre rum. Derudover har vi en slaverace, Necro Sapiens. Derudover er der flere forskellige figurer, som vi har skabt til fortælling. Vi har eksempelvis et ’Abattoir’, der egentlig betyder slagtehus, men her er det et parlament fyldt med grådige politikere, som slagter folks frie vilje. De frie folk skal forestille at være 'Necro Sapiens'. Så på en måde er det pillet ud af et fremtidsagtigt scifi-scenarie, men på den anden side skubber det også til nogle politiske elementer, som man kun oplever i sine mareridt. Et totalitærstyre, som ses forskellige steder i verden i dag, og som opleves i George Orwells klassiker.

Lyrisk fundament

Det er Simon Olsen, der er manden bag det lyriske fundament. Han modtager masser af inspiration fra sine kammerater i bandet, men i sidste ende er det hans fantasi og leg med ordene, der bliver til de tekster, der skråles ud som et akkompagnement til guitarerne, trommer og bas i bandets hæsblæsende musikstil.

- Jeg kan godt lide at have nogle rammer at arbejde indenfor. Jeg synes, det er sjovt at arbejde på denne måde, fordi det skaber en kunstnerisk ramme for mig, hvor jeg har mulighed for at lave en kerne, som jeg kan trække nogle strenge ud fra. Det behøver ikke at være decideret virkelighed, som jeg arbejder med.

- Det bliver lidt et parallelt univers, som man får lov til at arbejde sig ind i, og det synes jeg er røvsjovt at få lov til. Jeg forsøger at finde på nogle nye syge ord. Nu læste jeg "1984" på det tidspunkt for at danne et billede af, hvordan det hele kunne se ud. Samtidig var der det her postapokalyptiske scenarie fra Mad Max filmene, hvor der ikke er mere vand på jorden og de forskellige klaner forsøger at bekæmpe hinanden.

Sådan ser coveret til Necro Sapiens ud. Foto: Century Media

Der følger nærmest en læseanbefaling til ”1984” sammen med jeres plade?

- Det er en fantastisk bog. Det er virkelig et skrækscenarie. Den er skrevet i 1948, men det er ret interessant at se på de ting, der sker i dag i forhold til emnet i bogen. Vi har et lockdown i det meste af verden. Der sker nogle ret vilde ting i USA. Det er lidt sjovt at se, hvordan George Orwell forsøgte at lave et historisk perspektiv på de strømninger, der var efter 2. verdenskrig. Han spurgte jo sig selv om, hvordan verden ville se ud, hvis tendenserne fortsatte? Der var stor frygt for Sovjetunion og den måde Stalin førte politik på. Samtidig var der spørgsmålet om hvordan nazisterne lykkedes med at få deres politik ud til masserne. Hvad gjorde de? Hvis man prøver at læse bogen og have masseovervågning i tankerne, så kan man godt blive lidt skræmt af det hele, siger Simon Olsen, der ved siden af jobbet som frontmand i Baest også er uddannet folkeskolelærer og blandt andet underviser i historie.

En glæde ved faget, der også skinner igennem, når han fortæller.

- Jeg har arbejdet med historie-didaktik og kontrahistorie. Jeg har blandt andet arbejdet med spørgsmålet om hvad der var sket, hvis nazisterne havde vundet eller russerne havde fortsat deres regime i Østtyskland. Hvordan var det så gået? lyder det fra sangeren.

Annonce

Musikalsk svendestykke

Det er ikke bare glæden over den historie, som han har skabt til ”Necro Sapiens”, der skubber til ham. Begejstringen over det materiale, som verden snart får lov til at lægge ører til, gør ham også stolt. Stolt over bedriften og den udvikling, som Baest har gennemgået over de seneste fem år.

Et svendestykke, der for alvor understreger bandets kompetencer ud i at smede stærk metalmusik.

- Det er var rigtigt fedt at gå i studiet med denne plade, fordi vi har haft tid til at fordybe os i de her sange. I ugen op til vi gik i studiet, spillede vi sangene fra ende til anden. Da vi gik i studiet, gik vi ind og spillede det live. Vi spillede det, som vi ville gøre i øvelokalet. Vi brugte ikke alle mulige hjælpemidler. Det var bare os, der spillede sammen. Når vi skriver et nummer, så spørger vi altid os selv om, hvad der føles fedest, og det er den følelse, som vi gerne vil stå med. Vi kan mærke det bedst, når vi alle sammen står og griner, og har det megaskægt omkring et nummer, for så ved vi, at vi har fat i noget.

Det virker meget organisk, det udtryk I er kommet ud af studiet med?

- Det er mennesker, der spiller sammen. Du kan høre, at vi lytter til hinanden. I stedet for at indspille instrument efter instrument, så har vi alle sammen spillet derinde på samme tid og indspillet et nummer om dagen. Om aftenen har vi så kunne knappe en bajer op og lytte til det nummer, der er blevet lavet den dag, og bare synes, det er pissefedt.


Det er mennesker, der spiller sammen. Du kan høre, at vi lytter til hinanden. I stedet for at indspille instrument efter instrument, så har vi alle sammen spillet derinde på samme tid og indspillet et nummer om dagen.

Simon Olsen


Vi betragter os selv som et liveband, siger Simon Olsen, der er manden med stemmen og mikrofonen i Baest. Foto: Søren E. Alwan

- Vi betragter os selv som et liveband. Den lyd vi gerne vil ramme, er den lyd vi også har live. Det synes jeg selv, at vi har ramt godt denne gang. Det her lyder mest af os, fordi vi kan mærke hinanden.

- Vi har fået et kæmpe selvtillidsboost siden vi begyndte for fem år siden. Meget af den musik, som vi har lyttet til, er også anderledes denne gang. Det var også skelsættende udgivelser for de bands, som vi har hentet inspiration hos os. Eksempelvis gik Carcass over til at spille mere melodisk på "Heartwork", som vi har lyttet meget til. Det samme er sigende for "Blackwater Park" af Opeth, som vi har også har hørt. De blev meget mere progressive på den plade og i tiden efter, siger Simon Olsen.

Og sangeren glæder sig til at komme ud og give musikken videre til folk på en scene. Restriktionerne er der stadig, men han og bandet vælger at se på den energi, der efterhånden må være opbygget ude i det danske land.

- Folk har ikke fået lov til at gå til koncerter i over et år nu. Tænk på hvor meget energi, de efterhånden har opbygget, og hvor meget energi, vi i bandet har opbygget. Når verden åbner op igen, vil der være så meget energi og ekstase, at det kun kan blive specielt. Den oplevelse vil vi gerne vente på, lyder det.

'Necro Sapiens' udgives 5. marts

Annonce
Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Kultur

Lis Sørensen vender gerne hjem forbi Brabrand: Det var en lille hyggelig by med dejlig natur

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Jamen, hvad sker der? Byens mest forsinkede gangbro bliver yderligere forsinket

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce