Annonce
Aarhus

Fra hippie til hipt: Keramik er populært som aldrig før

Direktør på Clay Keramikmuseum Danmark, Pia Wirnfeldt, oplever et boom i interessen for keramik. - Vi ønsker i højere grad at omgive os med unikke ting, der signalerer fordybelse og rummer nogle personlige historier, forklarer hun. Foto: Vibeke Johansson/ Mediegruppen
Keramik oplever i disse år en kolossal opblomstring. Vi er vilde med unikt lertøj i vores boligindretning, men søger også selv efter at prøve kræfter med det formvenlige materiale. Pia Wirnfeldt, museumsdirektør på Clay Keramikmuseum Danmark, kommer her med bud på, hvorfor interessen for keramik bare bliver ved med at vokse.

AARHUS: Keramik er over alt og oplever et stærkt comeback på mange forskellige niveauer.

Når Noma serverer deres Michelin-berømmede mad foregår det på stentøjstallerkener, men også i mange hjem bliver kaffen i dag indtaget i unikke keramikkrus.

Men vi køber ikke bare keramik. Vi vil i stigende grad også selv have fingrene i leret.

Annonce

- Vi nørkler med keramik fra 'kit-kasser' derhjemme eller tager på keramikworkshops som Creative Space, hvor man bruger keramikken til at komme ned i tempo, siger Pia Wirnfeldt, der er museumsdirektør på Clay i Middelfart.

Materiale med nærvær

At keramikkens popularitet har været stigende de seneste 10 år, skyldes i bund og grund, at ler er et fantastisk materiale, mener hun.

- Det er enormt formbart. Du kan forme det med dine bare hænder, og du kan udtrykke dig med det på uendeligt mange måder. Den direkte kontakt til materialet, er en stor styrke både i den kreative proces og i det færdigbrændte stykke keramik. Det skaber et særligt nærvær, forklarer Pia Wirnfeldt.


De unge har ændret trenden. Tidligere samlede man typisk på identiske kopper. I dag samler de unge på forskellige keramiske krus med spor af håndens arbejde.

Pia Wirnfeldt, museumsdirektør på Clay Keramikmuseum Danmark


Da de fleste af os har fedtet med et 'ler-pølse-askebæger' i formningslokalet, ved vi, hvor svært det er at opnå et smukt og tilfredsstillende udtryk.

- Netop dette erfaringsgrundlag skaber en enorm fascination, når vi oplever og møder resultaterne af de dygtige keramikeres håndværk, for vi ved godt, at de kan noget særligt, forklarer museumsdirektøren.

Keramik har fået et stærkt comeback på mange forskellige niveauer, fortæller museumsdirektør på Clay Keramikmuseum Danmark, Pia Wirnfeldt. Her et billede fra museets udstilling "Lerets billedmager – Carl-Henning Pedersen". Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen

Hun mener samtidig, at keramik på vores breddegrader er en vigtig del af vores DNA:

- Vi har en lang og stolt tradition for fremstilling af keramik herhjemme lige fra brugskeramik til byggeri, men også som et kunstnerisk udtryk. Keramikken er allestedsnærværende i vores del af verden.

Annonce

Keramisk revival

Yngre generationer har også fået øjnene op for keramik, fordi det byder på noget særegent og 'one of a kind'.

- De unge har ændret trenden. Tidligere samlede man typisk på identiske kopper. I dag samler de unge på forskellige keramiske krus med spor af håndens arbejde. Det er meget efterspurgt, fordi vi i højere grad ønsker at omgive os med unikke ting, der signalerer fordybelse og rummer nogle personlige historier, forklarer Pia Wirnfeldt.

Store keramiske tekander og hånddrejede krus fra 70'erne var for 20 år siden ikke værd at samle på. Men sådan er det ikke i dag, hvor mange unge i højere grad vender det perfekte, industrielt porcelæn ryggen for i stedet at gå efter den udtryksfulde keramik.

- Man kan sige, at der inden for keramikken er sket et skred, hvor unika-keramik er gået fra hippie til hipt. Især hos den yngre generation. Der oplever vi ofte, at jo mere skævt og ubehjælpsomt jo bedre. Jo mere glasuren er løbet uden kontrol jo bedre. Det ukontrollerbare har en enorm fascination, fordi det er et spejl på processen. Faktisk går tendensen i retning af, at stentøjet 'vinder' over porcelænet. Porcelæn bærer præg af et større produktionsapparat, mens stentøjet sender en tanke til keramikeren i sit eget værksted, fortæller Pia Wirnfeldt, der mener, at keramik, både historisk og i dag, siger noget om, hvem vi er som mennesker.

Annonce

Håndens arbejde

En klump levende ler i hænderne tilbyder modvægt i en digital hverdag i højt tempo. Derfor er det på linje med strik og broderi, også blevet populært selv at gøre forsøget med keramik de senere år.

- Vi har som mennesker brug for fordybelsesstunder, derfor søger vi til håndens arbejde. Det at sidde og nørkle handler ikke så meget om resultatet, men at være i processen og lukke alt andet ude, forklarer Pia Wirnfeldt.

For mange giver det en ro at arbejde med ler. Men det giver også amatøren en respekt for de professionelles arbejde, når man finder ud af, hvor svært det er. Foto: Johan Gadegaard/Scanpix

At man selv har prøvet kræfter med materialet, øger blot respekten for dem, som mestrer håndværket og skaber et originalt udtryk.

Den stigende interesse for keramik er også meget håndgribelig, når man se på museets besøgstal. Siden Clay genåbnede i 2015 i en ny, arkitekttegnet museumsbygning er det årlige besøgstallet tredoblet og ligger nu på over 40.000 gæster om året.

Clay

Clay - Danmarks Keramikmuseum i Middelfart er Nordens største specialmuseum for keramisk kunst, kunsthåndværk og design. Museet har en af Europas fornemmeste samlinger af keramik.

Vil man se hvordan keramikken bliver til, kan man besøge Clay 11.-12. september, hvor museet afvikler DM i frihåndsdrejning og inviterer publikum til en weekend i keramikkens tegn.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Debat

Byrådskandidat efterlyser helhedstænkning: Vi skal passe på både Aarhus og alle op-landsbyerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Annonce