Annonce
Leder

Fra hjertet eller fra manuskript

Lederskribent Knud Mogensen mener, at tidligere præst i Randers Flemming Kloster Poulsen nærmest fuldendt mestrede evnen at holde prædiken uden manuskript. Arkivfoto

Med dronningens seneste nytårstale i frisk erindring og med tv-genopfriskningen af Ulf Pilgaards parodi på en tidligere, hvor majestæten fik blandet sine løse talepapirer sammen og angiveligt midt i det hele udtalte "Vinterdæk til Krone 4", er det lidt pudsigt at se, hvordan en debat mellem præster lige nu er i gang.

Debatten går på, om det er rimeligt eller ej, at mange præster læser deres prædikener op fra et manuskript. Mindre godt er det naturligvis, hvis resultatet bliver en kedelig omgang højtlæsning uden plads til improvisationer.

Forhenværende sognepræst ved Sct. Mortens Kirke og Klosterkirken Flemming Kloster Poulsen, der som bekendt nu er som dansk præst i London, har deltaget i debatten og ser fordele ved den manusfri prædiken.

Annonce

Teknikken at tale fra hjertet mestrede Flemming Kloster Poulsen selv til nærmest fuldkommenhed i sine prædikener. Han talte uden manuskript og dermed uden det sikkerhedsnet, som de andre benytter sig af.

Ved en lejlighed var det i øvrigt en dagsaktuel artikel fra nærværende avis. Ikke alene citerede Kloster Poulsen centrale dele af artiklen i sin prædiken, han satte den også ind i sammenhæng med dagens tekst.

Enhver taler, præst som andre, frygter naturligvis at tabe tråden. Derfor sikrer man sig ved at skrive talen ned, enten helt og fuldt eller i stikordsform. Resultatet kan i en del tilfælde blive en lidt stiv fremførelse.

Om nu afdøde Erhard Jakobsen og hans måde at markere sig på blev det sagt, at i begyndelsen var det ham, der holdt talen - derefter holdt talen ham. I hvert fald fraveg han ofte manuskriptet, hvis han overhovedet havde et sådant.

En improviseret tale gør sig ofte bedre end en omhyggeligt nedskrevet. Men det er svært at bebrejde især unge præster, at de sikrer sig ved at have en tekst at støtte sig til. På samme måde vil man opleve, hvordan unge politikere har skrevet ned, hvad de vil sige. Deres problem kan så være, hvordan de tackler opfølgende spørgsmål - eksempler på rådvildhed er set under spørgetimerne i Folketinget.

Og selve dronningen har jo på den hårde måde lært ikke blot at tale fra manuskript, men også at få siderne hæftet sammen.

Enhver taler, præst som andre, frygter naturligvis at tabe tråden.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Debat

Vi genbruger CO2 i landbruget: Det er ikke fair at gøre os til klimasyndere

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce