Annonce
Bakken Bears

Fra intet landshold til EM-sensation på syv år: Dansk basketball har i smug skabt en eventyrhistorie

Adama Darboe (4) er nyvalgt anfører for det danske landshold. Foto: FIBA
Det danske basketballlandshold spillede i en periode på fire år slet ingen kampe. I weekenden besejrede de to af verdens top 10-hold og nærmer sig første EM i 67 år.

BASKETBALL: Aldrig i sit liv har Adama Darboe fået så lidt frisk luft.

På grund af du ved hvad skulle det danske basketballlandsholds EM-kvalifikationskampe i weekenden afholdes i en såkaldt corona-boble i Litauen. I realiteten betød det en uge på et hotel uden lov til at gå uden for en dør med mindre du skulle over i bussen for at komme til træningshallen.

Det første døgn blev tilbragt i total isolation indtil en negativ test lå klar - kun afbrudt af en tur ned til en madbuffet hvor spillerne ikke selv fik lov til at øse op på tallerkenen. Der blev ikke taget nogen chancer, men set en masse film på telefonen.

Det lyder måske hyggeligt nok, men det var i realiteten frygteligt kedeligt efter de første par timer. Og derfor er Bakken Bears-spilleren også ekstra lykkelig for, at han og holdkammeraterne fik et par gaver med hjem fra baltikum.

Først besejrede det voldsomt undertippede danske landshold nemlig verdens nummer otte, hjemmeholdet Litauen. To dage senere nappede de Tjekkiet - verdens nummer ni. Danmark er i øvrigt nummer 59 på selvsamme liste.

- Mentalt var det en hård uge at komme igennem, men det overskygges af sejrene. I min tid havde jeg ikke forestillet mig, at vi skulle besejre Litauen. Vi spillede noget fantastisk forsvarsspil og fordelte bolden godt, fortæller Adama Darboe, der er nyslået anfører på landsholdet.


Det vil betyde sindssygt meget hvis vi kvalificerer os til EM. Jeg har svært ved at forklare hvor meget, det vil betyde.

Adama Darboe, landsholdsanfører


Annonce

Landsholdet lukkede

Danskerne er nu to - måske blot én - sejr for at kvalificere sig til EM.

Den sætning var der ikke mange, der havde troet de skulle høre, da landsholdstruppen for fire år siden var samlet i Horsens og fik fremlagt forbundets visioner.

Historien om det danske basketballlandshold er, at det fra 2009 og fire år frem slet ingen kampe spillede. Forbundet manglede penge og det valgte at satse på ungdommen i stedet for fyrtårnet.

I 2013 samlede de bolden op igen, men nu fra den dybeste kælder, du kan forestille dig. Satsningen på ungdommen havde dog vist sig som en succes, da blandt andre U20-landsholdet vandt de nordiske mesterskaber.

På det hold spillede en håndfuld af de bærende kræfter på det nuværende landshold - herunder stjernen Iffe Lundberg samt Jonas Zohore, Kevin Larsen og Frederik Rungby.

Forbundet ansatte israelske Erez Bittman som ny landstræner efter en acceptabel præstation i EM-kvalifikationen til slutrunden i 2016 - dog uden at Danmark var i nærheden af at komme med.

- Igennem tiden har jeg været med til at få nogle ordentlige klask af Israel og Montenegro og sådan nogle hold, men jeg vil give forbundet et skulderklap for at finde en træner, de tror på og som tror på os, siger Adama Darboe.

Og de måtte starte fra bunden. Da de danskere spillere for fire år siden fik forklaret vejen til EM-slutrunden 2021 (den er siden udskudt til '22 på grund af corona, red.) fik de at vide, at de i første omgang skulle spille en kvalifikationsrunde for at komme med i første runde af kvalifikationen. Det er nede på dét niveau, lande uden nogen egentlig form for baskettradition befinder sig.

En større gruppe spillere gav dog håndslag på at give det et skud - også selvom landsholdet i basketball rimer på stolthed og ære mere end fyrstelig betaling og masser af ferie.

- Der er mange, der har ofret rigtig meget for at være med på denne rejse, fortæller Adama Darboe, der selv i perioder har haft udfordringer med at få fri fra sin klub til landskampe.

I den litauiske coronaboble besejrede Danmark Litauen med fire point og Tjekkiet med ét. Foto: FIBA
Annonce

På vej til EM?

Danskerne klarede prækvalifikationen, siden første del af kvalifikationen og nåede den egentlig kvalifikation, de er i gang med nu.

Her var de udset som prügelknabe i gruppen med fire hold, hvor tre dog går videre til EM. Litauen og Tjekkiet er i top ti i verden mens Belgien er et land på vej frem.

Og danskerne fik i vinter da også ørene i maskinen. Først med et nederlag til tjekkerne og siden med en snitter mod belgierne i egen hule.

Eventyret synes forbi.

Men så kom doublen i boblen. Først en sejr på fire point over Litauen, siden en sejr på ét point over Tjekkiet. Nu er en dansk sejr over Litauen muligvis nok til at indløse EM-billetten.

- Det har været en sindssyg lang vej, men det er altid fedt når du selv kan afgøre det som nu.

- Det vil betyde sindssygt meget hvis vi kvalificerer os til EM. Jeg har svært ved at forklare hvor meget, det vil betyde. For sporten herhjemme med flere sponsorer, større interesse fra medierne. Og for spillerne, fordi det vil være et kæmpe blåstempel af danske spillere, når de skal søge efter arbejde i udlandet. Vi vil pludselig se danske spillere i nogle helt andre klubber end vi ser nu, spår Adama Darboe.

Der resterer to kampe i gruppen. Danmark møder Belgien på udebane og Litauen hjemme. Begge kampe spilles i februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Søndagens coronatal: Stadig lavt smittetryk i Aarhus - men indlæggelserne stiger

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

AGF

Liveblog: AGF foran mod mestrene

Sport

Sanel Kapidzic trækker stikket fra den professionelle karriere: Familien, kammeraterne og baglåret har sendt det tidligere AGF-talent til Jyllandsserien

Aarhus

Et år med corona: Personligheder fra kulturlivet gør status på året der gik

AGF For abonnenter

Mens AGF (på ny) leder efter en sportschef: Her er fem akutte opgaver, der skal løses

Annonce