Annonce
Debat

Jørgen Skadborg, I er nødt til at lytte til jeres medlemmer

"Tænk, hvis vi i fællesskab kan reducere lægemanglen i almen praksis. Dette kan vi ved, at partnerskabsklinikken og PLO-klinikken fremadrettet, i samspil, sikrer permanent lægedækning i hele Danmark", skriver Niels H. Riewerts Eriksen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Jørgen Skadborg, Praktiserende Lægers Organisation (PLO), I er simpelthen nødt til at lytte til jeres medlemmer. Ét er nemlig sikkert – almen praksis skal fornyes, hvis både nutidens og fremtidens speciallæger i almen medicin skal fastholdes i almen praksis.

PLO's nuværende model har skubbet 800 speciallæger i almen medicin ud af almen praksis, da de ikke trives under den ramme, som PLO stiller. Det er et tab for vores sundhedsvæsen.

Partnerskabsklinikken griber netop de speciallæger, som ikke ønsker at være selvstændige erhvervsdrivende under PLO's model, og bidrager derfor til at fastholde familielægen indenfor almen praksis. Dette var præcis den politiske hensigt med forbedringen af sundhedsloven i 2013, der brød PLO's monopol.

Annonce

Vi udnytter intet smuthul i lovgivningen, når vi bidrager til at sikre lægedækningen i lægedækningstruede områder. PLO's model er under pres, fordi den ikke kan opfylde de differentierede behov og ønsker, som nutidens og fremtidens speciallæger i almen medicin har i dag.


I øvrigt er jeg nødt til at bringe Skadborgs kommentar om kontinuitet til skamme, idet partnerskabsklinikken naturligvis benytter fastansatte familielæger, hvilket giver god kontinuitet.


Faktum er, Skadborg, at andelen af PLO-læger, som er moderat udbrændte, desværre er steget fra 24 procent i 2004 til 38 procent i 2016. Det er tydeligvis ikke alle jeres medlemmer, som trives i den arbejdsramme, PLO kæmper for at fastholde – så simpelt er det!

En medlemsundersøgelse foretaget blandt PLO's egne medlemmer i 2020 viser, at kun fire procent ønsker, at PLO's formand fortsætter i samme spor som nu. 50 procent ønsker primært fokus på bl.a. bedre ansættelsesvilkår og trivsel.

Jeres medlemmer har talt – vi er nødt til at følge med udviklingen og forme almen praksis således, at vi i fællesskab tilgodeser alle behov og ønsker hos både nutidens og fremtidens speciallæger i almen medicin.

Tænk, hvis vi i fællesskab kan reducere lægemanglen i almen praksis. Dette kan vi ved, at partnerskabsklinikken og PLO-klinikken fremadrettet, i samspil, sikrer permanent lægedækning i hele Danmark. Såfremt PLO ikke ønsker genetablering af et markedsmonopol, som Skadborg til min overraskelse udtaler, hvorfor så ikke samarbejde om de bedste løsninger i almen praksis for patienterne, familielægerne og politikerne? Og hvorfor ekskluderer PLO nu familielæger, som ydmygt ønsker andre arbejds- og trivselsvilkår, end PLO tilbyder dem?

I øvrigt er jeg nødt til at bringe Skadborgs kommentar om kontinuitet til skamme, idet partnerskabsklinikken naturligvis benytter fastansatte familielæger, hvilket giver god kontinuitet.

Sluttelig kan jeg notere mig, at vores fremlagte høje kvalitet ikke anfægtes af Skadborg i hans seneste debatindlæg. Det tager jeg som en anerkendelse af partnerskabsklinikkens bidrag til almen praksis.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Kampen genoptages efter Eriksens kollaps

Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce