Annonce
Aarhus

Fra kunstig sø til kunstig ådal: Vandet løber igen i Giber Å

Til venstre for Hovstien lå en kunstig mølledam frem til 2015, da et skybrud fik dæmningen til at kollapse. Nu er mølledammen erstattet af en lige så kunstig ådal. Foto: Axel Schütt

For tre år siden ødelagde skybrud dæmningen på Hovstien ved Vilhelmsborg. Nu er skaden rettet op. Men intet er som før.

MÅRSLET: - Vandalisme, blev der råbt og skrevet, da Aarhus Kommune for tre år siden luftede tanken om at sløjfe mølledammen ved Vilhelmsborg, så Giber Å atter kunne flyde frit.

Muligheden var aktuel efter et kraftigt skybrud natten til 5. september 2015. Det fik dæmningen på Hovstien til at kollapse.

I stedet for at bygge dæmningen op igen valgte et flertal i Aarhus Byråd at lægge Giber Å i et tunnelrør under Hovstien, så den kunne flyde lige så frit og naturligt som før, Mølledammen blev anlagt.

Løsningen, der bestemt ikke faldt i god jord hos alle, blev indviet i går.

Og en af de to, der førte saksen og klippede den røde tråd over, var faktisk tilhænger af at bevare Mølledammen.

Byrådsmedlem for Venstre, Hans Skou:

- Det var jeg af kulturhistoriske grunde. Mølledammen var jo en del af det kulturhistoriske landskab ved Vilhelmsborg, og jeg syntes, at det var værd at bevare, forklarer Hans Skou.

Annonce

Dam sikrede vand til to møller

Mølledammen, der blev opført i 1870, sikrede, at der var vand nok til to vandmøller:Fulden Mølle og Skovmøllen.

Desuden drev den i en periode en turbine, der leverede strøm til Vilhelmsborgs hovedbygning.

Hit hos naturmennesker

I dag er Hans Skou ikke i tvivl om, at den løsning flertallet valgte, nok skal blive et hit hos løbere, vandrere og naturmennesker.

Lystfiskere for eksempel. For uden mølledammens stemmeværk får havørrederne mulighed for at vandre længere op i Giber Å.

Den kunstige mølledam er erstattet af en lige så kunstig ådal. Den er skabt ved at lade store entreprenørmaskiner flytte rundt på sand og mudder på det, der var Mølledammens bund.

Midt i det hele slynger Giber Å sig. Og den kan man komme ned til, selv om man sidder i kørestol eller har barnevognen med.

Det sikrer blødt slyngede stier, og når man er nede ved åen, kan man på en sti gå gennem tunnelrøret og følge åens løb ud mod kysten ved Moesgård.

Du kan se mange flere billeder af den nye ådal efter videoen.

Hvor mølledammen lå, flyder Giber Å frit. Og uden opstemningens forhindringer kan havørreder vandre længere op i åen. Foto: Flemming Krogh
På en nyanlagt sti kan man vandre eller løbe langs Giber Å.Foto: Axel Schütt
Et system af blødt kurvede stier sikrer, at man kan komme ned til Giber Å, selv om man sidder i kørestol eller har en barnevogn med. Foto: Axel Schütt
Byrådsmedlem Hans Skou (V) og Anders Kjær, formand for Mårslet Fællesråd, hjalp hinanden med at indvie restaureringen af Giber Å. Foto: Flemming Krogh
Efter indvielsen kunne man komme på guidede vandreture, se på elfiskning i Giber Å og meget mere. Foto: Flemming Krogh
Giber Å-indvielsen blev noget af et tilløbsstykke. Mere end 100 mennesker mødte frem. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];