Annonce
forside

Fra L.O.C-sviner til ros fra Haugaard: Århus Stiftstidende fra A til Å

Her er en hel masse facts om avisen og dens samspil med byen og læserne.

Annonce

Avisens fødsel

Det oprindelige store, gotiske A i avisens titel.

Aarhuus Stifts Adresse og Contoirs Tidender var avisens navn, da den udkom første gang 3. januar 1794. Avisens stifter var bogtrykker, redaktør og administrator Niels Lund (1753-1825). Det store gotiske A i avisens titel ligner ikke det A, vi kender i dag - det så således ud:

Avisens første nyhed

Aarhuus Stiftstidende førsteudgave.

Avisens første nyhed lød: Skipper Sode her af byen, som fører vinter-smakken, ligger færdig for med første føjelige vind at afgå med samme til Kalundborg.

Adresser 1

Foto: Dan Jakobsen

Avisens første adresse var i Mejlgade i "et 12 Fag 2 Loft høi Huus med Kielder" plus et sidehus og et baghus. Fire år senere flyttede avisen til en større ejendom i Mejlgade. 1811 rykkede avisen ind i en ejendom i Studsgade. 1814 flyttede avisens nye ejer, A.F. Elmquist, den voksende virksomhed ind i Mejlgade 48, hvilket en mindeplade i porten fortæller om. Den blev afsløret i 1988 af tidligere chefredaktør Helge Jensen.

Adresser 2

Adresser 2. I år 1900 var virksomheden blevet for stor til Mejlgade 48, og dele af den rykkede ind i ejendommen Emilienborg i Skolegade (nu Teater Bodega). I 1915 flyttede avisen ind i Kannikegade i teaterklubben Polyhymnias tidligere ejendom og etablerede trykkeri bag bygningen ned mod Åboulevarden. Her er nu Cabinn-hotel. I løbet af 1900-tallet bredte virksomheden sig og inddrog nabobygningen på hjørnet af Kannikegade og Harald Skovbys Gade, så en stor del af karréen - og ejendommene overfor trykkeriet på Åboulevarden blev benyttet af avisen.

Adresser 3

Foto: Claus Sjødin.

I 1989 flytter avisen, som nu hedder Århus Stiftstidende, ud på Olof Palmes Allé i Skejby, hvor der nu bl.a. er privathospital og forskningscenter.

Adresser 4

I 2005 rykker Stiften tilbage til byen i et nyopført mediehus, som er tegnet af arkitekterne Exners tegnestue og betalt af Steen Mengel, som ejer det. Her bor vi stadig - og er glade for det.

Byens Bedste

Byens Bedste er Stiftens årlige kåring af for eksempel byens bedste service, legeplads for drengerøve, kulturoplevelse, scorested osv. Læserne indstiller oplagte kandidater. En jury udpeger fem nominerede i hver kategori, hvorefter læserne stemmer. Og vinderen er ... som regel jublende lykkelig, når spændingen udløses ved det årlige Byens Bedste-show. I 2018 var 12. gang. De seneste år har showet været holdt i Tivoli Friheden med Anders Breinholt som konferencier.

Bryllupsbilen Rulle

Bryllupsbilen Rulle og Prins Henrik på Velo.

Bryllypsbilen "Rulle" var en Ford T fra 1919, som Århus Stiftstidende købte af en taxavognmand i Odder i 1961. I to årtier blev hver uge ved lodtræning udvalgt et brudepar som blev kørt til og fra kirke i bilen. Rulle forlod avisen i 1990. Den blev købt af Brødrene Holst Andersen, Egå Autohandel, og den er stadig i familiens eje. På billedet møder Rulle prins Henrik, som ofte tog sin Velo fra Marselisborg Slot over til 1900's baner ved Aarhus Stadion til et slag tennis.

Bloggere

Blogger Karina Bjørn.

Bloggerne er et panel af markante personligheder, som næsten hver dag skriver en klumme i svisen og på stiften.dk om alt mellem himmel og jord. Og de bliver læst. Den mest læste blog er samtidig den mest læste artikel på stiften.dk nogensinde med 193.000 visninger. Den var skevet af ex-håndboldstjernen Karina Bjørn og havde overskrifen: "Smid tøjet, tøser!" - som en opfording til at gå i bad efter idræt.

Citat

Foto: Kim Haugaard

Sagt af Karin Salling i fødselsdagsinterview i anledning af sin 70 års fødselsdag i 2013 om Stiften og AGF: "Alle århusianere bør bakke op om det lokale hold og byens avis, Århus Stiftstidende".

Citat

Frands Mortensen. Arkivfoto.

Sagt af medieforsker Frands Mortensen en af de talrige gange, har har spået Stiftens undergang. Citatet er fra 2000: "Århus Stiftstidende befinder sig helt ude på afgrundens rand".

Citat

Foto: Axel Schütt

Sagt af Jacob Haugaard ved Byens Bedste 2018, hvor han og Evald Krogh fik Stiftens ærespris for deres indsats for mennesker med muskelsvind via bl.a. Grøn Koncert: "Jeg var selv avisbud på Århus Stiftstidende for hundrede år siden. Jeg læser den stadig og er inde og kigge på nettet nærmest dagligt. For mig er solidaritet at være fast abonnent på Århus Stiftstidende."

Citat

Foto: Morten Pape

Sagt af rapperen L. O. C, som gav Stiften en bredside i 2008 i sangen "Elsker mig ik' mer'", hvor det bl.a. hed: "Så jeg ved ikke hvis kone jeg har kneppet på Stiftstidende, for I er den eneste avis i den danske flade, der ikke gider anmelde min fucking plade."

CCI/Stibo fylder også 225 år

Foto: Axel Schütt

CCI/Stibo - den grafiske virksomhed i det markante domicil ved Ringvejen i Højbjerg hed oprindeligt Aarhuus Stiftsbogtrykkeri og var såmænd avisens tvillingeselskab - så CCI kan også fejre 225 års jubilæum i dag. Tillykke! Trykkerivirksomheden blev udskilt fra avisen i 1927 og skiftede i 1966 navn til Stibo. I 1975 flyttede firmaet fokus til at udvikle computerprogrammer til trykte medier. CCIs systemer findes på aviser over hele verden. For eksempel sværger New York Times, USA Today og andre betydelige udgivelser til CCI, mens vi på Jysk Fynske Medier foretrækker konkurrenten Newscycles løsninger.

Café Stiften

Foto: Jens Thaysen

Café Stiften har ingen forbindelse til Århus Stiftstidende ud over adressefællesskabet på Banegårdspladsen. Det var dog en idé, der var fostret på avisen, at der i det nye bladhus skulle være en café, hvor dagens nyheder kunne læses, drøftes, skylles ned og fordøjes. Derfor gav vi tilladelse til, at forpagteren af cafeen kunne bruge Stiften-navnet. Den nuværende forpagter Marianne Andersen er gået et skridt videre og står også bag slikbutikken Stiftens Caramella på Bruuns Bro - hvilket vi også på Stiften har sagt god for. I øvrigt er Café Stiften nu slået sammen med naboen Café Opera, hvor Sydbank først holdt til - så nu er der god vin i bankboksen i bladhusets kælder.

Danmark

Danmark er den daglige 2. sektion i Århus Stiftstidende. Den udkommer hver dag året rundt med samtlige 13 dagblade i Jysk Fynske Medier, som tilsammen har 383.000 daglige læsere (2. og 3. kvartal 2018). Dermed er Avisen Danmark, som den også kalder sig, Danmarks mest læste dagblad.

Deadline

Deadline til aviserne mandag-fredag er aftenen før klokken 21.50. Da skal alle sider være elektronisk overført til trykkeriet. Lørdagsavisen skal være trykklar fredag 21.30, mens søndagsavisen går i trykken lørdag klokken 20.

DinBolig

DinBolig er avisens søndagstillæg med masser af boligstof og annoncer for lejligheder, villaer og fritidshuse. Det hed tidligere BoGodt.

Emanuel Sejr - trofast og opmærksom læser

Emanuel Sejr ved sit arkiv, som nu findes på Statsbiblioteket. Arkivfoto: Ib Hansen 1975

Emanuel Sejr (1891-1980) er nok avisens mest trofaste og opmærksomme læser nogensinde. Gennem årtier skrev Sejr, som var chef for Statsbiblioteket i Aarhus, 121.029 sedler med referater af avisartikler fra især Århus Stiftstidende fra årgangene 1794 til ca. 1920. Disse sedler, som på sin egen måde fortæller byens historie, er skrevet ind af frivillige ved Aarhus Stadsarkiv og kan ses og søges i på aarhusarkivet.dk.

E-avisen plus arkivet

E-avisen er en elektronisk udgave af avisen, som kan læses side for side på computer, tablet og telefon. Den udkommer dagligt kort før midnat med præcis samme indhold som næste dags papiravis. Man kan abonnere alene på e-avisen, men abonnenter på den trykte avis har også adgang til den. Med e-avisen har man også adgang til at bladre tilbage til ældre udgivelser og med en søgefunktion finde omtale af alt mellem himmel og jord i samtlige 225 årgange af Århus Stiftstidende.

Erhverv Plus

Erhverv Plus er Stiftens erhvervstillæg, som udkommer hver anden torsdag med masser af nyheder og holdninger om erhvervslivet i Østjylland.

Film-pionér

Fra optagelserne af " Den hvide slavehandel" i Polyhymnias, Aarhuus Stiftstidendes gård. I forgrunden står filmens forfatter, Louis Schmidt, og læner sig op ad podiet med filmfotograf Alfred Lind. Foto fra bogen af Bernhardt Jensen: Da Århus var Hollywood.

Filmen "Den Hvide Slavehandel" fra 1910, som var verdens første spillefilm, havde manuskript af den unge journalist Louis Schmidt, der senere blev avisens chefredaktør, og en del af scenerne blev filmet i Århus Stiftstidendes gård i Kannikegade. Filmen var finansieret af Aarhus-selskabet Fotorama, og den blev på sin vis en kæmpe succes, idet Danmarks ukronede filmkonge Ole Olsen indspillede en tro kopi af den, som gik verden rundt. Fotorama undersøgte mulighederne for sagsanlæg, men forgæves, da Danmarks love på det tidspunkt ikke beskyttede den nye kunstform.

Facebook

Facebook er vigtig for vores medier. På vores Facebook-sider - Stiften.dk, Byudvikling Aarhus, Kultur Aarhus, Mad Aarhus, Alt om AGF, Nyheder om Djursland og Erhverv Østjylland kan du følge, hvad vi har gang i lige nu. Her deler vi vores bedste historier og følger både med og følger op på den debat, der opstår.

Funch Thomsen

Foto: Axel Schütt

Funch Thomsens Gade ved Stjernepladsen i Aarhus Nord er opkaldt efter Theodor Funch Thomsen, som fra 1889 var chefredaktør på Århus Stiftstidende. I 1904 købte han den samlede virksomhed inklusive Aarhuus Stiftsbogtrykkeri. Han stillede sig i spidsen for en række sager til byens bedste: Ideen om at skænke den daværende prins Christian Marselisborg Slot og etableringen af Aarhus Teater. Oprettelsen af et universitet i byen var han også engageret i. 1920 bortforpagtede han bladet til redaktør Louis Schmidt og bogtrykkeriet til sin søn.

Gul

Gul har været Århus Stiftstidendes signaturfarve i generationer. Hvornår avisen første gang satte kuløren på streger og logoer på siderne, det fortaber sig i glemslen. Med årene er den Stiften-gule blevet varmere og mere orange. Skulle du have lyst til at male en væg derhjemme i farven - hvilket vi sagtens kan forstå, for den er da smuk - så er CMYK-koden 0-40-100-0.

Gear - især om biler

Gear er det navnkundige motortillæg KørGodts afløser. Udkommer hver lørdag som tillæg eller sider i avisen.

Gul & Gratis

Gul & Gratis blev grundlagt maj 1991 som samarbejde mellem Fyens Stiftstidende og Århus Stiftstidende - udkommer nu i seks regionale udgaver. Århus Stiftstidenes udgave kommer med fredagsavisen.

Hæfteklammer

Hæfteklammer i avisens ryg har flere læsere efterlyst, siden formatet blev ændret til tabloid i 2007. Det irriterer dem, at avisen "falder fra hinanden" ved læsningen. Hvis vi skulle imødekomme ønsket, ville det indebære, at 1. sektion og Danmark blev hæftet sammen til én sektion, da trykkeriet ikke kan hæfte to separate sektioner, som er trykt samtidig. Og hvis vi samlede avisen til én sektion forudser vi klager fra par, som deler avisen ved morgenbordet - den ene læser 1. sektion, mens den anden læser Danmark. Den ulempe overskygger fordelen ved hæfteklammerne, skønner vi, så derfor er avisen stadig uden klammer.

Instagram

Instagram er til de madglade, AGF-fansene, de kulturinteresserede og dem, der elsker Aarhus. Vi lægger vores fotografers bedste billeder på profilerne Alt om AGF, Mad Aarhus, Kultur Aarhus, ligesom vi bruger vores hovedprofil Stiftendk til ikke kun at dele vores egne billeder af Aarhus, men også de billeder, som vi opfordrer brugerne til at tagge #migogaarhus, hvilket er gjort knap 9.000 gange.

Ildsjæle

Foto: Michael Svenningsen

Ildsjæle tager prisværdige initiativer i Aarhus. I 10 år i træk har Århus Stiftstidende i samarbejde med Aarhus Kommune og Vestjysk Bank hædret en person eller en gruppe, som frivilligt og ulønnet har gjort en særlig indsats for at fremme byens kulturliv, sport, folkeoplysning eller biblioteker. Med hæderen følger 25.000 kroner til modtagerens forening eller organisation. I 2018 var prismodtageren Christine Winding-Lauritzen (billedet), som mod alle odds har fornyet fællesskabet i BMI, Beder-Malling Idrætsforening, med etableringen af Café Klubånd.

Jubilæum

Jubilæer plejer vi at markere med jubilæumstillæg som det, vi udgiver ved 225-års jubilæet. Det forrige udkom 31. december 1993 - altså op til 200-års jubilæet i 1994 og indeholdt en række grundige fortællinger om avisens dramatiske historie - herunder mordet på redaktør Børge Schmidt under Anden Verdenskrig. Dette og de tidligere tillæg kan læses af vores abonnenter med adgang til e-avisen. Desværre foreligger de kun i sort-hvid. Når vi kan se vores snit til det i jubilæumsåret, så genudgiver vi de fine, gamle tillæg i farver.

Kæmpekunst 1

Kæmpekunst 1: Da Stiften flyttede fra Skejby til Banegårds-pladsen, stod vi med to store kunstværker, som dårligt lod sig indpasse. Det ene er maleren Frede Schillings kæmpeværk, som avisen overtog fra foyeren i den lukkede Kosmorama-biograf. Det er udlånt til Langkaer Gymnasium i Tilst, hvor det nu hænger.

Kæmpekunst 2

Foto: Kim Haugaard

Kæmpekunst 2: Det andet værk er skulptøren Ib Geertsens store gul-orange-røde mobile, som er udlånt til Egaa Gymnasium, hvor den svæver over forhallen.

Klub Østjylland

Klub Østylland er Århus Stiftstidendes fordelsklub, som giver læserne gode tilbud og ekstra rabatter på bl.a: Oplevelser - busture, koncerter, foredrag, rejser m.m, mærkevarer til spotpriser og eksklusive arrangementer for abonnenterne.

Loyalitet

Loyale læsere sætter vi pris på. De allermest trofaste honorerer vi med et friabonnement for resten af livet, når de fylder 100 år, hvis de har holdt avisen mere end 50 år. For tiden har vi syv læsere over 100 år på, som får de gratis.

Magasinet Søndag

Magasinet Søndag er Jysk Fynske Mediers fælles søndagstillæg, der hver søndag over flere sider går tæt på en interessant, aktuel person. Desuden bringer det gode råd om havedyrkning, mad og drikke, tendenser og samliv.

Musik

Musiktalent-konkurrencen "Vi har scenen, har I musikken?", som Århus Stiftstidende og Musikhuset stod bag, var en årlig begivenhed i 1980'erne og 90'erne. Flere store navne havde deres gennembrud på amfiscenen ved Musikhuset, bl.a. Michael Lears To Rock, som vandt i 1988 (billedet), og Dicte med bandet Her Personal Pain, som vandt i 1989. I 1998 var det Tina Dickow, som løb med sejren.

Mest solgte

Mest solgte avis i løssalg nogensinde røg over disken i kioskerne 9, juni 1986. Op mod midnat aftenen før (dansk tid) havde landsholdet spillet drømmefodbold mod Uruguay ved VM i Mexico, og specielt Michael Laudrup og Preben Elkjær funklede. Derfor var det oplagt at kalde overskriften "Lutter Laukjær" - efter udtrykket "lutter lagkage" om noget, der er godt hele vejen igennem. Formiddagsaviserne BT og Ekstrabladet havde store oplag dengang, men på grund af en konflikt udkom BT ikke, så der var et ekstra marked for Århus Stiftstidende. 17.863 eksemplarer solgte kioskerne. Det var 8000 mere end på en normal dag.

Nyhedskiosken

Nyhedskiosken er Jysk Fynske Mediers fælles app til smartphones og tablets, som gør det let at logge ind på og læse koncernens e-aviser. Herunder også Århus Stiftstidende.

Nekrologer

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Nekrologer - altså omtaler af afdøde - bringes gratis i avisen og på stiften.dk. Vi følger med i dødsannoncerne (som koster penge at få optaget) og tilbyder ofte pårørende at skrive om en afdød. Men vi modtager også gerne mails på navne@stiften.dk med info om personer, der er gået bort, og sammensætter ud fra det et respektfuldt eftermæle.

Offentlighed i Forvaltningen

Offentlighed i Forvaltningen kaldes loven, som giver journalister og andre ret til at søge aktindsigt i bl.a. brevvekslinger med offentlige myndigheder. Og den gør vi på Stiften flittigt brug af. Forud for mange af vores afsløringer ligger begæringer om udlevering af sagsakter.

Panorama

Panorama er månedsmagasinet om specielt byens kultur- og fritidsliv. Her møder du toneangivende kunstnere, fremtrædende skuespillere, smagfulde restauranter og fremadstormende idrætsfolk.

Påklædning

Foto: Axel Schütt

Påklædningen blandt de ansatte på Stiften kan betegnes som tvangsfri. Om sommeren er det i orden at møde kilderne og kunderne i shorts, hvis lejligheden passer til det. For eksempel ville vi finde det mærkeligt at tage på strandreportage eller som på billedet kræmmermarked i Tangkrogen i lange bukser.

Quiz

Quizzer er populære på nettet. Også på stiften.dk, hvor mange sædvanligvis afprøver deres paratviden på de tests, som Journalisthøjskolen bruger ved de halvårlige optagelsesprøver. Senest har der også været mange klik på den indfødsretsprøve, som udlændinge skal bestå for at blive danskere.

Rejser

Rejser er det ugentlige lørdagstillæg med artikler om oplagte og aktuelle rejsemål både i Danmark og udlandet samt tips om rejseforsikringer, billeje, søgemaskiner osv. God ferie!

Rekordbogen

Rekordbogen med titlen "200 Århus-rekorder" udgav vi ved avisens 200-års jubilæum i 1994. Den er stadig underholdende at slå op i, så den genudgiver vi også som e-avis senere i dette jubilæumsår.

Red-mailen

red@stiften.dk er redaktionens primære mailadresse. I den får vi hundredevis af mails hver dag om alt mellem himmel og jord. Indbakken tjekkes løbende hver dag fra tidlig morgen til sen aften. Har du et tip til os, så send en mail. Du får et autosvar, når den er modtaget ... så du behøver ikke efterfølgende at ringe for at høre, om mailen er kommet frem.

Robotter

Robotjournalistik er fremtiden, slår flere mediekendere fast. Vi kan tilføje, at det lige om lidt er nutid. I Jysk Fynske Medier har vi sat robotter til at overvåge erhvervslivets regnskaber. Vi regner med at dele robotternes anstrengelser med læserne i forårets løb.

Stiften

Stiften er et kælenavn for vores virksomhed, som vi efterhånden har taget til os. Men det har holdt hårdt. Til langt op i 1980'erne brugte vi ikke 'den tarvelige' betegnelse i spalterne. Her skrev vi det korrekte "Aarhuus Stiftstidende". Dog flirtede vi med kælenavnet allerede i 1960'er, da tegneseriesiden om søndagen hed "Tegnestiften", og senere bad vi også læserne mærke deres breve med krydsordsløsninger "Stiften". I dag bruger vi det gerne om avisen - og priser os lykkelige for, at vi fik reserveret det mundrette "stiften.dk" som vores net-navn, før de andre Stiftstidender fandt på det.

Stiften Loungen

Stiften Loungen er et mødelokale i FO's (Frit Oplysningsforbunds) ejendom i Frederiksgade i Aarhus C. Lokalet bruges af både FO og Stiften til bl.a. debatarrangementer. Væggene prydes af værker af avisens tegner Jens Nex. Foto: Kim Haugaard

Skolefodbold

Skolefodbold har Århus Stiftstidende arrangeret siden 1992 med en årlig turnering for skolerne i Aarhus Kommune.

Spotted

Spotted er Århus Stiftstidendes billedsite på nettet med selvstændigt navn: spotted.stiften.dk. Her ligger mere end en million billeder fra begivenheder af enhver art, som har samlet århusianerne og østjyderne i de seneste ti år. Billederne er taget af et korps af frivillige fotografer.

Tribunen

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Tribunen over spillertunnelen op ad den røde bygning på Aarhus Stadion har Stiften også lagt navn til. Indtil 2011 var den kendt som Stiften-tribunen. Derefter købte først Audi og siden Hørkram navnet og det store reklameskilt på den.

Twitter

Twitter er vores rene nyhedskanal. Her deler vi vores tophistorier på profilerne Stiften.dk og Stiften AGF, ligesom vi stiller spørgsmål og tager debatten på vores profil Det Hvide Snit om vores podcast af samme navn.

Trykkeriet

Yilmaz Polat

Trykkeriet var tidligere en central del af Århus Stiftstidende bladhuse. Den æra stoppede, mens Stiften lå i Skejby. Avisen trykkes nu på Jysk Fynske Mediers trykkeri i Vonsild ved Kolding. Avissiderne overføres elektronisk fra de redigerendes computere. Overførslen tager få minutter. Billedet her er fra trykkeriet i Odense, som jævnligt trykker tillæg for Århus Stiftstidende.

Tunøhuset

Foto: Bjørn Petersen

Tunøhuset, som Stiftens nuværende og tidligere ansatte kan leje til ferieophold, er det karakteristiske gule hus på bakken nær Tunø Kirke. Den gule farve matcher - eller skulle gerne gøre det - farven i avisens logo. Aarhuus Stiftstidendes daværende chefredaktør Louis Schmidt lod huset opføre i 1934 som sin private jagthytte med storslået udsigt fra Mols i nord over Samsø i øst til Endelave i syd. Huset blev i familiens eje indtil midt i 1960'erne, da det blev overdraget til medarbejderne.

Uafhængig

Uafhængig liberal avis. Ordene stod første gang formuleret i avisens kolofon 7. november 1971, og under den stod en leder med forklaring på den nye deklaration: Avisen ønskede at lægge klar afstand til den åbenbart gængse opfattelse i offentligheden, at den var forlovet med Det Konservative Folkeparti. Med uafhængigheds-lederen blev det slået utvetydigt fast: Avisen har intet tilhørsforhold til noget parti. Det gælder stadig.

Vægt

Vægten på vores avispapir er 40 gram per kvadratmeter. Ja, det er blevet tyndere og tyndere med årene i takt med, at trykkerimaskinerne er blevet bedre. I gamle dages mere primitive rotationspresser var så tyndt papir sprunget og havde viklet sig om valserne, når der kom tryk og fart på maskineriet. Og ja, det er også blevet mere grå-grumset med årene, fordi der indgår en vis mængde genbrugspapir i det. Vores papir kommer typisk fra Sverige, Norge eller Finland, og der er miljøklausuler på det: For hvert træ, der fældes til papirproduktion, skal der plantes et nyt. I øvrigt trykker vi ved festlige lejligheder på tykkere papir - dette tillæg er for eksempel trykt på 49-gram-papir.

Villy

Foto: Kim Haugaard

Villy Brøndkær Johansen var i mange år fast inventar på Århus Stiftstidende, hvor han bl.a. gik kioskærinder og fordelte post. Folk, der færdedes i Aarhus midtby, kender Villy. I mange år var han en af gadens skikkelser. Han besøgte forskellige virksomheder og værtshuset Kurts Mor på Fredens Torv, og selv da mediehuset lå på Olof Palmes Alle i nordbyen, mødte Villy op dagligt. Det gør han ikke mere. I en alder af 83 år bor han nu på Lokalcenter Møllestien i Grønnegade.

Wiki

Wiki er vores kælenavn for Aarhus Stadsarkivs netside aarhuswiki.dk. På den side kan alle med interesse i Aarhus bys historie oprette sig som bruger og bidrage med fortællinger. Her lægger Stadsarkivet også fortællinger ind, og med arhuswiki.dk som afsæt har Stadsarkivet leveret flere gode historier til avisen og stiften.dk.

X ved ...

Foto: Kim Haugaard

X ligner det kryds på stemmesedlerne, som afgør valg til byråd, folketing og alle andre demokratiske forsamlinger. Disse valg går både politikerne og medierne voldsomt op i valgene og valgkampene forinden. I den anledning har Århus Stiftstidende flere gange haft besøg af toppolitikere, som har kommunikeret direkte med læserne i telefon, på mail og chat. I 2011 havde vi for eksempel besøg af Lars Løkke Rasmussen, som fik hjælp ved tasterne af stiften.dk's rapfingrede journalist Niki Ranch Nielsen.

Ytringsfrihed

Ytringsfrihed er noget, vi tager meget alvorligt på avisen, og vi værner om retten til at sige sin mening. Hvis man lever op til vores krav om en ordentlig tone og saglig debat, er alle holdninger og indlæg velkommne på vores debatsider og vores hjemmeside.

Zirkus Nemo

Foto: Steen Brogaard

Zirkus Nemo ved godt, hvor der er hjælp at hente, når lokummet brænder: På Stiften! I 2017 var der indbrud i teltet, da Nemo var i Aarhus. Tyvene stjal blandt andet Smadremandens tøj. Zirkusdirektør Søren Østergaard fik hurtigt tyvekosterne tilbage, da han bad Stiften skrive om forbrydelsen. Foto: Kim Haugaard

Ældste avis

Ældste dagblad i Danmark er IKKE Århus Stiftstidende, som udkom første gang 3. januar 1794 (det er toppen af førsteudgaven til højre). Faktisk er tre aviser ældre. Berlingske er fra 3. januar 1749, Aalborg Stiftstidende - nu Nordjyske - er fra 2. januar 1767, mens Fyens Stiftstidende er fra 3. januar 1777. Bemærk fødselsdagene. Alle er startet 2. eller 3. januar. Det er åbenbart livskraftige medier, der bliver sat i søen straks efter nytår.

Østjylland

Østjylland dækker vi skam stadig, selv om vi ikke længere har lokalredaktioner i kommunerne rundt om Aarhus. Vi bringer meget gerne historier fra Odder, Skanderborg, Favrskov, Nord- og Syddjurs af bred interesse for læserne i hele vores dækningsområde, og vi prioriterer også at lave analyserende artikler om tendenser på tværs i kommunerne: Hvor mange er arbejdsløse i de enkelte kommuner, hvordan udvikler boligpriserne sig, hvordan er kriminalitetsmønstret osv.

Ååååh Aarhus

Her kan du læse om, hvorfor vi holder fast ved bogstavet Å i avisens navn.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

AGF For abonnenter

Hvert talent bærer sit eget ansvar i AGF: Ingen får gratis minutter

Annonce