Annonce
Erhverv

Fra lokalpolitik til lobbyisme: Han vil være Aarhus' stærke stemme over for hovedstaden

Marc Perera Christensen har afløst Bente Steffensen som direktør for Erhverv Aarhus. Forgængeren sad hele 17 år på posten. Der var 75 kandidater til stillingen i ansøgerfeltet. Foto: Jens Thaysen

Efter et halvt liv i politik har 39-årige Marc Perera Christensen trukket stikket og forladt sin plads i byrådet i Aarhus til fordel for direktørtjansen i en af erhvervslivets interesseorganisationer. Akkurat som den konservative partikollega Brian Mikkelsen også gjorde det i 2018.

AARHUS: I 13 år var Marc Perera Christensen synonym med Det Konservative Folkeparti i Aarhus Byråd.

Nu skal vi imidlertid til at lære ham at kende i en ny rolle, for 1. december skiftede den profilerede politiker spor, forlod de skarpe debatter i byrådssalen og satte sig i stedet i direktørstolen som den samlende stemme for byens erhvervsorganisation Erhverv Aarhus med 600 medlemsvirksomheder og 105.000 aarhusianske arbejdspladser.

Marc Perera Christensen meldte sin beslutning ud i midten af oktober. Omtrent fire måneder før havde partikollegaen på Christiansborg, Brian Mikkelsen, lavet et lignende sceneskift, da den tidligere erhvervsminister sagde farvel til Folketinget efter 24 år for at blive administrerende direktør i Dansk Erhverv. En interesseorganisation og arbejdsgiverforening, som Erhverv Aarhus er medlem af og deler kontorer med på niveau tre på Dokk1 med udsigt over Aarhus Havn.

Udefraset er det et kuriøst sammentræf, at to konservative profiler i Aarhus og København begge inden for få måneder vælger at forlade en politisk karriere for en toppost i en privat organisation, der taler netop erhvervslivets sag.

Marc Perera Christensen smiler over sammenhængen og indskyder, at han allerede i maj stillede sigtet ind på direktørposten i Erhverv Aarhus. Altså før Brian Mikkelsen varslede sit karriereskifte. Og et halvt år før sceneskiftet blev en realitet.

Annonce

Erhverv Aarhus

Erhverv Aarhus er interesseorganisation (varetagelse af interesser) og samlingspunkt (arrangementer og netværk) for virksomhederne i Aarhus.Organisationen har 600 medlemmer og repræsenterer 105.000 arbejdspladser.

Marc Perera Christensen er ny direktør for Erhverv Aarhus per 1. december 2018. Her afløste han Bente Steffensen efter 17 år på posten.

Erhverv Aarhus går i foråret i gang med at opdatere organisationens strategi.

Den nuværende strategi tæller følgende fire fokuspunkter: Udvikling & Infrastruktur (E45, Marselistunnel, lufthavn og arbejdskraft), Internationalisering (tiltrækning af medarbejdere), Uddannelse & Innovation (kobling mellem uddannelse og erhvervslivets behov) samt Kultur & Sport (etablering af samarbejde mellem erhverv, kultur og sport).

Udsigten fra direktøren for Erhverv Aarhus' kontor på Dokk1 er, som den skal være. Nemlig til produktionen på havnen. Foto: Jens Thaysen

I mål som politiker

I en tid, hvor erhvervsledere ofte taler om at finde sit eget eller virksomhedens 'hvorfor', er det oplagt at spørge den nye direktør om, hvad der ligger bag beslutningen om at forlade politik til fordel for Erhverv Aarhus?

'Hvorfor' har i Marc Perera Christensens tilfælde flere nuancer.

- Jeg har i en længere årrække kigget på Erhverv Aarhus som organisation og et sted, som jeg godt kunne se mig selv den dag, jeg skulle videre og ud af politik. Derfor tog jeg tidligt kontakt til det rekrutteringsbureau, som havde opgaven med at finde en ny direktør, da jeg hørte, at jobbet ville blive ledigt. Jeg kender Erhverv Aarhus fra min tid som byrådsmedlem som en organisation, hvor holdninger bliver omsat til beslutninger, og hvor jeg har fået kvalificeret med- og modspil som politiker. Samtidig er min lyst til at arbejde med vækstvilkår for virksomhederne og internationalisering i byen aldrig dampet af, siger Marc Perera Christensen til Erhverv+ Østjylland.

Omvendt føler han, at han var i mål som politiker. Han fylder 40 år til april og har været politisk aktiv i mere end halvdelen af sit liv.

Marc Perera Christensen er uddannet markedsføringsøkonom fra Aarhus Business College (tidligere Aarhus Købmandskole) og arbejdede som forretningsudvikler for små og mellemstore virksomheder, mens han sad i byrådet i Aarhus. Han er i øvrigt vokset op med en far, der drev egen virksomhed, hvorfor han med egne ord er rundet af det private erhvervsliv. Foto: Jens Thaysen

Rådmand og enmandshær

Marc Perera Christensen kom ind i Aarhus Byråd i marts 2006 som suppleant, da Poul B. Skou valgte at trække sig, og som eneste konservative medlem af salen dengang. Ved kommunalvalget i 2009 opnåede Marc Perera Christensen sit bedste valg med knap 6000 personlige stemmer - tredjeflest i Aarhus - og han fik posten som rådmand for Kultur og Borgerservice.

Og selv om Marc Perera Christensen har haft flere gode kolleger i sit konservative team i Aarhus, så har han også været lidt af en enmandshær, og præcis sådan sluttede det. Ved det seneste valg tog han alene 41,5 procent af de konservative stemmer - 3341 af slagsen - i Danmarks næststørste by, mens partiet måtte nøjes med 4,2 procent af det samlede stemmeantal.

Det rakte kun til et enkelt mandat. Posten som de konservative repræsentant i byrådet er nu overdraget til suppleant Mette Skautrup.

- Hvis du skal sidde i byrådet, skal du både være optaget af de langsigtede, strategiske beslutninger for byen og de trivielle hverdagsudfordringer, som betyder meget for folk, og når du ikke er det længere, så er det også tiden til, at du skal give stafetten videre til dem, der gerne vil. Det var netop den situation, jeg stod i. Den hverdagstrivielle del af byrådsarbejdet trækker slet ikke i mig mere. Det gør det til gengæld at være her, hvor jeg kan forene min fagprofessionelle interesse for erhvervslivets vilkår med strategiske handlinger, forklarer Marc Perera Christensen.

Politik er stigmatiserende

Marc Perera Christensen fastholder sin ret til, at folkevalgte politikere skal have mulighed for at bryde ud af boblen og vælge en ny vej, som han selv, Brian Mikkkelsen (Dansk Erhverv), Karen Hækkerup (Landbrug & Fødevarer), Lene Espersen (Danske Arkitektvirksomheder) og Louise Gade (prorektor, VIA University College) blandt andre har gjort det.

- Skulle jeg være andet end politiker i mit liv, så var det nu, og jeg har aldrig haft ambitioner om at være et politisk brand forever. Derfor skal der også være en vej tilbage for mig og alle andre, der har aftjent deres politiske værnepligt, men i Danmark er det nærmest mere stigmatiserende at bekende sin politiske kulør end at tale åbent om seksuelle præferencer. Jeg har stadig mit værdisæt og mine holdninger, og jeg vil være konservativ, til jeg dør. Det er en forening, som jeg er medlem af, som andre er medlem af fodboldklubben, men nu er det en ny rolle, som jeg skal spille, fortæller Erhverv Aarhus-direktøren.

Han har derfor stor fokus på at være så objektiv og neutral som mulig i sin eksekvering af rollen. Og han ved godt, at han ikke skal invitere erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) på besøg i Aarhus til et af sine første arrangementer som direktør, selv om det kunne være nok så relevant for både by og minister.

- Det at være folkevalgt giver dig en række kompetencer, som heldigvis er ved at blive anerkendt. Du lærer at tage fat i et tema og gøre det til en beslutning, og det ligger dér en stor lederkraft i. Og dét at være rådmand i et magistratstyre giver reel erfaring om ledelse, fordi du selv i en lille magistrat sidder i spidsen med det driftsmæssige ansvar for 1000 medarbejdere og et budget på en mia. kroner. Den slags virksomheder har vi altså ikke så mange af.

Aarhus versus hovedstaden

Det tidligere konservative byrådsmedlem ved godt, at han stadig vil blive set som sådan, men når han deltager i møder, er der en dagsorden, og det hjælper alle med at finde ind på sporet. Samtidig er han slet ikke i tvivl om, at fortiden inden for det politiske system i Aarhus og det store nationale netværk blandt beslutningstagere, han har med i sin bagage, er en fordel i det nye job.

For det er netop, hvad jobbet nu handler om. At varetage interesser for det aarhusianske erhvervsliv udadtil og være samlingspunktet for de selvsamme virksomheder som facilitator af arrangementer og netværk indadtil.

- Aarhus har et behov for at være tydelig over for hovedstaden og beslutningstagerne dér, ligesom vi skal være det i forhold til Dansk Erhverv og Dansk Industri og deres strategier for Vestdanmark. Dér skal vi i Erhverv Aarhus være med til at sikre en tæt dialog, så der er hul igennem til vores dagsordner på organisationsniveau.

- Jeg kan godt lide at påvirke beslutninger og rammevilkår, og jeg er stadig i en verden, hvor mine handlinger har en umiddelbar konsekvens. Det trives jeg med. Samtidig er der tale om en stilling, hvor jeg kan udvikle mig, og som indeholder både ledelse og drift, siger Marc Perera Christensen.

Fokus på flere medlemmer

I byrådet i Aarhus var Marc Perera Christensen kendt som en samarbejdets mand med talegaverne i orden og tålmodigheden til at gøre tingene ordentligt. Som da han som politisk primus motor kørte Region Midtjylland tynd for at samle opbakning til Europæisk Kulturhovedstad 2017 og stod fadder til Danmarkshistoriens vel nok bredeste forlig med deltagelse af 500 folkevalgte politikere på tværs af 19 kommuner og et regionsråd. Kun Venstre i Favrskov og Dansk Folkeparti i Struer valgte at stå udenfor.

Det er ligeledes kompetencer og erfaringer, han tager med sig ind i jobbet som direktør for Erhverv Aarhus.

Indadtil håber han på vokseværk i de kommende år. Der skal endnu flere medlemsvirksomheder om bord i den lokale erhvervsorganisation. Især blandt de nye virksomhederne i Aarhus, som er ved at have fundet sit fodfæste og er klar til at bevæge sig fra startup til scaleup.

- Vi skal gøre os attraktiv for både yngre virksomheder og de yngre ledere, der er i byen. Erhverv Aarhus har et ry for at være for de etablerede, og det er vi fortsat, men det må ikke blive en oldboysklub, og de nye firmaer repræsenterer også en vigtig del af byens dna. Vores arrangementer og events skal samtidig være en mulighed for at drive sin virksomhed. Ikke som rene salgsnetværk, men det kræver en indsats at engagere sig i et netværk, og så skal der også være mulighed for at få noget af indsatsen igen. Det vil jeg arbejde for, slutter Marc Perera Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Unge fortsætter hærgen i Gellerup efter politiskud: Tre teenagere anholdt

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

Annonce