Annonce
Skanderborg

Fra lutter idyl til krisetilstand: Forældre raser over mulig lukning af landsbyskole

Her ses Aia give Bodil en løbeseddel ved søndagens underskriftsindsamling. Bodils børn har netop købt hus i området i håb om, at deres børn kunne starte på Bjedstrup Skole. Foto: Mikkel Schwab
Der varsles skoleændringer i Skanderborg Kommune, og de små landsbyskoler risikerer at stå for skud. Det får frustrerede forældre til at gå sammen om underskriftsindsamlinger, aktionsgrupper og demonstrationer. Vi kommer til at larme så meget som muligt, lover de.

SkANDERBORG: - Lige pludselig gik det fra lutter idyl til den her situation, hvor folk er gået i total krisetilstand.

Sådan lyder det fra en af de frustrerede forældre, Ditte Jensen, der stiller sig kritisk over for det oplæg, som Skanderborg Kommune sendte ud i begyndelsen af ugen.

Oplægget beskriver blandt andet, hvordan den økonomiske udfordring med et stigende antal børn i kommunen kan løses.

Et af forslagene går på at lukke nogle af kommunens landsbyskoler, heriblandt den lokale naturskole i Bjedstrup, der beskrives som hjertet mellem fem-seks landsbyer af forældrene. Børnene ville i stedet skulle sendes til skoler i enten Ry eller Skanderborg by, og det er flere forældre meget oprørte over, fortæller Ditte Jensen.

- Vi er både kede og vrede over det, der er på tegnebrættet. Det ligner en meget landsbyfjendtlig strategi fra kommunen, siger hun.

Annonce
33-årige Ditte Jensen bor selv i Svejstrup, en kilometer fra den lokale naturskole i Bjedstrup, og hun kæmper sammen med andre forældre om at bevare de små landsbyskoler. Privatfoto

Ønskede landsbysamfund

Ditte Jensen flyttede sammen med sin familie fra København til Skanderborg Kommune for at komme tættere på bedsteforældre, natur, men også for blive en del af et landsbysamfund med en velfungerende skole, fortæller hun.

Men de er ikke de eneste, der har taget lignende spring. Skanderborg Kommune oplever en voldsom befolkningstilvækst med særligt unge børnefamilier som flytter dertil, og det giver kommunen store økonomiske udfordringer.

Derfor kræver det stigende antal børn et opbrud i, hvordan kabalen med dagplejer, børnehaver og folkeskoler skal gå op, og det er blandt andet derfor skolesammenlægningen kommer i spil.

Ikke en pølsefabrik

Et andet forslag fra kommunen går på, at nogle af landsbyskolerne bliver lavet om til specialskoler.

- Men det vil betyde, at vores landsbyer bliver taxa-transit-zoner, hvor man kører specialelever fra Hørning hertil, men kører vores egne børn væk herfra, og det giver ret lidt mening i vores hoved, siger Ditte Jensen.

Søndag for- og eftermiddag gik derfor med at samle underskrifter ind i de mindre landsbyer. Allerede nu har de samlet cirka 800 underskrifter på tre dage, og derudover er flere forældre 'gået amok' på de sociale medier, fortæller Ditte Jensen.

- Vi er i gang med at arrangere flere aktionsgrupper og en demonstration i Skanderborg. Kommunen skal forstå, at det ikke er ligegyldigt for os borgere. Vi vil gerne kæmpe for vores landsbyskoler, og det betyder, at vi kommer til at larme så meget som overhovedet muligt, siger hun.

Søndag og mandag sætter flere forældre og skolebestyrelser sig sammen for i samarbejde at finde frem til alternative løsningsforslag.

- Det gør vi, fordi vi forstår, at det er en svær økonomisk kabale, der skal gå op, men vi håber, at vi i fællesskab kan komme frem til en løsning, der ikke går ud over landsbyskolerne, siger Ditte Jensen og tilføjer:

- Vi vil gerne være konstruktive og imødekommende, men vi mener, at der er større værdier på spil, end hvad der kan måles i kroner og ører. Det er ikke en pølsefabrik, som man kan køre en stor sparemaskine henover, det er kvaliteten af vores børn liv.

Torsdag har man indkaldt til stormøde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce