Annonce
Skanderborg

Fra lutter idyl til krisetilstand: Forældre raser over mulig lukning af landsbyskole

Her ses Aia give Bodil en løbeseddel ved søndagens underskriftsindsamling. Bodils børn har netop købt hus i området i håb om, at deres børn kunne starte på Bjedstrup Skole. Foto: Mikkel Schwab
Der varsles skoleændringer i Skanderborg Kommune, og de små landsbyskoler risikerer at stå for skud. Det får frustrerede forældre til at gå sammen om underskriftsindsamlinger, aktionsgrupper og demonstrationer. Vi kommer til at larme så meget som muligt, lover de.
Annonce

SkANDERBORG: - Lige pludselig gik det fra lutter idyl til den her situation, hvor folk er gået i total krisetilstand.

Sådan lyder det fra en af de frustrerede forældre, Ditte Jensen, der stiller sig kritisk over for det oplæg, som Skanderborg Kommune sendte ud i begyndelsen af ugen.

Oplægget beskriver blandt andet, hvordan den økonomiske udfordring med et stigende antal børn i kommunen kan løses.

Et af forslagene går på at lukke nogle af kommunens landsbyskoler, heriblandt den lokale naturskole i Bjedstrup, der beskrives som hjertet mellem fem-seks landsbyer af forældrene. Børnene ville i stedet skulle sendes til skoler i enten Ry eller Skanderborg by, og det er flere forældre meget oprørte over, fortæller Ditte Jensen.

- Vi er både kede og vrede over det, der er på tegnebrættet. Det ligner en meget landsbyfjendtlig strategi fra kommunen, siger hun.

33-årige Ditte Jensen bor selv i Svejstrup, en kilometer fra den lokale naturskole i Bjedstrup, og hun kæmper sammen med andre forældre om at bevare de små landsbyskoler. Privatfoto
Annonce

Ønskede landsbysamfund

Ditte Jensen flyttede sammen med sin familie fra København til Skanderborg Kommune for at komme tættere på bedsteforældre, natur, men også for blive en del af et landsbysamfund med en velfungerende skole, fortæller hun.

Men de er ikke de eneste, der har taget lignende spring. Skanderborg Kommune oplever en voldsom befolkningstilvækst med særligt unge børnefamilier som flytter dertil, og det giver kommunen store økonomiske udfordringer.

Derfor kræver det stigende antal børn et opbrud i, hvordan kabalen med dagplejer, børnehaver og folkeskoler skal gå op, og det er blandt andet derfor skolesammenlægningen kommer i spil.

Annonce

Ikke en pølsefabrik

Et andet forslag fra kommunen går på, at nogle af landsbyskolerne bliver lavet om til specialskoler.

- Men det vil betyde, at vores landsbyer bliver taxa-transit-zoner, hvor man kører specialelever fra Hørning hertil, men kører vores egne børn væk herfra, og det giver ret lidt mening i vores hoved, siger Ditte Jensen.

Søndag for- og eftermiddag gik derfor med at samle underskrifter ind i de mindre landsbyer. Allerede nu har de samlet cirka 800 underskrifter på tre dage, og derudover er flere forældre 'gået amok' på de sociale medier, fortæller Ditte Jensen.

- Vi er i gang med at arrangere flere aktionsgrupper og en demonstration i Skanderborg. Kommunen skal forstå, at det ikke er ligegyldigt for os borgere. Vi vil gerne kæmpe for vores landsbyskoler, og det betyder, at vi kommer til at larme så meget som overhovedet muligt, siger hun.

Søndag og mandag sætter flere forældre og skolebestyrelser sig sammen for i samarbejde at finde frem til alternative løsningsforslag.

- Det gør vi, fordi vi forstår, at det er en svær økonomisk kabale, der skal gå op, men vi håber, at vi i fællesskab kan komme frem til en løsning, der ikke går ud over landsbyskolerne, siger Ditte Jensen og tilføjer:

- Vi vil gerne være konstruktive og imødekommende, men vi mener, at der er større værdier på spil, end hvad der kan måles i kroner og ører. Det er ikke en pølsefabrik, som man kan køre en stor sparemaskine henover, det er kvaliteten af vores børn liv.

Torsdag har man indkaldt til stormøde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bandekonflikt ulmer igen i Aarhus: 23-årig sigtet efter bandeparagraf

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce