Annonce
AGF

Fra Lyseng til landsholdet: - Ja, goddag. Jeg er Jens Stage - til dem, der ikke ved det

Jens Stage (i midten) har taget en bemærkelsesværdig rejse til landsholdet, som en lørdag blev udtaget til. Foto: Bo Amstrup/Scanpix
Jens Stage tog lørdag et skridt op på en endnu større scene da århusianeren for første gang blev udtaget til det danske landshold. En bemærkelsesværdig rejse for den 25-årige, der for fem år siden spillede 2. divisionsfodbold i Brabrand.

FODBOLD: Ingen har nogensinde været så meget tredjehjul som Jens Stage, da han for fem år siden blev præsenteret som ny spiller i AGF.

På hans højre side stod Morten 'Duncan' Rasmussen. Forsvarende dansk mester, levende AGF-legende, kommende alltime Superligatopscorer og netop hentet "hjem" fra FC Midtjylland.

På Stages venstre side stod Jens Jønsson. Vel nok den største profil i en AGF-trup, der et halvt år forinden var rykket op i Superligaen. Han havde netop forlænget sin kontrakt.

Annonce

Og så var der altså Jens Stage. En gut ude fra 2. divisionsklubben Brabrand.

Han havde fået lov til at træne med AGF i længere tid, og nu havde Glen Riddersholm og kompagni endelig besluttet sig for at give den dengang 19-årige en kontrakt.

De tre spillere blev præsenteret for pressen på Ceres Park. Størst interesse var der om hjemvendte 'Duncan'. Og der var en stor forløsning omkring Jønssons forlængelse, som havde været debatteret længe.

Da Jens Stage som den sidste fik stukket mikrofonen i hånden af Morten 'Duncan' Rasmussen følte han, at han hellere måtte tage den fra bunden.

- Ja, goddag. Jeg er Jens Stage, til dem, der ikke ved det. Jeg er rigtig glad for at være her, og det har været min drøm siden jeg første gang kom på stadion herude som tilskuer. Jeg har stået og råbt efter Morten 'Duncan' utallige gange, fordi jeg ikke syntes, han scorede nok mål. Men det tror jeg på, han gør nu, lød det fra en tydeligt nervøs teenager.

Jens Stages tid i AGF tog voldsom fart. Han begyndte som back og blev siden anfører og solgt til FC København for 20 millioner kroner. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Stage er en rigtig Aarhus-dreng. Opvokset i Jægergårdsgade og AGF-fan.

Det sidste lægger han i øvrigt ikke skjul på, at han stadig er - bare ikke lige når AGF møder hans nuværende arbejdsgiver FC København.

Fra Lyseng til landsholdet

Lørdag blev Jens Stage udtaget til landsholdet efter at flere spillere har meldt fra.

Det er første gang, at midtbanespilleren skal trække i rød og hvid for A-landsholdet. Han har tidligere været på U18-landsholdet og spillet seks U21-landskampe, blandt andet ved U21-EM i 2019.

Og det er en ganske bemærkelsesværdig udvikling for en mand, der som U17-spiller blev vraget i AGF og derfor tog tilbage til vennerne i IF Lyseng for at spille på et lavere niveau.

De spillede blot i den tredjebedste række for aldersklassen. Men de havde det sjovt. Det var alle de "gutter," Jens Stage er vokset op med fra Fjordsgades Skole i det centrale Aarhus. De var begyndt at spille sammen i ASA og rykkede siden til IF Lyseng da der ikke var nok spillere til at opretholde et hold i midtbysklubben.

Og ude i Lyseng gik snakken om den her dreng, der spillede hyggebold, men som nogle mente var alt for god til blot det.

Blandt andre den tidligere danske landsholdsspiller Morten Bruun, der selv har sin gang i Lyseng. Når han af og til mødte Brabrands cheftræner Tom Søjberg snakkede de om den her unge mand.

De har givetvis vendt ting á la følgende citat, som Morten Bruun - der i dag er ekspertkommentator på TV - skrev på sin twitterprofil for nogle år siden:

- Hænderne op, alle jer, der gennem årene har fortalt mig, at "Jens Stage er for dårlig i de små rum." Jeg har altid svaret, at han til gengæld er utroligt god i de store.

Annonce

2. division som 16-årig

Ved siden af jobbet som styrmand for Brabrands bedste hold er Tom Søjberg lærer på Lauersens Realskoles 10. klasseslinje. Og de spiller fodbold.

Her begyndte Jens Stage sammen med alle sine venner. Stadig var fodbolden mest af alt for sjov.

Men da året var omme spurgte Tom Søjberg den nu 16-årige Stage, om det ikke var på tide at give fodboldkarrieren en chance til. Han kunne komme ud til ham i Brabrand og spille.

Stage, der allerede var begyndt på Danmarksserieholdet i IF Lyseng ved siden af kampene med kammeraterne på U17, tøvede ikke med at takke ja.

Jens Stage fik debut for Brabrand som 16-årig i 2. division. Arkivfoto: Ole Nielsen

Det eneste, han bad om, var en kasse til sine støvler og skinner, så han ikke skulle slæbe dem frem og tilbage mellem gymnasiet og klubben.

Siden har han kun sat sine ben i IF Lyseng når han skal se sine tidligere holdkammerater og venner spille. Det gjorde han til gengæld hver uge da han stadig boede i Aarhus - om de var på 2. divisionsholdet eller spillede i Serie 3.

Annonce

Landsholdsspiller fra Brabrand

På Århus Stiftstidendes sportsredaktion har vi meddelere ansat, der ringer de kampe hjem, journalisterne ikke selv har tid til at tage ud og reportere fra.

Leo Jacobsen har været ansat i mere end 40 år. Så han har set og hørt lidt af hvert. Alligevel var han jævnligt svært begejstret for seks-syv år siden, når han havde dækket Brabrand. I første omgang deres andethold i Jyllandsserien og siden 2. divisionsholdet.

- Nu scorede han igen, ham Jens Stage. Han er altså kun 16 år.

- Han scorede to mål i dag, Jens Stage.

- Nu har de udtaget Jens Stage til U18-landsholdet.

Jens Stage har tidligere optrådt for Danmark på U21-landsholdet. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Og Leo havde ret. Det var højst unormalt, det der foregik.

Det sker stort set aldrig at 16-årige får spilletid i den fysisk granvoksne 2. division. Og da slet ikke på den centrale midtbane. Og det er vel næppe tidligere set, at de dominerer som Jens Stage gjorde det. Scorede mål, drev spillet frem.

Og det er aldrig sket før, at Brabrand har fået en spiller udtaget til et landshold. Men Jens Stage blev kaldt ind til U18-landsholdet.

Selvom de fleste andre landsholdskammerater stadig spillede i Danmark, så spillede de for de store klubbers ungdomshold. Ja, nogen af dem vidste ikke engang hvad Brabrand var, når Jens Stage præsenterede sig.

Annonce

Elskede i datid

Ligesom ungdomslandsholdet fik AGF så småt øjnene op for Stage, som Tom Søjberg havde forsøgt at tippe dem og FC Midtjylland om.

Daværende ulve-træner Glen Riddersholm fandt ikke plads til ham i Herning, men han havde ikke glemt navnet Jens Stage da han overtog jobbet som træner i AGF.

Jens Stages tid i AGF tog eksplosiv fart. Fra bænkevarmer til back til kant til central midtbanespiller til anfører.

AGFs fans elskede Jens Stage. Det sang de kamp efter kamp. Han var med sin arbejdsomhed, vilje og målnæse indbegrebet af den stil, Riddersholms afløser David Nielsen søgte.

Men i 2019 solgte klubben ham til FC København for 20 millioner kroner. Klubben scorede gevinsten, Stage ville gerne op på næste hylde og fansenes kærlighed slog over i datid.

Mest ekstremt og uhyrligt blev det, da der blev kastet fyrværkeri ind i gennem et vindue i spillerens lejlighed, hvilket der naturligvis blev taget stor afstand fra i både AGF og store dele af fanbasen.

Alt det er i fortiden nu for Jens Stage, der fyldte 25 år i mandags.

Nu er han landsholdsspiller, hvor han i øvrigt genforenes med en anden tidligere Lyseng-spiller, Jens Jønsson.

Men han behøver næppe at præsentere sig længere.

Hænderne op, alle jer, der gennem årene har fortalt mig, at "Jens Stage er for dårlig i de små rum." Jeg har altid svaret, at han til gengæld er utroligt god i de store.

Morten Bruun
Annonce
Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden

Annonce