Annonce
Debat

Fra madpakke til skolemad: Mætte børn trives bedre - og skaber lighed

"I sidste års budget i Aarhus Kommune sikrede vi 60 millioner kroner til etablering af 16 produktionskøkkener. Hensigten er at kunne tilbyde forældrebetalte måltider til alle skoler, dagtilbud og klubber i Aarhus", skriver Thomas Medom og Mette Bjerre. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Madpakken kan være en træls størrelse. Som forælder er det ofte en pligt at skulle smøre den midt i en travl morgen. Som barn er det ikke altid drømmen at spise den.

Sund og varieret kost i maven er det bedste udgangspunkt for at trives og for at kunne lære nyt. Det giver energi til både at lære og lege.

I sidste års budget i Aarhus Kommune sikrede vi 60 millioner kroner til etablering af 16 produktionskøkkener. Hensigten er at kunne tilbyde forældrebetalte måltider til alle skoler, dagtilbud og klubber i Aarhus. I forvejen findes produktionskøkkener på seks skoler.

Annonce

Med produktionskøkkener i folkeskolerne bliver det også meget nemmere at opnå målsætningerne om mere økologi, mindre madspild og mindre klimaaftryk. Men opgaven med at skabe gode måltider til børn og unge kræver mere end produktionskøkkener.


Vi vil i hvert fald hellere være sammen med vores børn, end vi vil smøre leverpostejsmadder.


Madvaner grundlægges i barndommen og har livslang indflydelse på sundheden. Den sociale ulighed er også ofte ganske tydelig i madpakken og giver børn på tværs af sociale skel meget ulige chancer for at klare sig godt. At spise mad sammen giver fællesskab og gør børn madmodige.

Derfor foreslår vi sammen med Radikale Venstre og Enhedslisten nu at tage næste skridt med en plan for opstart af madordningerne, som blandt andet tager højde for:

- At gode kostordninger ikke kommer til at betyde, at der trækkes penge ud af undervisningen og tiden sammen med børnene.

- At der bliver indført en model med inspiration fra København, hvor der gives tilskud til børn fra familier med lav indkomst.

- At eleverne kan inddrages i madlavningen i højere grad, end tilfældet er i dag. Der er nemlig masser af læring i at bidrage til at lave måltiderne.

Med etableringen af produktionskøkkener og en god plan for driften af madordningerne sikrer vi børnene et godt fælles udgangspunkt for at kunne lege og lære, og så trækker det da heller ikke ned, at vi som forældre får fjernet en stressfaktor fra hverdagen.

Vi vil i hvert fald hellere være sammen med vores børn, end vi vil smøre leverpostejsmadder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce