Annonce
Erhverv

Fra manden på gulvet og op i skyen og tilbage igen

Egentlig ville Jørgen C. Friis have været ingeniør. Det fik ham tidligt ud på byggepladser, hvor han hurtigt fik stor respekt for godt håndværk. Senere uddannede han sig til lærer, fordi han godt kunne lide psykologien og mekanismerne mellem mennesker. Siden har Jørgen C. Friis kombineret sine erfaringer til at udvikle sit profilværktøj, der er lige så anvendeligt for manden på gulvet som lederen, og med en pædagogisk tilgang til overleveringen, der gør personanalyse let at forstå og anvendelig. Foto: Kim Haugaard

Det lille Odder-firma e-stimate har i mere end 15 år udviklet webbaserede personlighedstest til både erhvervslivet og sportens verden. For tredje år i træk er virksomheden kåret som Danmarks bedste testudbyder.

Annonce

Du kan være rød, resultatorienteret og handlekraftig.

Du kan være gul, udadvendt og nytænkende.

Du kan være grøn, social og følelsesorienteret.

Eller du kan være blå, reserveret og struktureret.

Ja, faktisk er du lidt af det hele, men i en personlig adfærdsanalyse fra e-stimate i Odder vil din profil bone ud på primært to farver. Hver farve vil så igen være delt op i to underliggende facetter, og i sidste ende kan profilen være med til at pege på, hvordan du er at arbejde sammen med, hvad der motiverer dig og hvilken adfærd, andre kan forvente fra dig i forhold til for eksempel kommunikation.

- Testen er ikke sandheden. En test kan kun forudsige 15-20 procent af en persons fremtidig adfærd, men den giver mulighed for at stille nogle bedre spørgsmål om og til personen, forklarer Jørgen C. Friis, der siden 2001 har været manden bag HR-værktøjet til rekruttering og udvikling af medarbejdere, ledere, talenter og teams.

I dag kan e-stimate kalde sig Danmarks bedste testudbyder. For tredje år i træk må branchens største, stærkeste og internationale brands se sig slået af den lille Odder-virksomhed, når det handler om tilfredshed blandt brugerne. Det gælder i øvrigt både på parameteret 'Net Promoter Score', der er sandsynligheden for, at en kunde vil anbefale netop e-stimate til en ven, kollega eller forretningsforbindelse, og på brancheanalysens mest for pengene-parameter.

Annonce

500 autoriserede konsulenter

Hemmeligheden peger i flere retninger, som en profilanalyse også vil gøre. Men først og fremmest prisen per test er holdt langt nede, fordi e-stimate altid er gået efter at være at udvikle manden på gulvet frem for toplederen.

- Værktøjet skal være brugbart på operationelt niveau, og her er der typisk ikke afsat mere end 500 kroner på medarbejder, siger Jørgen C. Friis.

Selve testen foregår ved at tage stilling til 48 forskellige udsagn i et webbaseret program, og så er selve overdragelsen af resultaterne bygget letforståeligt og pædagogisk op, således testpersonen ikke bare får sin profil, men selv er med til at skabe den.

Det foregår for eksempel ved hjælp af terninger, balloner, legoklodser eller gulvtæpper - you name it! - i de fire profil-farver. På den måde bliver afleveringen aktiv for den enkelte - Co-creation med et moderne ord - mens selve overdragelsesforretningen bliver foretaget af de mere end 500 autoriserede konsulenter, som e-stimate har uddannet i brug af profil-værktøjet. Konsulenter, der er ansat som interne eller eksterne HR-konsulenter i andre virksomheder.

- For der er jo ikke noget, der tyder på, at en profil er bedre, hvis man ikke forstår den..., lyder det.

Annonce

Branchen på nakken

E-stimate er i sig selv nærmest et enkeltmands-firma. Jørgen C. Friis har en smule hjælp på kontoret i Erhvervshuset Boulevarden 13, mens programmering, bogholderi, markedsføring og serverdrift er outsourcet.

- Det hele foregår oppe i skyen, så jeg har ikke behov for mange ansatte, siger direktøren, som har et større netværk af specialister at trække på som forskere, psykologer og psykometrikere, der sikrer validitet og evidens.

Grunden til e-stimates profilværktøjer lagde Jørgen C. Friis i sin tid sammen med ledelseseksperten Bruno Christensen, der fik udviklet første-versionen på IBM som en del af et Ph.d-projekt. De oprettede et fælles selskab til deres 360 graders web-baserede personlighedstest, og da Bruno Christensen gik bort, testamenterede han rettighederne til sin kompagnon.

- Tidligere personlighedstest var lavet med rekruttering og ikke udvikling for øje og fortalte, hvad folk ikke duede til. Og vi fik hele branchen på nakken, fordi online-scoringen blev anset som useriøs. Der var jo ikke andre, der gjorde det, siger Jørgen Friis og tilføjer, at han i 2010 gik all-in på personprofilerne.

- I sidste måned solgte jeg for lige så meget, som jeg gjorde hele det første år. Vi er ikke kæmpestore, men vi har en tæt kunderelation og sidder på fem-ti procent af markedet i Danmark, vurderer Jørgen C. Friis.

Annonce

Generationsskifte på vej

Blandt de danske erhvervsreferencer er Magasin, Martin Professional, Danske Commodities, VIA University College og BKI Foods, og i idrætsverdenen er det FC Midtjylland (fodbold), Bakken Bears (basketball), Skanderborg Håndbold, Dansk Golf Union og Kongelig Dansk Yachtclub (sejlsport).

Men e-stimates profilværktøjer bliver også brugt i udlandet. Blandt andet af Aston Villa Football Club i England samt i Sverige, Schweiz, Tyskland, USA og Ungarn.

Netop den internationale scene bliver et stort indsatsområder i de kommende år. Et nyt selskab - e-stimate International - bliver etableret 1. juli, og Jørgen C. Friis får samtidig Jakob Pedersen, viral-ekspert bag Aarhus-virksomheden ActionCaller, som partner.

- Jeg har brugt Jakob som leverandør i fire år. Jeg kan det med profilerne, og han er stærk på it og markedsføring. Vores målsætning er at fordoble omsætning i Danmark på tre år samt i et andet land. Jeg nulstiller min forretning, og lykkes vi, kan han købe rettighederne af mig efterfølgende. Jeg er jo fyldt 60 år. Der bliver tale om et vækst-generationsskifte over de næste fem år, forklarer Jørgen C. Friis.

E-stimate accelererer i første omgang op i de nordiske lande. Derefter følger England og USA.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

René blev tilbageholdt for ikke at gå med mundbind: Hvor går grænsen for vagternes beføjelser?

Aarhus

Århusianer ny formand for landets lærere

Aarhus

Ansvaret for plejesvigt er placeret: Det skal nye kræfter ind i topledelsen af ældreområdet i Aarhus

Annonce