Annonce
Kultur

Fra moderne havnefront til lystbådehavn for træskibe: Skvulp med på havnerundfart i Aarhus

Isbjerget og Lighthouse, som er under konstruktion, på Aarhus Ø. Foto: Mette Pørtner Jensen
På en guidet havnerundfart med træskibet M/S Tunø folder Aarhus Havn sig ud i al sin kontrast mellem nyt og gammelt, for fra vandsiden er der første parket til at følge med i havnens udvikling. Lige fra den verdenskendte arkitekt Bjarke Ingels’ etagebyggeri, som aarhusianerne kalder servietholderen, og videre ind i lystbådehavnen, der er Nordens største for træskibe.

Under M/S Tunøs teakdæk brummer en tung tuk-tuk-lyd, der stammer fra en tocylindret Callesen-motor fra 1965. Det er ikke kun lyden af motoren på Danmarks sidst-byggede træfærge. Det er også lyden af en havnerundfart i Aarhus Havn.

Der er afgang, så snart besætningen har gennemgået sikkerhedsreglerne. M/S Tunø er et gammelt skib, men meget af det, som vi passagerer skal opleve den næste times tid, er nyt.

For der er skudt mange arkitektoniske kæmper op på havnefronten i Aarhus de seneste år. Både havnens fortid, nutid og fremtid kan de to kompagnoner Niels Ravn og Lars Hede fortælle om. De står bag Aarhus Sail Event, som arrangerer havnerundfarten.

Annonce

Tysk graffitikunst og eksklusive badehuse

I selskab med de to fortællelystne kompagnoner tukker den gamle træfærge ind mellem de forskellige havnefronter, som det kan være svært at overskue fra landsiden, men som man kan komme tæt på fra vandsiden.

Det er den tyske kunstner Hendrik Beikirch, der står bag det 210 kvadratmeter store portræt på Tekstilkajen. Foto: Mette Pørtner Jensen
På Aarhus Havnerundfart med M/S Tunø. Foto: Mette Pørtner Jensen
Kompagnonerne Lars Hede (t.h.) og Niels Ravn (t.v.) står bag Aarhus Sail Event. De mødte hinanden under deres studietid på Aarhus Universitet, hvor de lavede studenterradio sammen. Siden da gik deres veje i forskellige retninger, indtil de mødte hinanden igen i 2014. Dengang gik de sammen, da de fik et tilbud om at overtage skibet Aalekvasen Anna på foreningsbasis. Det var det første vindpust, der pustede til sejlene i Aarhus Sail Event, som siden da er vokset. Blandt andet med havnerundfart i Aarhus, og senest med sejlads mellem Aarhus og Skødshoved, som er blevet taget godt imod. Selv står de hovedsageligt for at fortælle om bord på skibene. Foto: Mette Pørtner Jensen
Kompagonerne Niels Ravn (t.v.) og Lars Hede (t.h.) fortæller om udviklingen på havnen i Aarhus. Foto: Mette Pørtner Jensen

DOKK1 er en af de første bygninger, vi ser, da M/S Tunø lægger fra kaj lige omkring Havnebadet ved Bassin 7. DOKK1 er Aarhus’ kultur- og multimediehus og huser både hovedbibliotek og teater- og koncertsal. Fra søsiden kan vi se Gongen. Et kunstværk, der er en rørklokke. Nybagte forældre kan aktivere den via en slåalarm fra fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital, når et barn bliver bragt til verden.

Videre op langs Olav de Lindes pakhus ved Balticagade kan vi se levnene fra tidligere tiders industrihavn, som i dag i stedet huser et stort modehus på Tekstilkajen. Ved pakhuset har den tyske graffitikunstner Hendrik Beikirch opført et 210 kvadratmeter stort kunstværk, som man kan se langvejsfra. Men vi sejler helt tæt på og får udsyn til alle detaljerne.

- Umiddelbart tror man, at det er et portræt af en gammel havnearbejder, men det er faktisk af en russisk mand. Den tyske kunstner er kendt for, at han sætter en dyd i at lære de mennesker, som han portrætterer, at kende, før han maler dem, fortæller Lars Hede igennem en mikrofon, inden M/S Tunø sætter kursen mod Aarhus Ø.

Aarhus Sail Event

Det er kompagnonerne Lars Hede og Niels Ravn der står bag Aarhus Sail Event.

Aarhus Sail Event har base i Aarhus, hvor blandt andet deres træskib M/S Tunø sejler havnerundfart.

Derudover samarbejdes med flere skibe, blandt andet skonnerterne Fylla og Fulton, men også matchrace-både og slæbebåden Jakob.

Ud over havnerundfart i Aarhus tilbyder Aarhus Sail Event også Jazz Boat, sælsafari på Samsø, tur til Mols og forskellige specialarrangementer som for eksempel askespredning.

Som noget nyt har de denne sæson genoptaget sejlads mellem Aarhus Havn og Skødshoved.

En havnerundfart i Aarhus tager en time med afgang fra Havnepladsen i midtbyen. Pris for voksne er 150 kroner. Pris for børn under 12 år er 75 kroner.

Læs mere på  www.aarhussailevent.dk.

Det var det første projekt, som BIG (Bjarke Ingels Group) har tegnet, der blev opført i det område, hvor første spadestik blev taget i 2016. Har man læst om de fascinerede bygninger, og har det vakt ens nysgerrighed, så er det en sjov oplevelse at se det fra vandsiden.

Annonce

Liv på havnen

For enden står etagebyggeriet AARhus, som aarhusianerne kalder servietholderen, får vi at vide, selv om det er meningen, at byggeriet skal forestille to A’er - som forbogstaverne i Aarhus. Den kom til i 2019, men var ikke den første bygning på øen. Den øverste lejlighed er den dyreste i Jylland til en pris på 24 millioner kroner. Nedenfor ligger en række badehuse, der har kostet mellem 1,2 til 1,75 millioner kroner. Dernæst rammer vi Havnebadet. Selv om det er en anelse køligt på denne dag i slutningen af april, sidder der folk og hygger, så man bliver selv helt inspireret til at gå i land og gå på opdagelse på caféer, kaffesteder og i hyggekroge på Aarhus Ø. Eller måske bare sidde og vente på, at lystfiskerne får bid.

Eksklusive badehuse foran AARhuset - også kaldet servietholderen. Foto: Mette Pørtner Jensen
Spidsen af Aarhus Ø. Foto: Mette Pørtner Jensen

Tilbage igen og rundt om Aarhus Ø møder vi Isbjerget, der næsten kan give én arktiske kuldegysninger, for det er en ret unik bygning. Det samme bliver det 142 meter høje Lighthouse, der bliver Danmarks højeste boligbyggeri, når det står færdig i 2022. Herfra kan vi se stien, der leder ind til badeanstalten Den Permanente, og kajakroere og vandhunde på stand up paddle-board sværmer om M/S Tunø, mens hun leder os helt ind i Lystbådehavnen og forbi træskibshavnen, der er det sted i Danmark, der har flest af sin slags. Omgivelserne er en stor kontrast til alt det nye, vi lige har været vidner til.

Skipper på M/S Tunø på denne havnerundfart var Aage Boesen. Foto: Mette Pørtner Jensen

Om udviklingen på havnen er der mange delte meninger. Men spørger man Lars Hede og Niels Ravn, er de fans.

- Det har givet mere liv til havnen. Der sker en masse, og der er masser at fortælle om. Man har formået at bevare både det nye og det gamle, fortæller Niels Ravn, før vi sætter kursen tilbage mod begyndelsesstedet.

Havnerundfarten er slut. En time på vandet går hurtigt. Men så har man heldigvis masser af tid til at gå på opdagelse i alle havnens krinkelkroge. Nu ved man nemlig nogenlunde, hvor de ligger.

M/S Tunø ved Havnekajen. Foto: Mette Pørtner Jensen
Annonce
AGF For abonnenter

AGF og David Nielsen har dårlige erfaringer med upåagtede modstandere: - Jeg er aldrig tryg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

2. halvleg er i gang: AGF er fortsat foran

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Aarhus

Politiet søger vidner: Buspassager lavede kysselyde og onanerede foran ung kvinde

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Kultur

Boganmeldelse: ”Grim” strikkebog er irriterende god

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Østjylland

Chris Ankers bror: 'Jeg ved, Chris ville have, vi skulle mindes ham med et smil, men lige nu er det med tårer'

Annonce