Annonce
Livsstil

Fra Mols Bjerge til Fyns land: Naturfotos er blevet designers passion

Caroline Abild Jessen naturfotos startede som et arbejdsprojekt men er blevet en nødvendig del af hendes liv.

-At følge årstidernes gang er det modsatte af optimering, siger Caroline Abild Jessen. Hun er egentlig bymenneske men for omkring fire år siden faldt hun over en hel bølge af videnskabelige undersøgelser, som kunne konkludere med evidens, at naturfotografiet har en helende effekt på syge og sårbare mennesker.

I særdeleshed, hvis beskueren er i stand til at genkende et stykke lokalnatur afbilledet, indfinder roens helende kraft sig.

Så hun henvendte sig til det nye supersygehus i Skejby for at byde ind på at dekorere værelser og gange med naturfotos, der favnede det geografiske område, som patienterne kom fra. Hun fik et foreløbigt go til projektet og har altså de sidste fire år været ekstremt opmærksom på lys og vejrlig.

Hun planlægger nemlig aldrig at tage ud og fotografere. Det er sådan set naturen, der styrer hendes linse. For hvis lyset eller vejret er i vatter, så ved hun lige præcis om hun skal tage til Tangkroen i tusmørke eller få solens første stråler i kassen ved Ballehage strand.

Annonce
Caroline Abild Jessen her fotograferet på Godsbanen i Aarhus, hvor hun deler kontor med andre kreative. Foto: Rikke Helweg

- Den dag Dolly Parton sad med mine puder

Caroline Abild Jessen har altid brugt kameraet som et redskab i sine kreative processer. Og har altid været fascineret af naturens mønstre. Hun er uddannet som tekstil designer på Designskolen i Kolding og arbejdede en årrække som emballagedesigner ved LEGO, med at redesigne Bjørn Wiinblads univers for Rosendahl og ikke mindst har hendes mønsterkollektioner for IKEA givet anledning til en del sjove historier. Én af dem nåede over Atlanten:

-Jeg blev ringet op af en af mine venner. Hendes barn sad og så ungdomsserien med Miley Cyrus ”Hannah Montana” og lige pludselig lød det inde fra stuen: ”Mor, Carolines puder er i fjernsynet!”. Dér sad Dolly Parton i en sofa på gæstevisit i serien og lænede sig ind i mine puder fra ”Flower Plower” serien, fortæller Caroline Abild Jessen.

Der er altid 'Breaking News' i naturen

Det skulle desværre vise sig at Skejby Sygehus ikke kunne finde penge i budgettet til at finansiere naturfotos til deres patienter. Det har dog ikke betydet at Caroline har opgivet naturfotos som genre, for som hun uddyber:

-I løbet af projektet kom der så en klimakrise til, som gav et nyt perspektiv til mit projekt. Den lokale natur var nu også et vigtigt parameter at opdyrke, passe på og værne om i fremtiden for at undgå at ødelægge vores planet, siger hun og fortsætter:

-Jeg er blevet så vild med den lokale natur, at jeg nu også underviser unge på Århus Designskole i at få øjnene op for denne skønhed.

Hun vejleder i at fotograferer stort og småt i naturen omkring dem., For at de kan mærke roen i dem selv, følge naturens gang, se lyset og farverne, de mange strukturer og teksturer, lægge mærke til forandringer igennem årstiderne, opleve solopgange og solnedgange og se al den gratis skønhed.

-Jeg plejer at sige, at der i naturen altid er ”Breaking News”, da den hele tiden er i forandring og giver nye oplevelser alt efter tidspunkt på årstiden, dagen, vind og vejr.

Caroline Abild Jessen har kreereret fire forskellige plakater med naturfotos fra Fyn, Mols Bjerge, Vesterhavet og Aarhus. De kan købes i fordelsklubben (avisfordele.dk).

Foreløbigt kan de nydes henover de næste sider

Morgenlys Ballehage strand Aarhus Foto: Caroline Abild Jessen
Hest en morgenstund i Beder ved Aarhus. Foto: Caroline Abild Jessen
Ved Valdemar Slot på Tåsinge Foto: Caroline Abild Jessen
Tørfisk ved Klitmøller. Foto: Caroline Abild Jessen
Mols Bjerge. Foto: Caroline Abild Jessen
Tåge ved Tangkroen i Aarhus. Foto: Caroline Abild Jessen
Blomsterhav på Sydfyn. Foto: Caroline Abild Jessen
Solnedgang på Midtfyn. Foto: Caroline Abild Jessen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Alle tiders jul med pressefotograferne

Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Aarhus

Efter 15 timer: Stadig ingen spor af forældre til efterladte småbørn

Annonce