Annonce
Sport

Fra prygelknabe til en af favoritterne: Bears har bidt sig fast i Europa

Jonathan Galloway og Bakken Bears spiller onsdag aften gruppefinale i FIBA Europe Cup. Arkivfoto: Kim Haugaard
Onsdag aften spilles sidste runde i Europe Cups første gruppespil. Men Bakken Bears er allerede sikret avancement i turneringen, som med tiden er blevet klubbens førsteprioritet.

BASKETBALL: For en håndfuld år siden traf den sportslige stab i Bakken Bears en beslutning. De måtte stoppe med at klynke.

Da den århusianske klub besluttede sig for at deltage i Europa Cuppen igen i 2013, var det med den selvforståelse, at de måske var turneringens dårligste – og fattigste – hold. Nu skulle de til at spille næsten dobbelt så mange kampe som deres danske kollegaer, og det ville blive hårdt fysisk som mentalt.

Og ja, det var hårdt. Men Bakken Bears vandt flere kampe end de tabte. Og efter lidt hulkende selvmedlidenhed på hinandens skuldre, afsagde de et løfte.

- Tidligere var det et tema, at vi spiller to kampe om ugen. Indtil vi besluttede, at nu skulle det altså ikke være et tema længere. Fordi du giver undskyldninger hele vejen rundt når du tematiserer sådanne ting. Der skulle ikke opstå en fælles forståelse af, at det er hårdt for os.

- Hvis man ønsker at spille mange kampe fordi man gør det godt, skal man ikke samtidig pibe over at spille mange kampe.

- Vi sagde til hinanden, at det er virkeligheden at spille to kampe om ugen. Og det er virkelighed for alle de store klubber i Europa. Så hvis vi vil tage skridtet fra at være lille til lidt større end lille, er vi nødt til at stoppe med at snakke om det.

Michael Piloz er ikke i tvivl om, at Bakken Bears har rykket sig på de seneste seks år, hvor de har spillet mere end 90 kampe mod europæisk modstand. Og nu er klubben da også i den bedste fjerdel når FIBA Europe Cup rangerer holdene i en power ranking.

Gruppe H

  1. Egis Körmend - 4 sejre, 1 nederlag, pointscore +30
  2. Bakken Bears - 4 sejre, 1 nederlag, pointscore +23
  3. Legia Warszawa - 1 sejre, 4 nederlag, pointscore -1
  4. Kataja - 1 sejre, 4 nederlag, pointscore -52

6. runde, onsdag klokken 18.00

  • Bakken Bears – Legia Warszawa
  • Kataja – Egis Körmend
  • Bakken Bears skal vinde med syv point flere end Egis Körmend vinder med for at ende som etter i gruppen og få en bedre seedning.

Dyrere spillere

Meget er sket siden dengang. To udlændinge er blevet til syv. Pengene er blevet større.

Det er tørre facts, som også Ville Tuominen kan konstatere fra afstand. Da han var head coach for Bakken Bears fra 2013 til ’15 var det en overraskelse, at holdet vandt på udebane mod Kataja fra Finland. Da Bears forleden igen slog finnerne i egen hule, var det med lidt skuffende små cifre.

- Jeg tror, det var da de nåede Champions League (2016, red.), at det tog fart. Importen af spillere steg og nu har de syv udlændinge. Det hænger selvfølgelig også sammen med, at den gamle garde med Christoffersen, Iversen, Jakobsen og Ege er stoppet, siger Tuominen.

Med flere (dyre) udlændinge følger også anderledes forventninger.

- Bakkens budget er tre gange så stort i dag, som det var dengang. Det faktum, at de kan beholde Ryan Evans i endnu en sæson og at DeVaughn Akoon-Purcell blev endnu et år fortæller noget om økonomien – det er ikke billige spillere. Og det er klart, at når udgifterne stiger, ændrer forventningerne sig derefter.

- Dengang handlede det stadig om at vinde mesterskabet i Danmark. Holdet var bygget op om at vinde mesterskabet og så var vi glade, hvis vi vandt en kamp eller to i Europa. Nu er holdet bygget til at spille i Europa, siger Ville Tuominen, der mener, at styrken også er kommet med en pris:

- Bakken spiller så at sige i deres egen liga lige nu. Med deres ressourcer er de andre hold i Danmark ikke konkurrencedygtige. Og det synes jeg er et problem. Hvis nu de ikke gik videre fra gruppen, hvad ville motivationen for at spille i december, januar og februar mod hold som Randers så være for dén gruppe spillere? Derfor har de brug for kampene i Europa for at holde motivationen oppe.

Annonce

Vil nå langt

Michael Piloz har også oplevet Bakken Bears løfte sig på de seneste seks år, men ikke kun på grund af en større økonomi, som han siger ikke er tre gange så stor, men "som er blevet større”.

- Der er selvfølgelig sket noget siden dengang, og meget af det har med økonomi at gøre. Men der er også rigtig meget, der har med viden, kompetencer og erfaring at gøre.

- Ét er pengene, men vi har også lært rigtig meget igennem forskellige trænere og ved at spille alle de her europæiske kampe. Både om alt det rundt om kampene, men også om selve spillet, siger Michael Piloz.

Sportsdirektøren er ikke enig i, at konkurrencen i den danske liga er neutraliseret.

- Der er nok sket en ændring i styrkeforholdet mellem os og ligaen, men jeg synes faktisk, toppen af ligaen er fulgt med. Om det er os eller Horsens, der vinder en finaleserie bliver ikke kun afgjort af kvalitet. Selvfølgelig er det et vigtigt parameter, men det spiller også en rolle hvordan du rammer serien; hvordan passer spillerne mod hinanden og så videre. Finaleserier kan hurtigt ende med at blive udstillet sort/hvidt efter at Horsens for eksempel fyrer en spiller og en træner midt i finaleserien. Derfor køber jeg ikke konklusionen, at fordi vi har vundet tre år i træk og Horsens vandt før det, så er forskellen meget større nu, siger Michael Piloz.

Der er dog ingen tvivl om, at den danske liga er faldet i baggrunden i dele af sæsonen til fordel for de europæiske kampe.

- Selvfølgelig var det vigtigt at klare os godt i Europa dengang, men vi var ikke entydigt besluttet på, at Europa havde førsteprioritet henover efteråret. Men det har vi aktivt taget en beslutning om nu. Og hvis det betyder, at vi for at forberede os bedst til Europa-kampene må spille fire kampe på fem dage i den danske liga – som vi gjorde for et par år siden – så er det sådan, det er.

For en af profilerne er udviklingen svær at forholde sig til. Darko Jukic spillede første gang for Bakken Bears i 2015.

- Du kan ikke sammenligne for fire år siden med i dag. Vi føler, vi er på et bedre niveau nu. Men vi spillere kan faktisk ikke bruge det til noget at sammenligne. Vi vil bare gerne nå så langt som muligt, og vi føler, vi kan nå langt, siger Darko Jukic.

Næste skridt ud i Europa kan han og Bears tage onsdag aften, når de med en sejr over Legia Warszawa på syv point mere end Egis Körmend slår Kataja kan sikre sig førstepladsen i gruppe H og dermed en bedre seedning i næste gruppespil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce