Annonce
Fødselsdage

Fra revolutionerende rockhelt til ridder

Dronning Elizabeth slog The Kinks' forsanger, Ray Davies, til ridder i 2017. Foto: John Stillwell/Ritzau Scanpix
Sir Ray Davies lagde hele verden ned med bandet The Kinks' rå rockrytmer. Den nyslåede ridder fylder 75 år fredag 21. juni.

75 Det engelske rockband The Kinks optrådte for første gang i Danmark i midten af 1960'erne, hvor bandet straks kom i fokus for andet end musikken. I ren og skær begejstring flåede flere hundrede Kinks-fans Tivolis Koncertsal fra hinanden. Bandet blev dirigeret i omklædningsrummet, og et aggressivt politi tog sig af de vilde koncertgæster. Noget lignende var aldrig set i Danmark.

Fredag 21. juni fylder bandets frontfigur og forsanger, Ray Davies, 75 år.

Han dannede The Kinks sammen med lillebror Dave Davies i 1963. De var de yngste af otte børn i en arbejderfamilie i Nordlondon. Året efter fik orkestret sin første pladekontrakt, og samme efterår slog bandet igennem med sangene "You Really Got Me" og "All Day and All of the Night". De to rå rocknumre var skåret efter en simpel skabelon af ung kærlighed og lyst og ramte plet hos publikum verden over.

Ray Davies' stil udviklede sig dog hurtigt, og The Kinks prøvede sig af i flere forskellige genrer. Teksterne bevægede sig over i sociale kommentarer - især med fokus på det britiske klassesamfund. Udgivelserne har siden inspireret utallige andre bands og endda en hel genre. Britisk britpop var næppe blevet til noget uden The Kinks' forlæg.

I 1996 gik bandmedlemmerne hver til sit, men Ray Davies fortsatte med musikken og udgav flere soloalbum.

USA havde altid inspireret sangskriveren, og efter årtusindskiftet flyttede han til New Orleans. Her var det dog nær gået helt galt, da han blev skudt i benet under et gaderøveri i 2004. Den oplevelse mundede ud i hans seneste udgivelser - en selvbiografi med navnet "Americana" og to tilhørende albummer.

Han har også stået bag prisbelønnede musicals, blandt andet to skrevet over The Kinks-hittene "Come Dancing" og "Sunny Afternoon".

Davies' foreløbigt sidste optræden på den helt store scene var under afslutningsceremonien ved OL i barndomsbyen London i 2012, hvor han spillede "Waterloo Sunset". Og i 2017 blev han så udnævnt til Sir Ray Davies.

Annonce
Ray Davies optræder stadig sporadisk på scenen - her på Ledreborg Slot i 2010. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

112

Glohed skorsten startede brand i byhus i Aarhus: Beboerne opdagede selv flammerne i kælderen

Annonce