Annonce
Aarhus

Fra Riis Skov i nord til Moesgaard i syd: Ny supercykelsti langs vandet på vej

I Marselisborg Skovene skal den nuværende sti gøres en del bredere. Samtidig forsynes den med ledelys, så den bliver nemmere at cykle på, når det er mørkt. Arkivfoto: Martin Ballund

Aarhus kan "få" en bred cykelpromenade fra Riis Skov til Marselisborg Skovene. Men politikerne skal lige sige ja først.

AARHUS: Meget tyder på, at Aarhus får en ny bred supercykelsti langs vandet - fra Riis Skov i nord til Moesgaard i syd.

Den nye cykelsti bliver et godt bud på byens smukkeste cykelrute, for på næsten hele strækningen kommer stien til at gå tæt på kyst og havnekaj. Samtidig vil den løse to væsentlige problemer for cyklisterne i Aarhus, når den kommer:

For det første vil det blive muligt at cykle hurtigt og sikkert på havnefronten. Som beskrevet i Århus Stiftstidende hersker der i dag noget nær kaotiske cyklist-forhold på stedet, fordi cykelstien er så sporadisk afmærket, at fodgængere går på den, og cyklister kører uden for stien.

For det andet vil en ny supercykelsti kunne aflaste Mejlgade. Her passerer i gennemsnit 10.000 cyklister hver dag, og presset på den er så stor, at der sker en række småuheld i gaden.

- Meningen er at lave et stykke cykelinfrastruktur, der kan måle sig med det bedste, vi i dag har i Aarhus, eksempelvis Brabrandstien. Men politikerne skal også synes om ideen, for det er dem, der skal bevillige resten af pengene, siger kommunens cykelekspert, Pablo Celis.

Vejdirektoratet har forlængst sagt ja til at give et solidt tilskud til projektet på 12,8 mio. kr. Det svarer til 40 procent af stiens pris. De resterende 60 procent, 18-19 mio. kr. skal byrådet bevillige.

Den nye supercykelsti bliver dobbeltrettet på næsten hele strækningen - også på de bynære havnearealer, hvor der i dag hersker lidt kaotiske forhold for cykelfolket. Illustration: Aarhus Kommune

Op til fem meter bred

Pablo Celis forklarer, at stibredden på den nye cykelsti kommer til at variere fra 2,5 til 5 meter - afhængig af stedet og cykeltrafikkens omfang.

På de centrale bystrækninger, hvor der både er travle cykelpendlere og udflugtscyklister, som tager den mere med ro, bliver stibredden størst.

- Stien skal belægges med asfalt. Det bliver en gennemgående og ensartet belægning med en god kørselskomfort, siger Pablo Celis.

Ruten kommer på havnefronten til at gå igennem Dokk1. Meningen er så at føre cykelstien videre mod syd i 3,5 - 4 meters bredde frem til Marselis Boulevard. Herfra føres den nye cykelsti så via en udvidelse af Svendborgrampen op til Strandvejen.

I Marselisborg Skovene er der allerede i dag en cykelsti. Den skal udvides, så den bliver tre meter bred. Desuden skal der på hele strækningen laves nye træbroer.

Supercykelstien skal - som det lyder i projektbeskrivelsen - forsynes med en hel del udstyr. Eksempelvis en gennemført skiltning, ledelys i afsfalten i Marselisborg Skovene, belysning med cykelsymboler på havnearealerne, cykelpumper, cykelparkering samt en cykelstation ved Tangkrogen.

Stien skal gå fra Riis Skov i nord til Moesgaard i syd. Det er meningen, at man skal kunne cykle på hele strækningen stort set uden at møde krydsende, motoriseret trafik. Illustration: Aarhus Kommune
Annonce

Adskiller sig markant

- Jeg forestiller mig en cykelsti, som kommer til at adskille sig markant fra de smalle cykelstier, som vi i dag bygger langs vejene. Den nye cykelsti bliver så bred, at man kan cykle der med familien - uden at få stress, mener han.

Pablo Celis kan af gode grunde ikke sige noget skråsikkert om, hvornår cykelstien kan være klar.

- Hvis alt går vel, og vi får pengene frigivet i år, kan vi begynde projekteringen sidst på året. Det betyder, at de første forbedringer sandsynligvis kan laves i foråret 2019, siger Pablo Celis.

Når den færdige sti engang er gennemtestet, skal hele projektet evalueres - med henblik på at gøre det muligt for andre kommuner at drage nytte af cykelsti-erfaringerne fra Aarhus.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Navne For abonnenter

Kammerherren kan godt lide at arbejde på godset

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce