Annonce
Østjylland

Fra skrald til fuglehus: Små og store så nærmere på affald og genbrug

Nicolai Manco (i midten) deltog i seneste sæson af tv-programmet "Nybyggerne" og lørdag var han i Horsens for at være med til at sætte fokus på genbrug i forbindelse med omlastehallens åbent hus. Her får han en snak med familien Nicolaisen om affaldstræets muligheder. Line Nicolaisen fra Hatting (t.v.) var kommet med Sigurd, fire år, og han fik af Nicolai Manco hjælp til at lave fuglehus til både ham selv og til mormor og morfar, Bente Nicolaisen og Mogens Sørensen, som her ser med i baggrunden. Foto: Michael Svenningsen
Kun fantasien sætter grænser for, hvad gamle byggematerialer og andet affald kan blive til. Det var der fokus på, da Horsens Kommunens affalds- og genbrugsafdeling lørdag inviterede til åbent hus og genbrugsdag.

Horsens: Et gammelt egetræsbord er kvalitet, som slet ikke laves i dag - for hvis det skulle laves i den kvalitet, ville det formentlig koste 40.000 kroner, og det ville ingen betale.

Dét konstaterede håndværker Kuno Bonne, kendt fra tv-programmet "Genbrugsguld", da han lørdag var på besøg i Horsens Kommunes omlastehal på Endelavevej. Her fortalte han blandt andet om et egetræsbord, han selv købte brugt for en slik for 15 år siden, befriede for adskillige lak mørkt lak og gav nyt look med hvidpigmenteret olie. Derefter har det tjent ham, først i kolonihaven og siden på datterens værelse.

- Og når hun om nogle år vil af med det, sætter jeg det nok til salg for et par hundrede. Så kan det være, der er nogen, der tænker, det kunne være fedt med sort lak, og så får det måske nyt liv igen, forklarede Kuno Bonne, som også viste andre eksempler på det, han kalder "genbrugs-guld" - blandt andet, hvordan halvdelen af et kasseret badekar kan blive til en lænestol, eller hvordan en gammel Nilfisk støvsuger kan kaste lys over stuen som lampe.

Annonce

Det var faktisk et par rigtig fine hylder, de fik med sig der.

Nicolai Manco, gæst

Ny plan står for skud

Når det gælder genbrug, vil kommunen gerne gå forrest, fastslår Annne Dorthe Christensen, konstruktør i Horsens Kommunes affalds- og genbrugsafdeling.

Hun stod lørdag klar til at vise omlastehallen frem for alle interesserede, der var nysgerrige på, hvad der sker med vores emballage, mad- og papiraffald, efter skraldemanden henter det, og inden det sendes videre til genanvendelse.

- Den slags åbent hus har vi haft flere gange før, men det er nyt, at vi som i dag kombinerer det med en genbrugsdag. Det gør vi for at markere, at vores ny ressourceplan, som netop har fokus på at genbruge ressourcerne, nu er i høring, forklarede hun.

Som alle andre kommuner skal Horsens hvert sjette år vedtage en 12-årig plan for håndtering af affald, og den står nu for skud. Frem til 29. august er der høringsfase, hvor alle kan give sit besyv med.

Sigurd er fremtiden

Masser af byggeaffald rummer muligheder for nyt liv, mener Horsens Kommune, og et af initiativerne i den ny plan er derfor at opføre et genbrugs-byggemarked.

Lørdag blev ideen luftet ved genbrugsdagen, hvor masser af affaldstræ stod til fri afbenyttelse i en container.

- Det var faktisk et par rigtig fine hylder, de fik med sig der, konstaterede Nicolai Manco, da mor og datter, Emma og Ina Kirkel med listede af med et par brædder på nakken.

Nicolai Manco, som var blandt deltagerne i tv-programmet "Nybyggerne", var kommet til Horsens for at hjælpe alle besøgende på genbrugsdagen med at finde det helt rigtige træ i containeren og samtidig vise, hvordan man kan bruge det til at bygge nye og brugbare ting.

Det fik blandt andre fire-årige Sigurd Skov Nicolaisen at se, da han med hammer og søm og hjælp fra både Nicolai Manco, mor, mormor og morfar omdannede seks stykker affaldstræ til et fuglehus.

Familien har talt meget om, hvad der sker med affaldet, og det var de kommet for at se nærmere på, fortalte mormor Bente Nicolaisen, Østbirk.

- Især for Sigurds skyld. Det er jo ham, der er fremtiden, konstaterede hun.

Sigurd Skov Nicolaisen, som er næsen fem år, måtte holde tungen lige i munden, da seks stykker affaldstræ skulle sømmes til et fuglehus. Han får hjælp af morfar, mens mor og mormor følger med fra sidelinjen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce