Annonce
Aarhus

Fra smartphone til intelligent phone - hvilken fon skal under juletræet?

Collage: Colourbox / Christan Als - Scanpix.

Så er julen over os. Kaos og julehygge/stemning, pynt, indkøb og familiebesøg. Vrælende, forventningsfulde og glade unger. Herligt.

En af de allermest populære julegaver er smartphones, så lad os lige tage et break fra juleknas og -klip og se, hvad der egentlig sker med smartphonen.

Ikke ret meget - udenpå altså. Vores smartphone har nået sit endelige design. Det sker altid for dimser. Cykler ser ret ens ud, tablets ser ens ud, laptop-computere ser ens ud. Der er grænser for, hvad man kan gøre med en lille firkantet dimmer med en aluminiumskant. Selv Apples super lækre iPhone X kan ikke skelnes fra de andre på meters afstand.

Så det er ligesom det. Kampen føres andre steder hen, og det er faktisk ret spændende hvad der sker - og kommer til at ske i 2018.

Vi er i gang med at skifte fra smartphones til intelligent phones. De førende smartphones er på vej til at blive intelligente. De udstyres med varianter over temaet kunstig intelligens - artificial intelligence - AI. Og din smartphone bliver aldrig det samme efter AI. Det kræver enorm processorkraft og deraf følgende stort strømforbrug at arbejde med AI.

Derfor ser man nu en polarisering, hvor de allerstørste producenter begynder at sætte særlige AI processorer i deres smartphones. Chips, der er født til super-talbehandling, og derfor aflaster den primære processor og skaber sindssygt slagkraftige enheder.

Annonce

Og din smartphone bliver aldrig det samme efter AI. Det kræver enorm processorkraft og deraf følgende stort strømforbrug at arbejde med AI.

Hvad kan så sådan en AI-baseret smartphone, hvad skal det nu gøre godt for? Den kan regne, tage ved lære, udvikle og tilpasse sig efter dine ønsker og behov. Den kan tage vanvittigt flotte billeder, den kan se, at du tager et landskabsbillede, og så justerer den automatisk efter, at det er en solnedgang - on the fly - mens du tager billedet. På sigt kommer nye tjenester: den kan genkende lokaler, den kan vise dig vej til din plads i teateret - netop DINE billetters plads - den kan overskue, hvad du har i køleskabet og give dig menuforslag. Den kan forudse dine næste behov. Du får det, vi kalder ambient services - jeg vender tilbage til, hvad det er i 2018. Men det er vildt, og det er funderet i AI. En helt ny måde at bruge IT på.

Det betyder også at vi ser de helt store drenge satse på AI - producenter med ressourcer og store udviklingsafdelinger. Dem er der 4-5 stykker af.

Apple har lanceret iPhone 8 og den megadyre og lækre iPhone X. Begge indeholder AI chips og er derfor fremtidssikre.

Google's Pixel 2 er pt verdens mest avancerede smartphone - den kan ikke købes i Danmark, men via postordre. Den indeholder også AI, og Google er i gang med de vildeste nye services omkring AI. Mange af dem finder via Android vej til andre Android smartphones, men kun Pixel 2 vil have det hele.

Kinesiske Huawei er også en sværvægter, der har lavet egne AI chips, så det er også spændende at se, hvad der sker her.

Af de helt store mangler Samsung. De er faktisk på bagkant med AI, men den nye Samsung Galaxy S9, der lanceres i januar, vil formentlig indeholde AI. Og dermed er Samsung også på omgangshøjde.

Det er også sjovt at se, hvordan det her skiller fårene fra bukkene. Apple, Google, Huawei og Samsung er gigantiske virksomheder med udviklingsafdelinger der kan det her. Det er en polarisering med nogle helt store, der sidder på udviklingen.

Nedenunder er der så de andre, der har mindre udviklingsafdelinger og strikker foner sammen af, hvad der er tilgængeligt. Flotte og veldesignede, men uden de allervildeste AI baserede features. De må pænt vente, til AI bliver tilgængeligt for dem. De er så til gengæld også billigere.

Kineserne sidder på en stor del af dette marked. Faktisk er 7 af verdens 10 største smartphonebrands i dag kinesiske. Og nogle sidder endda rigtig godt på juleflæsket. Lad mig introducere en kinesisk familieejet elektronikvirksomhed, der hedder BBK. Den kinesiske gigant sidder på 2-3 af de største kinesiske brands, som de fleste tror er selvstændige, men det er de overhovedet ikke. Oppo, Vivo, OnePlus, imoo er alle ejet af BBK. Uden at nogen ved det, er BBK faktisk verdens næststørste smartphoneproducent. Kun super-designerbrandet Xiaomi, der laver Apple-designs til halv pris (UDEN AI), og Huawei, der forskningsmæssigt er i sværvægtklassen - er udenfor BBK. BBK er faktisk kun overgået af Samsung på verdensranglisten. Apple sakker stille og roligt agterud og er i dag nr 4 på samme rangliste.

Hvad ville jeg så lægge under juletræet?

Hvis man er i Apple-lejren er iPhone 8 et godt bud. Den kan stort set det samme som iPhone X, men den er meget billigere og stadig lækker.

Hvis man er i Android-lejren ville jeg måske tage en shoppetur til London og købe en Google Pixel 2, ellers ville jeg blive i Danmark og måske købe en Huawei, der jo også er Android.

Her får man AI, super kameraer og nye services. Fremtidssikre smartphones.

Julen varer lige til påske

Julen varer lige til påske - og kan man godt kan lide Samsung, ville jeg vente med julegaven til januar, og hvis der er AI i Samsungs Galaxy S9 ville jeg købe den - og ellers en af ovenstående.

Hvis man vil have en god smartphone af den mere klassiske slags, er gode gamle Nokia tilbage med en lækker topmodel 9, der tager super billeder og formentlig er ligeså robust som de gamle Nokiaer. I gamle dage sagde man, at der var tre ting der kunne overleve en atomkrig: kakkerlakker, Keith Richards fra Rolling Stones og Nokia mobiltelefoner.

Og ellers kommer Xiaomi også til Europa i 2019, Apple-design til halv pris. Begge UDEN AI - men lækre og velfungerende.

Hav en fantastisk jul og et godt nytår. Vi tales ved i 2018, om AI, ambient services og andet godt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Hele familien stepper op for klubben

Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

112

Stor politiaktion i Aarhus og Trige: Anholdt for virksomhedsindbrud og omfattende salg af kokain

Annonce