Annonce
Aarhus

Fra tamt tidsfordriv til nyskabende formater: Festival gør os klogere på serier

Serien "Game of Thrones" har et stort pubikum over hele verden, som her hvor russiske fans af HBO-serien har taget plads på den ikoniske trone. Det kunne det århusianske publikum også gøre, da festivalen "Aarhus Series" åbnede fredag. Foto: Reuters/Evgenia Novozhenina
Serier hitter som aldrig før. Arrangører sætter fokus på det populære føljetonformat på en tilbagevendende festival, som løber til og med søndag.
Annonce

AARHUS: ”Har du set ’Papirhuset’?”. ”Jeg er lige gået i gang med ’Afterlife’”. ”Hvornår kommer 4. sæson af ’Stranger Things’”. Serier er blevet det helt store samtaleemne ved familiesammenkomster, på arbejdspladsen og til middag med vennerne.

For danskerne ser serier som aldrig før. Markedet boomer, og vi er vilde med historier, der får tid til at folde sig ud over flere afsnit.

Men hvorfor er serie-genren lige nu i en ny guldalder, og hvad er det, at formatet kan?

Det, og meget andet, kan man blive klogere på i de kommende dage, hvor Filmby Aarhus i samarbejde med blandt andet Den Vestdanske Filmpulje og branchekonferencen this.2020 sætter fokus på serier med festivalen: Aarhus Series.

Annonce

Ny guldalder

Programmet er ambitiøst og det er arrangørerne også:

- Der er et enestående momentum for at skabe en sådan festival. Det skyldes naturligvis kvaliteten af de serier, der bliver produceret i ind- og udland, som efterhånden er blevet skyhøj. Spillefilm og dokumentarfilm har i utallige år haft deres egne festivaler – så nu er det på høje tid, at serierne får én også! Vores ambition med festivalen er at gøre Aarhus til nordisk seriehovedstad, lød det tidligere på året fra Steen Risom i Filmby Aarhus.

Engang blev serier betragtet som lavere rangerende end film både i forhold til udtryk og indhold, men udviklingen er de seneste år vendt, og serieformatet er blevet særdeles eftertragtet hos både instruktører, skuespillere og publikum.

- Hvor føljetonformatet er blevet anset for underholdning til laveste fællesnævner, rummer nutidens serier adskillige eksempler på kunstnerisk nyskabelse, skriver Tore Rye Andersen, lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, der sidste år skrev om ”Serier” i bogserien ”Tænkepauser” fra Aarhus Universitetsforlag.

Annonce

Forpremierer og talks

Festivalen begyndte fredag og løber til og med 1. november i blandt andet Øst for Paradis, på Dokk1 og Aros. Programmet kører i to spor – et for branchefolk og et for publikum.

Under festivalen vil der være flere forpremierer, talks, paneldebatter og events med serier som omdrejningspunkt.

Aarhus Series

Serie-festivalen Aarhus Series løber frem til og med søndag 1. november.

Her er et udpluk af programmet:

  • Fredag 30. oktober kl. 17-19 på Aros: "Ulven Kommer" premiere på afsnit 4 og talk.
  • Lørdag 31. oktober kl. 16-17 i Øst for Paradis: Kvinder i serier. Paneldebat ved Sara Bro.
  • Lørdag 31. oktober kl. 10.30-12.00 på Dokk1: Julekalender gennem tiden.
  • Lørdag 31. oktober kl. 20.00-21.30: Fra Score-Kaj til Sommerdahl, dansk seriehistorie ved Peter Mygind.
  • Søndag 1. november kl. 12.30-14.30, Dokk1: Premiere på årets DR-julekalender.

    Se hele programmet på aarhusseries.com

Publikum kan blandt andet opleve en paneldebat med Sara Bro om ”Kvinder i serier”. Eller få et smugkig på premieren af sidste afsnit af ”Efterforskningen” – TV-2s serie om opklaringen af mordet på Kim Wall. Efterfølgende er der samtale med skaberne og debat om, hvordan man husker etikken i genren ’true crime’.

Der er også premiere på 4. afsnit af DR-serien "Ulven kommer", som manuskriptforfatter, Maja Jul Larsen, og skuespiller, Christine Albeck Børge, præsenterer ved en talk på Aros.

Annonce

Mygind og julestemning

Skuespiller Peter Mygind har været med i flere danske serier, blandt andet ”Nikolaj og Julie”. Lige nu er han aktuel i kriminalserien ”Sommerdahl”, og under festivalen kan publikum høre ham fortælle om sine mange forskellige roller.

Det mangfoldige program med både danske og udenlandske serier byder også på en premiere-visning på ”Julefeber”, DRs julekalender, ligesom der også er en talk om danske julekalendere gennem tiden.

Under festivalen er der kåring af danskernes yndlingsserie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Corona ændrer hverdagen for 87-årig: - Det er mærkeligt, at jeg må undvære bridge og samværet med vennerne

Annonce